Hoe Gebruik Je Een Oven?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je gebruikt een oven door na te kijken of er niets fout inzit, de oven aan te zetten, de oven voor te verwarmen, het gerecht in de oven te zetten, en het apparaat juist in te stellen.

De voornaamste moeilijkheid bij het gebruiken van een oven ligt in de juiste oveninstellingen vinden bij jouw specifiek apparaat en voor jouw favoriete gerechten.

De specfieke oven gebruikershandleiding en een receptenboek zijn hier typisch het handigste voor. Verschillende recepten, oven merken, en apparaten kunnen verschillen.

1. Kijk na of er nog iets in de oven zit

Kijken of er nog iets in de oven zit van je vorige kooksessie of van de winkel zorgt ervoor dat je niets opwarmt wat niet hoort.

Dit brengt brandgevaar met zich mee en kan gewoonweg je keuken materiaal kapot maken. Het is dus zeker waard om hiervoor 10 seconden vrij te maken.

2. Zet de oven aan

Zet de oven aan door het apparaat in de stekker te steken. Deze stap is enkel relevant wanneer je het apparaat net gekocht hebt of er een stroomuitval was.

Hoe zet je een elektrische hetelucht oven aan?

Je zet een elektrische hetelucht oven aan door het apparaat in het stopcontact te steken. Daarna kan je allerlei basis instellingen veranderen en het apparaat echt gebruiken.

Hoe zet je een gasoven aan?

Je zet een gasoven aan door het veilig aan te sluiten op een gasbron, te zorgen dat het gas tot bij de oven geraakt, en dan het gas van de oven op een gepaste manier aan te steken.

Bij deze laatste stap moet je ofwel een externe vlam ofwel een ingebouwde ontsteekknop gebruiken. Dit doe je net na de gasoven stand te selecteren met de knop ingedrukt.

Na enkele seconden te wachten kan je dan de ovenstand knop loslaten en beginnen aan de rest van je kooksessie.

3. Verwarm de oven voor indien nodig

De oven voorverwarmen is vaak nodig om je apparaat te gebruiken op een manier die de grootste kans heeft op een lekkere textuur en smaak. Dit doe je in deze stap.

Hoe verwarm je een oven voor?

Je verwarmt typisch een oven voor door het apparaat op de gewenste temperatuur te zetten en op start te duwen. Vervolgens maakt de oven typisch een geluid wanneer het op temperatuur is.

Bij een gasoven moet je vaak meten met een thermometer of op gevoel wanneer het apparaat voorverwarmt is.

Waarom moet je een oven voorverwarmen?

Je moet typisch een oven voorverwarmen om je gerechten zo lekker mogelijk klaar te maken op vlak van textuur en smaak. Zeker bij gerechten zoals brood, gebak, en verse pizza’s waarbij deeg moet rijzen.

Je oven voorverwarmen maak het ook makkelijker om uit te zoeken welke variaties van recepten, temperaturen, en kookmethodes de lekkerste resultaten geven.

Hoe lang duurt het om een oven voor te verwarmen?

Het duurt typisch rond de 12 tot 15 minuten om een oven voor te verwarmen tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bij elke 38°C extra duurt het typisch rond de 5 minuten extra.

Hoe langt een oven echt moet voorverwarmen kan natuurlijk verschillen door details zoals de grootte, de leeftijd, wat erin zit, en meer.

Wat is er mis als je oven rookt of stinkt bij voorverwarmen?

Als je oven rookt of stinkt bij voorverwarmen zijn er vaak nog etensresten van je vorige kooksessie of poetsmiddel aanwezig. Je oven schoonmaken kan hierbij helpen als het probleem zich niet vanzelf oplost.

Bij het eerste gebruik van je oven kan er ook rook onstaan door verbranding van aanwezige olie volgens Samsung. Samung zegt echter ook dat dit niet betekent dat je oven defect is. Dit zou dus normaal ook vanzelf weg moeten gaan.

4. Zet je gerecht in de oven

Wanneer de oven voorverwarmt is zet je een gerecht in de oven met het juiste ovenmateriaal. Dit kunnen dingen zoals een ovenschaal, een gril, of een spit zijn.

Bakken in de oven betekent dus dat je eten in de oven zet en het eten laat bakken door dit op te warmen met de warme lucht in het apparaat.

Waar in de oven is het het warmst?

Het is typisch het warmst bovenaan de oven omdat warme lucht stijgt. Dat gezegd, goede ovens zijn niet noodzakelijk op dezelfde plekken het warmst om redenen zoals grootte en inschuifniveaus.

Om te testen waar jouw specifieke oven het warmste is kan je een type voedsel zoals witte boterhammen verdelen over de beschikbare inhoud.

Na je oven even te laten bakken ga je zien of er grote verschillen zijn in warmte en welke plekken de hoogste en laagste temperaturen hebben.

5. Zet de oven aan op de gewenste instellingen

Vervolgens zet je de oven aan op de gewenste ovenstand en tijdsduur. Welke oven stand het beste is hangt hard af van het eten en je smaak voorkeuren.

De verschillende oven symbolen van je apparaat kennen is ook belangrijk om deze voorkeuren dan in te stellen.

Gewoon weten hoe een elektrische oven werkt is dus niet genoeg om een lekker gerecht op tafel te kunnen toveren.

6. Haal het gerecht uit de oven en geniet van het resultaat

Haal het gerecht uit de oven wanneer het klaar is en geniet van het resultaat. Hiervoor gebruik je vaak best ovenwanten zodat je handen niet verbranden.

Je moet immers je bestek nog kunnen vasthouden voor het lekkere eten binnen te krijgen.

Hoe gebruik je een oven veilig?

Je gebruikt een elektrische oven veilig door na te kijken dat er niets fout insteekt, het apparaat op schade checken voor je begint te koken, in de gaten te houden dat niets verbrand, en ovenwanten te gebruiken om gerechten uit te halen.

Om een gasoven veilig te gebruiken wil je ook genoeg verluchting voorzien en de verbinding met de gasbron regelmatig nakijken.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.