Gietijzeren Pan Inbranden: Wat Te Weten

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Laatst Bijgewerkt Op

Een gietijzeren pan inbranden is een laag polymeren maken om de pan te beschermen tegen roest en te vermijden dat eten aanbakt.

Dit inbranden doe je door de gietijzeren pan schoon te maken, olie aan te brengen, en de pan warm en lang genoeg op te warmen.

Inbranden moet bij elke gietijzeren pan gebeuren om roest en aangebakken eten te vermijden. Fabrikanten doen dit echter vaak voor je zodat je gewoon kan beginnen koken na de pan snel af te spoelen.

Als er dan toch roestvorming is op je gietijzeren pan moet dit weg voor je deze inbrandt. De roest verwijder je dan typisch met staalwol of koosjer zout.

Hoe brandt je een gietijzeren pan in?

Om een gietijzeren pan in te branden maak je de pan proper, breng je olie aan, en bak je de pan warm en lang genoeg. De stappen om een gietijzeren pan in te branden zijn nog eens hieronder opgelijst.

  1. Maak de gietijzeren pan proper: Normaal doe je beter geen zeep op een gietijzeren pan maar omdat je deze weer gaat inbranden is dit oké in deze stap.
  2. Breng olie aan op de gietijzeren pan: Een gietijzeren pan heeft olie nodig om ingebrand te worden. Breng deze aan op de gietijzeren pan door middel van een doek of spuit.
  3. Bak de gietijzeren pan warm en lang genoeg: Om de olie in te branden moet de gietijzeren pan aan genoeg warmte onderworpen worden. Ideaal zet je de gietijzeren pan omgekeerd in een oven van rond de 230°C tot 260°C voor rond de 30 tot 60 minuten.

Onthoudt wel dat je gietijzeren pan niet in de oven mag als het een handvat van hout of kunststof heeft. In dat geval moet je om een gietijzeren pan in te branden alternatieve warmtebronnen overwegen.

Hoeveel keer moet je een gietijzeren pan inbranden?

Een gietijzeren pan moet je ideaal gezien rond de 3 of 4 keer inbranden als deze dit soort behandeling nog totaal niet gekregen had.

Vergeet niet dat de gietijzeren pan heet is na elke ronde inbranden. Gebruik dus ovenwanten of dergelijke om ongelukken te vermijden.

Het schoonmaken van de gietijzeren pan moet enkel in de eerste ronde gebeuren. Anders maak je het vorige werk ongedaan.

Veel gietijzeren pannen zijn al ingebrand door de fabrikant. In deze gevallen moet je de gietijzeren pan vaak 0 keer inbranden.

Waarmee brandt je een gietijzeren pan in?

Je brandt een gietijzeren pan in om roest te vermijden en een antiaanbaklaag te maken.

Een gietijzeren pan inbranden is dus typisch aangeraden als je het kookgerei nog lang wilt gebruiken en er het meeste wilt uithalen.

Welke olie gebruik je voor een gietijzeren pan in te branden?

Je gebruikt typisch plantaardige olie met een hoog rook punt, koolzaadolie, of zonnebloemolie voor een gietijzeren pan in te branden.

Dierlijke vetten kunnen eventueel ook dienen voor een gietijzeren pan in te branden als je deze regelmatig gebruikt. Dierlijke vetten kunnen echter makkelijker ranzig worden.

Olijfolie wordt typisch niet gebruikt om gietijzeren pannen in te branden door de hogere prijs en het lagere rookpunt.

Een gietijzeren pan inbranden wordt ook soms gedaan met lijnzaadolie. Sommige gebruikers ervaren echter dat de ingebrande laag van deze olie snel weggaat.

Kan je een gietijzeren pan inbranden zonder oven?

Ja, je kan typisch ook een gietijzeren pan inbranden zonder oven met alternatieven zoals een fornuis of een echt vuur.

Een gietijzeren pan inbranden met deze opties is vaak minder handig maar soms nodig als je geen goede oven beschikbaar hebt.

In theorie kan je zelfs een gietijzeren pan inbranden op een inductie vuur als je het op de nodige temperaturen krijgt voor lang genoeg.

Onthoudt dat de gietijzeren pan inbranden typisch langer duurt met deze andere methodes omdat de warmte maar van één kant komt.

Op welke temperatuur moet je een gietijzeren pan inbranden?

Je moet typisch een gietijzeren pan inbranden in een oven met temperatuur rond de 230°C tot 260°C voor rond de 30 tot 60 minuten.

Moet je een gietijzeren pan altijd inbranden?

Nee, je moet niet altijd zelf een gietijzeren pan inbranden omdat fabrikanten dit tegenwoordig vaak zelf doen.

Een gietijzeren pan moet echter typisch wel ergens ingebrand worden. Dankzij de polymerisatie van de olie roest je gietijzeren pan minder snel en bakt je eten minder snel aan.

Wanneer je merkt dat er toch roest vormt of veel eten aanbakt kan je de gietijzeren pan proper maken en daarna nog enkele rondes inbranden doen.

Waarom moet je een gietijzeren pan inbranden?

Je moet een gietijzeren pan inbranden omdat er anders makkelijker roest vormt en eten makkelijker aanbakt.

Tegenwoordig branden vele fabrikanten gietijzeren pannen echter zelf in. Zo kan jij je richten op lekkere maaltijden maken en genieten van het eten.

Moet je alle pannen inbranden?

Nee, je moet niet alle pannen inbranden. Dit taakje is typisch voor gietijzeren pannen door hun specifieke materiaal. Andere soorten pannen krijgen deze behandeling typisch niet.

Hoe gebruik je een gietijzeren pan voor het eerst?

Je gebruikt een gietijzeren pan voor het eerst door na te kijken of het kookgerei al ingebrand is, dit zelf te doen indien niet, en aan je gerecht te beginnen.

Als de nieuwe gietijzeren pan al ingebrand is kan je deze gewoon eens afspoelen, afdrogen met de hand, en dan beginnen koken.

Bij twijfel kan je de gietijzeren pan enkele rondes extra inbranden. Dit kan typisch geen kwaad als je het goed aanpakt.

Wat moet je doen als een gietijzeren pan roestig is?

Als een gietijzeren pan roestig is moet je het grof roest zoveel mogelijk verwijderen met staalwol of koosjer zout en een doek.

Daarna moet je de gietijzeren pan een paar rondes inbranden om roest in de toekomst te vermijden.

Beide methodes om roest uit de gietijzeren pan te verwijderen vragen wat handwerk.

Sommige mensen ervaren dat de staalwol krassen kan achterlaten. Dit heb je dan door koosjer (ruwe soort) zout in de gietijzeren pan te doen en dan met een handdoek te schrobben minder.

Het is wel mogelijk dat je enkele rondes van de koosjer zout methode moet doen bij veel roest. Dit zou is dan ook niet meer eetbaar.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.