Hoe Heet Wordt Een Koekenpan?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een koekenpan wordt rond de 110°C op een laag vuur, rond de 160°C tot 190°C op een matig vuur, en rond de 260°C op een hoog vuur.

Deze temperaturen kunnen natuurlijk anders zijn bij jou door details zoals de constructie van je koekenpan en het fornuis.

Onthoudt ook dat sommige pannen te warm kunnen worden. Zo kunnen teflon pannen schade ondervinden vanaf temperaturen rond de 260°C.

Hoeveel graden wordt een koekenpan?

Een koekenpan wordt rond de 110 graden Celsius op een laag vuur, rond de 160 tot 190 graden Celsius op een matig vuur, en rond de 260 graden Celsius op een hoog vuur. Deze koekenpan temperaturen zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  • Laag vuur is rond de 225°C (voor koken op lage temperaturen)
  • Matig vuur is rond de 160°C tot 190°C (voor allerlei ingrediënten zoals eieren, steak, pannenkoeken, etc.)
  • Hoog vuur is rond de 260°C of hoger (voor aanbraden van vlees)

De uiteindelijke temperatuur van je koekenpan hangt natuurlijk hard af van andere factoren zoals de kwaliteit van het fornuis en je koekenpan.

Hoe heet wordt een koekenpan op hoog vuur?

Een pan wordt typisch rond de 260°C (500°F) of hoger op een hoog vuur. Pannen met deze temperatuur zijn vaak niet geschikt om standaard pan ingrediënten lang te bakken.

Hoe heet wordt een koekenpan op matig vuur?

Een pan wordt typisch rond de 160 tot 190 graden Celsius (rond de 325°F tot 375°F) op een matig vuur. Pannen met deze temperatuur zijn handig voor allerlei gerechten.

Hoe heet wordt een koekenpan op laag vuur?

Een pan wordt typisch rond de 110°C (225°F) op een laag vuur. Voor allerlei gerechten gaat dit te laag zijn om snel je eten klaar te krijgen.

Hoe heet wordt een koekenpan op inductie?

Hoe heet een koekenpan op inductie kan worden hangt hard van de kookplaat af. Op sommige inductie kookplaten kunnen koekenpannen wel 330°C warm worden.

Pas dus op als je een lege pan op een inductiekookplaat hebt laten staan. Deze kan enorm warm worden ook al ziet de koekenpan er misschien onschuldig uit.

Hoe heet wordt een koekenpan op gas?

Een koekenpan op gas kan wel tot rond de 200°C tot 316°C (400°F tot 500°F) en zelfs warmer worden. De warmte van de koekenpan wordt dus hard beïnvloedt door de stand van het fornuis.

Kunnen pannen te warm worden?

Ja, sommige pannen kunnen te warm worden met schade tot gevolg.

Zo warm je teflon pannen beter niet op tot 260°C en wat lager als je het op veilig wil spelen. Vanaf deze temperatuur beschadig je de teflon laag.

De handleiding van je pan of de website van de fabrikant biedt vaak meer info over tot welke temperaturen je pan kan.

Een pan die te warm is gaat ook gewoon makkelijker je ingrediënten ruïneren. Dit is te vermijden als je wil genieten van een lekkere maaltijd.

Hoe meet je de temperatuur van een pan?

Je meet de temperatuur van een pan met de hulp van een soort oppervlaktethermometer die je in het midden van de pan zet.

Vergeet wel niet dat deze oppervlaktethermometer warm wordt. Gebruik dus ovenwanten of metalen kookgerei om deze thermometer weer uit de pan te halen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.