Blender Of Staafmixer: Wat Is Het Beste?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een blender is typisch beter dan een staafmixer als je graag smoothies, cocktails, notenboters, of gelijkaardige bereidingen dankzij de extra kracht en volume.

Een staafmixer is vaak beter dan een blender voor jou als je soep of puree wilt klaarmaken. Met de juiste accessoires kan je zelfs opkloppen, raspen, en zachte ingrediënten blenden.

Staafmixers zijn dus typisch wat flexibeler waardoor je bij twijfel nog altijd de keuze wat kan openlaten met dit apparaat.

Blenders en staafmixers verschillen ook een beetje op vlak van prijs, opslagplaats, en schoonmaken. Deze dingen zijn echter vaak minder belangrijk dan de kookmogelijkheden.

Voornaamste verschillen blenders en staafmixers

De voornaamste verschillen tussen blenders en staafmixers zijn dat blenders sterker zijn, groter zijn, wat meer schoonmaakwerk inhouden, en wat prijziger zijn. Je kan de voornaamste verschillen tussen blenders en staafmixers nog eens opgelijst vinden in de tabel beneden.

VerschilBlenderStaafmixer
KookmethodesMixen, pureren, en malenHakken, fijnmalen, en pureren
BereidingenSmoothies, notenboter, cocktailsSoep en puree
GrootteMatigKlein
PrijsWat duurderRedelijk Budgetvriendelijk
KrachtSterkMatig
SchoonmaakwerkMatigWeinig
AccessoiresWeinigMatig
Voornaamste verschillen blenders en staafmixers

Is een staafmixer hetzelfde als een blender?

Nee, een staafmixer is niet hetzelfde als een blender. Een staafmixer is een handvat dat een staaf met messen op het einde laat ronddraaien. Een blender is echter een beker met messen onderaan.

In zekere zin zijn staafmixers en blenders beide soorten mixers maar door de details worden de apparaten typisch voor andere doeleinden gebruikt.

Blender of staafmixer voor veel kookmethodes

Staafmixers zijn typisch wat flexibeler dan blenders in de beschikbare kookmethodes dankzij de beschikbare accessoires.

Langs de andere kant zijn blenders typisch beter voor dingen dichter bij vloeibaar te maken dankzij de sterkere kracht.

Of de beschikbare kookmethodes van een blender of staafmixer beter zijn hangt dus hard af van wat voor bereidingen je graag klaarmaakt.

Blenders gebruik je typisch vooral voor mixen, pureren, en, als je blender sterk genoeg is, malen. Deze functies zijn vooral handig voor smoothies, notenboter, cocktails, en eventueel babyvoeding.

Staafmixers zijn eerder voor hakken, fijnmalen, en pureren. Je kan echter met de juiste accessoires ook opkloppen, raspen, en blenden.

Deze dingen maken staafmixers extra goed voor soep en puree te maken. Een staafmixer heeft echter ook wat meer flexibiliteit potentieel dankzij de beschikbare accessoires.

Opslagplaats blender vs staafmixer

Een staafmixer neemt typisch wat minder opslagplaats in dan een blender. Zeker als je vergelijkt met grotere blenders.

Dit detail maakt staafmixers makkelijker op te bergen in kleinere keukens of kasten die al redelijk vol zitten met ander keukengerei.

Langs de andere kant is het verschil in groottes tussen blenders en staafmixers ook niet altijd groot. Hoe belangrijk het verschil is hangt dus ook af van je keukenkasten.

Prijs blender vs staafmixer

Staafmixers zijn typisch wat goedkoper dan blenders waardoor ze een betere keuze kunnen zijn als je op je budget wilt letten.

Langs de andere kant zijn zelfs de beste blenders niet zoveel duurder dan een staafmixer.

Het prijsverschil tussen deze apparaten is vaak minder belangrijk dan de kookdoeleinden tijdens het kiezen.

Schoonmaken blender vs staafmixer

Het is typisch makkelijker om een staafmixer schoon te maken dan een blender.

Bij de staafmixer moet je vaak enkel de staaf loskoppelen (eerst de stekker uittrekken!) en deze onder de kraan steken.

Een blender schoonmaken is niet noodzakelijk een groot werk maar je gaat typisch wel wat meer tijd en moeite moeten steken in de beker losmaken en de binnenkant proper maken.

In zeker zin heeft een blender het voordeel dat je geen extra potten moet schoonmaken zoals bij het maken van soep met een staafmixer.

Bij een blender moet je echter typisch nog altijd de inhoud in een andere container gieten. Dit zorgt wel voor wat meer schoonmaakwerk.

Wat is beter voor jou, een blender of staafmixer?

Een blender is typisch beter dan een staafmixer voor jou wanneer je graag smoothies, cocktails, notenboters, of andere bereidingen die wat kracht en volume vereisen maakt.

Een staafmixer is vaak beter dan een blender voor jou als je gewoon soep of puree wilt klaarmaken. Met de juiste accessoires kan je zelfs opkloppen, raspen, en zachte ingrediënten blenden.

Blenders en staafmixers verschillen ook in kleine mate op vlak van prijs, opslagplaats, en schoonmaken maar deze dingen zijn vaak minder belangrijk dan de kookvoorkeuren hierboven.

Als al deze kookmethodes goed klinken kan je ook nadenken over te investeren in een keukenmachine of staafmixer. Onthoudt wel dat keukenmachines wel wat duurder zijn.

Is een staafmixer of blender beter voor babyvoeding?

Een staafmixer is typisch beter dan een blender voor babyvoeding omdat het makkelijker kleine porties klaarmaakt.

Je kan echter ook een blender overwegen voor grotere porties babyvoeding of hardere ingrediënten.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.