5 Manieren Om Keukenmessen Te Slijpen

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Botte messen zijn onvermijdelijk als je vaak in de keuken staat. Ontdek vier manieren om je keukenmessen weer te slijpen.

Het is typisch aangeraden om keukenmessen te slijpen met behulp van een wetsteen.

Dit vraagt wat meer vaardigheid en tijd maar is over het algemeen beter voor de duurzaamheid en kwaliteit van je keukenmessen.

Je zou ook slijpstaven (geen aanzetstalen) gebruiken als je deze echt graag liever gebruikt dan een wetsteen.

Vervolgens kan je het ook op veilig spelen met een manuele doortrekslijper als je niet al te handig bent, tijd wil besparen, en/of niet al te kwaliteitsvolle keukenmessen hebt.

Er zijn ook iets duurdere, grotere, en ingewikkeldere messen slijpsystemen. Deze zijn wel kwaliteitsvol maar zijn eerder voor de echte keukenmessenfanaten.

Ten laatste zijn er ook elektrische messenslijpmachines maar deze worden typisch niet aangeraden omdat ze vaak suboptimaal voor je keukenmessen zijn.

Dit artikel gaat ook iets meer gedetailleerd over elk van deze manieren om keukenmessen te slijpen samen met hun voordelen en nadelen.

1. Messen slijpen met een wetsteen

Over het algemeen is messen slijpen met een wetsteen de beste manier. Zeker als je thuis bent waar je waarschijnlijk geen professionele installatie hebt.

Je kan een wetsteen beschrijven als een soort van ruwe steen.

Deze manier van slijpen is over het algemeen beter voor de duurzaamheid van je keukenmessen en redelijk goedkoop.

Een nadeel van wetstenen is dat het iets meer oefening en vaardigheid vereist om je messen succesvol te slijpen.

Deze manier gaat ook waarschijnlijk iets langer duren dan sommige alternatieven in dit artikel.

Het is mogelijk om deze wetstenen met verschillende niveaus van ruwheid te kopen. Deze zullen lichtjes verschillende effecten hebben op je keukenmessen.

Hoe moet je een wetsteen gebruiken?

Wanneer je eenmaal een wetsteen hebt week je deze best even in het water. Sommige mensen laten zelfs hun wetstenen voor meer dan 30 minuten weken.

Dit gaat je slijpsessie effectiever en makkelijker maken en de duurzaamheid van je messen goed doen.

Messen slijpen met een wetsteen komt neer op deze zachtjes aan een hoek over de steen te halen tot ze weer scherp zijn.

Vaak beschrijven messenmerken welke hoek je moet gebruiken maar dit gaat vaak rond de 20 graden zijn.

Ten laatste begin je ook typisch met het ruwere oppervlak (lager getal) eerst om je mes te hervormen.

Daarna kan je de fijnere kant gebruiken om je mes echt scherp te maken.

Je kan dit proces ook in actie zien in de YouTube video hier beneden.

2. Messen slijpen met een slijpstaaf

De tweede manier om je messen thuis of op verplaatsing te slijpen is met een slijpstaaf.

Het eerste ding om te vermelden is dat dit niet hetzelfde is als een aanzetstaal wat een gelijkaardige maar iets rondere vorm en een andere functie heeft.

Dat terzijde, slijpstaven werken met hetzelfde principe als wetstenen maar in een kleinere vorm.

Over het algemeen worden wetstenen ook als effectiever en beter voor je keukenmessen dan slijpstaven gezien.

Dat gezegd, als je een voorkeur hebt voor slijpstaven kan je deze ook gebruiken.

Je wilt wel nog steeds rekening houden met aan de juiste hoek te slijpen voor jouw specifiek keukenmes.

3. Manuele messen doortrekslijper

De vorige methodes zijn over het algemeen beter voor je messen maar vereisen net iets meer vaardigheid, aandacht, en tijd.

Als je niet al te dure messen en/of handigheid hebt kan je ook thuis je mes slijpen zonder slijpsteen door een doortrekslijper te gebruiken.

