Hoe Gebruik Je Een Keukenmachine?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je gebruikt een keukenmachine door het apparaat klaar te zetten, de juiste accessoire kiezen, de bereiding klaar te maken, de keukenmachine aan te zetten, en voorzichtig te zijn tijdens het gebruik.

De eerste paar keren kan het zoeken zijn naar de juiste keukenmachine standen voor jouw bereidingen. Zeker bij apparaten met veel opties.

Er zijn ook keukenmachines met veel accessoires. De handleiding biedt bij deze vaak meer info over welke accessoires goed zijn voor welke bereidingen.

Wat zijn de stappen om een keukenmachine te gebruiken?

De voornaamste stappen om een keukenmachine te gebruiken zijn de keukenmachine klaarzetten, de juiste accessoire kiezen, de bereiding klaarmaken, de keukenmachine aanzetten, en voorzichtig zijn tijdens gebruik.

Deze stappen zijn ook meer gedetailleerd uitgelegd hier beneden.

1. Zet de keukenmachine klaar

Zet de keukenmachine klaar voor gebruik. Dit wil zeggen maak de kom en accessoires proper en zet ze op een stevig oppervlak in de buurt van een stopcontact.

Wacht wel nog even met de keukenmachine effectief aan te zetten.

2. Kies de juiste keukenmachine accessoire voor je bereiding

Kies de juiste keukenmachine accessoire voor de specifieke bereiding die je tijdens deze kooksessie wilt klaarmaken.

Je kan allerlei dingen doen met een keukenmachine dankzij het aanbod aan verschillende accessoires.

Bijvoorbeeld, je kiest best een garde accessoire wanneer je slagroom wilt opkloppen.

Let er hier wel extra op dat de keukenmachine niet in het stopcontact steekt. Je wilt niet dat het apparaat per ongeluk aangaat wanneer je een scherper type accessoire aan het installeren bent.

3. Maak je bereiding klaar

Maak de bereiding die dadelijk door de keukenmachine behandelt wordt klaar.

Dit kan de ingrediënten van je taartbeslag in een kom doen om ze later te mengen of groenten wassen en ze op snijden op groottes waarmee de keukenmachine aan het werk kan.

4. Zet de keukenmachine aan op de juiste stand

Zet de keukenmachine aan op de juiste stand voor jouw bereiding. Bij zo goed als alle keukenmachines heb je de mogelijkheid de intensiteit van roeren aan te passen.

Er zijn echter ook keukenmachines waarbij je andere details zoals een timer en een roertype kunt instellen.

Experimenteren met de keukenmachine standen kan je helpen te weten komen wat de beste instellingen zijn voor jouw favoriete gerechten.

Hoe lang moet je brooddeeg kneden in de keukenmachine?

Je moet typisch brooddeeg kneden in de keukenmachine voor rond de 5 tot 10 minuten. Volgens KitchenAid moet je zelfs maar 2 minuten brooddeeg kneden in hun keukenmachines.

5. Wees voorzichtig tijdens gebruik

Een keukenmachine kan vaak op zichzelf werken maar het kan handig zijn om in de buurt te blijven voor als er iets misgaat.

Je wilt ook zeker niet de keukenmachine omstoten.

Wanneer er dan iets misloopt zet je de keukenmachine best af en trek je best de stekker uit voor je aan accessoires begint te prutsen.

Iets om in voorafgaande stappen op te letten is dat je liefst geen hete ingrediënten in de keukenmachine doet.

Hoe werkt een keukenmachine?

Een keukenmachine werkt door met een elektrische motor, direct of indirect, het ingestoken accessoire aan te drijven.

Bij sommige apparaten zijn er ook extra mechanismes om de plaat die de accessoires vasthoudt ook rond te draaien. Dit gebeurt ook via de elektrische motor.

Eén van de voordelen van een keukenmachine is dus dat het apparaat het fysieke werk overneemt. Dankzij dit moet je niet zelf mengen of kneden.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.