Hoe Gebruik Je Een Staafmixer?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je gebruikt een staafmixer door deze goed in elkaar te zetten, de stekker in te steken, de staafmixer messen onder te dompelen, en het apparaat in intervallen aan te zetten waarbij je de staafmixer rond beweegt.

Daarna trek je de stekker weer uit zodat je veilig het apparaat kunt schoonmaken.

Tijdens en voor het gebruiken van een staafmixer let je best extra goed op de staaf goed te installeren, het apparaat genoeg rust te geven, voorzichtig rond te bewegen om krassen te vermijden, en de messen ondergedompeld te houden.

Hoe moet je een staafmixer gebruiken?

Je moet een staafmixer gebruiken door het apparaat goed in elkaar te zetten, de stekker in te steken, de staafmixer messen onder te dompelen, en het apparaat in intervallen aan te zetten waarbij je de staafmixer rond beweegt.

Daarna trek je de stekker weer uit zodat je veilig het apparaat kunt schoonmaken.

Stap 1: Steek je staafmixer goed in elkaar

Steek je staafmixer goed in elkaar zodat het kopstuk niet los komt van het handvat tijdens het mixen. Je weet typisch dat je dit juist doet als je een klik hoort bij het ineensteken.

De exacte richtlijnen hierrond kunnen verschillen tussen staafmixer merken dus kijk je handleiding goed na.

Stap 2: Steek de staafmixer in het stopcontact

Wanneer de staafmixer goed in elkaar steekt kan je het apparaat in het stopcontact steken zodat het in de volgende stappen kan werken.

Stap 3: Dompel de staafmixer in wat je wilt mixen

Dompel de messen van de staafmixer in de bereiding die je wilt mixen. Je gebruikt een staafmixer zonder spetteren door deze messen genoeg onder te dompelen.

Stap 4: Zet de staafmixer aan in intervallen

Zet de staafmixer aan in korte intervallen om te vermijden dat je het apparaat oververhit. Hoe lang een staafmixer aan één stuk door kan werken hangt ook af van het watt vermogen.

Zo kunnen staafmixers met lage vermogens onder 600 watt typisch maar rond de 30 seconden overweg met zachte ingrediënten.

Staafmixers met middelmatige vermogens rond de 601 watt tot 999 watt kunnen eerder rond de 45 seconden werken met zachte ingrediënten en 20 seconden met harde ingrediënten.

Staafmixers met hoge vermogens boven 1000 watt kunnen rond de 60 seconden overweg met zachte ingrediënten en rond de 30 seconden met harde ingrediënten.

Als je staafmixer voor deze intervallen al warm wordt of rare geluiden maakt pas je beter kortere tijdsperiodes toe.

Stap 5: Beweeg de staafmixer rond

Beweeg de staafmixer rond zodat je alle stukken eten pureert. Pas wel op dat je de pot of pan niet beschadigd. Sommige staafmixers hebben extra accessoires om dit te vermijden.

Stap 6: Trek de staafmixer uit het stopcontact

Na de staafmixer te gebruiken trek je deze uit het stopcontact. Op deze manier riskeer je niet dat het apparaat aanschiet bij de volgende stap.

Stap 7: Maak de staafmixer schoon

Maak de staafmixer schoon door deze uit elkaar te halen en de aparte stukken op de gepaste manier proper te maken.

Bij veel staafmixers mag de staaf met ronddraaiende messen in de vaatwasser maar dit kijk je liefst na in de handleiding of op de website.

Je krijgt de staaf ook vaak schoon door deze onder een kraan stromend water te steken en dan te drogen te zetten.

Het bovenstuk van de staafmixer mag je typisch niet onder water zetten. Deze maak je vaak schoon door met een vochtige doek erover te gaan.

Hoe gebruik je een staafmixer voor soep?

Je gebruikt een staafmixer voor soep door de ingrediënten te koken in warm water, de mix wat af te laten koelen, en de staafmixer ondergedompeld in de mix te laten werken.

De staafmixer gaat in intervallen aan en uit gezet moeten worden, vanboven naar beneden geduwd moeten worden, en rondgedraaid moeten worden.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van een staafmixer?

Bij het gebruiken van een staafmixer moet je vooral letten op het opzetstuk goed te installeren, de staafmixer regelmatig te laten rusten, en voorzichtig te zijn zodat je de container niet beschadigt.

De voornaamste dingen om op te letten bij het gebruiken van een staafmixer zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  • Installeer het opzetstuk goed: Het opzetstuk van een staafmixer goed installeren is belangrijk om het apparaat goed te doen werken en veilig te gebruiken.
  • Laat de staafmixer regelmatig rusten: De staafmixer moet regelmatig rusten om niet oververhit te geraken. Hoe lang het apparaat kan draaien hangt af van het vermogen.
  • Wees voorzichtig: Een staafmixer kan de pot, andere container, of zichzelf beschadigen als je het apparaat niet voorzichtig gebruikt.
  • Dompel de staafmixer onder: De staafmixer onderdompelen is nodig om spetters te vermijden. Wanneer dit niet mogelijk is gebruik je best een hoge container.
  • Beweeg de staafmixer: De staafmixer bewegen zorgt ervoor dat alle ingrediënten gepureerd kunnen worden.

Kan je een staafmixer in elke container gebruiken?

Nee, je kan een staafmixer beter niet in elke container gebruiken. In potten en pannen met een antiaanbaklaag is de kans groot dat je krassen maakt met de buitenkant van de staafmixer. Dit is niet aan te raden.

Hoe werkt een staafmixer?

Een staafmixer werkt door via een elektrische motor de messen vanonder te doen ronddraaien. Het rond bewegen van de staafmixer doe je zelf met je arm.

Wat kan je gebruiken ipv een staafmixer?

Voor sommige gerechten kan je andere soorten mixers zoals een blender, handmixer, of food processor gebruiken in plaats van een staafmixer.

Het kunnen onderdompelen in een pot soepingrediënten of puree is echter redelijk uniek aan een staafmixer.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.