Je kan deze beschrijven als een handvat met gleuven waar je je messen kan doortrekken om deze te slijpen.

Over het algemeen ga je deze methode waarschijnlijk net iets vaker moeten hanteren om je messen scherp te houden.

Het is ook nog eens het vermelden waard dat doortrekslijpmachines typisch minder goed voor de duurzaamheid van je messen zijn.

Dat gezegd, doorslijpmachines zoals deze van Ikea of andere opties kunnen nog altijd de juiste keuze voor de juiste mensen zijn.

4. Precisie messen slijpsystemen

Vervolgens zijn er precisie messen slijpsystemen.

Je kan deze beschrijven als een mini versie van een werkbank dat je toelaat om je messen heel precies te snijden.

Deze systemen worden vaak wel als kwaliteitsvol gezien maar zijn iets minder populair als thuisoptie door hun iets grotere dimensies, prijzen, en leerproces.

Dat gezegd, als je echt vaak je keukenmessen moet slijpen en de ruimte, het budget, en de leergierigheid hebt kan je precisie messen slijpsystemen een kans geven.

5. Elektrische messenslijpmachines

Ten laatste zijn er ook elektrische messenslijpmachines die het concept van de doortrekslijpers implementeren op een machinale manier.

Over het algemeen worden elektrische messenslijpmachines niet aangeraden. Zeker niet met kwaliteitsvolle keukenmessen die je graag nog lang wilt gebruiken.

De eerste reden hiervoor is het redelijk ruwe slijp proces.

Net zoals doortrekslijpers gaat dit voor wat meer slijtage zorgen dan de eerste twee methodes (en vooral de wetstenen).

Daarbovenop kunnen de snel draaiende onderdelen in de elektrische slijpmachines ook je messen mogelijks teveel opwarmen.

Dit is relevant want keukenmessen worden typisch getemperd tijdens het productieproces om de messen flexibel en langer scherp te houden.

Door messen te warm te maken (vaak vanaf 316°C maar soms zelfs al vanaf 200°C) kan je de voordelen van dit temperproces deels ongedaan maken.

In het kort, elektrische messenslijpmachines gaan je keukenmessen waarschijnlijk wel scherp krijgen maar dit gaat vaak ten koste zijn van de duurzaamheid.

Over het algemeen gebruik je daarom liefst manuele doortrekslijpmachines in plaats van de elektrische opties.

Gerelateerde artikels:

Hoe kun je het beste messen slijpen?

Over het algemeen wordt je me slijpen met een wetsteen als de beste manier gezien om je messen scherp te houden.

Wat is beter, aanzetstaal of een messenslijper?

Aanzetstaal en messenslijpers zijn verschillend. Het ene is niet noodzakelijk beter of slechter dan het andere.

Aanzetstaal duwt je keukenmes terug in positie terwijl een messenslijper slijpt door kleine stukjes metaal weg te doen.

Kun je zelf messen slijpen?

Sommige methodes vragen wat meer oefening om goed te doen maar in theorie kan je zelf je keukenmessen slijpen.

Dat gezegd, als je waardevolle keukenmessen en niet veel slijpervaring hebt kan je ook de hulp van een professional vragen.

Waarom moet je nat je messen slijpen?

Het is typisch aangeraden om je messen nat te slijpen als je een wetsteen gebruikt omdat dit beter je mes slijpt, je mes koel houdt (wat met duurzaamheid kan helpen), en het slijpproces aangenamer maakt.

How vaak moet je messen slijpen?

Hoe vaak je je keukenmessen moet slijpen hangt af van hoe vaak je ze gebruikt, hoe je ze gebruikt, enzovoort.

Dat gezegd, typisch gezien ga je je messen om de paar maanden moeten slijpen voor optimale prestatie.

Wanneer je merkt dat je eten deels aan het pletten bent i.p.v. alleen snijden dan is het waarschijnlijk tijd om te slijpen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.