Hoe Groot Is Een Oven?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een standaard inbouw oven is typisch 60 cm of 45 cm hoog, rond de 56 cm tot 60 cm breed, en 55 cm diep. Inbouw ovens hebben typisch ook een inhoud van rond de 65 liter tot 77 liter.

Welke soort oven je wilt beïnvloedt de dimensies hard. Er zijn vrijstaande ovens zo klein als 36,8 cm breed, 25,2 cm diep, en 21,7 cm hoog met een inhoud van 10 liter.

Onthoudt wel da je oven typisch achteraan rond de 2 cm tot 10 cm ruimte nodig hebben om te verluchten. Dit helpt je ook vermijden dat de oven niks rondom het apparaat verbrandt.

Kies ook een oven waarvan de grootte gepast is voor de gerechten die je wilt maken.

Wat zijn de dimensies van een oven?

De dimensies van een standaard inbouw oven zijn 60 cm of 45 cm hoog, rond de 56 cm tot 60 cm breed, en 55 cm diep. Inbouw ovens hebben ook typisch een inhoud rond de 65 liter tot 77 liter.

Welke soort oven je wilt kan de uiteindelijke dimensies hard beïnvloeden. Zo zijn er mini ovens met 10 liter inhoud die maar dimensies van 36,8 cm breedte, 25,2 cm diepte, en 21,7 cm hoogte hebben.

Hoe groot is een inbouw oven?

Een inbouw oven is typisch 60 cm of 45 cm hoog, 56 cm tot 60 cm breed, en 55 cm diep. Inbouw ovens hebben typisch ook een inhoud van rond de 65 liter tot 77 liter.

Onthoudt wel dat de dimensies hierboven inbouw dimensies zijn. Inbouw ovens zijn vaak iets breder en hoger vooraan de kastenwand om er mooier uit te zien en functioneler te zijn.

Hoe groot is een vrijstaande oven?

Een vrijstaande oven is typisch rond de 47 cm tot 62,5 cm breed, 40 cm tot 50 cm diep, en 30 cm tot 44 cm hoog. Vrijstaande ovens hebben inhoud volumes zo klein als 10 liter en zo groot als 60 liter.

Zo is onze top keuze voor een 60 liter oven 62,5 cm breed, 47 cm diep, en 41,6 cm hoog.

Hoe groot is een mini oven?

Een mini oven is typisch rond de 24 cm tot 52 cm breed, 32 cm tot 45 cm diep, en 23 cm tot 35 cm hoog.

Mini ovens hebben inhoud volumes rond de 10 liter tot 40 liter maar er zijn ook grotere apparaten die nog altijd klein zijn vergeleken met gewone inbouw ovens.

Hoeveel ruimte heeft een oven nodig?

Een oven heeft typisch rond de 2 tot 5 cm vrije ruimte achteraan nodig voor goed te kunnen verluchten volgens Vanden Borre.

Vrijstaande ovens hebben liever 10 cm vrij ruimte rondom het apparaat volgens een handleiding van Inventum.

Je oven moet mogelijks nog verder weg staan van voorwerpen die niet warm mogen worden. Zo zet je bijvoorbeeld best een oven niet naast een koelkast of vriezer om het verbruik van de apparaten laag te houden.

Hoe groot moet een oven zijn?

Een oven moet minstens rond de 50 liter groot zijn voor typische gerechten zoals ovenschotels, grote stukken vlees, en grote taarten of cake.

Je oven mag kleiner zijn als je enkel van plan bent diepvriespizza te bakken of broodjes af te bakken.

Een grotere oven voorzien kan wel handig zijn voor avonden met veel bezoek of grote honger. Dan kan je comfortabel op meerdere inschuifhoogtes bakken.

De geschikte grootte van je oven hangt dus uiteindelijk af van welke gerechten je wilt maken en hoeveel plaats je hebt. Een oven van rond de 50 liter gaat genoeg zijn voor vele huishoudens.

Hoeveel liter moet een oven voor pizza zijn?

Een oven moet soms maar 30 liter zijn om een diepvriespizza te kunnen bakken. Onthoudt echter dat de interne dimensies van de oven een belangrijker detail zijn.

Als het volume van de oven vooral komt van de hoogte kan het dat het apparaat te smal of te ondiep is voor de diepvriespizza.

Voor thuisgemaakte pizza’s heb je zelf in de hand (letterlijk) hoe groot je ze maakt. Bij thuisgemaakte pizza’s ga je dus eerder moeten nakijken of de beschikbare oventemperaturen genoeg zijn.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.