Hoe Lang Gaat Een Koekenpan Mee?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een koekenpan met anti-aanbaklaag gaat typisch rond de 3 tot 5 jaar mee. Keramische koekenpannen gaan zelfs maar rond de 1 tot 3 jaar mee.

Er zijn echter ook gietijzeren pannen die meerdere generaties meegaan en RVS pannen die tientallen jaren kunnen meegaan wanneer je ze goed verzorgt.

Natuurlijk hangt de echte levensduur van je koekenpan hard af van details zoals de kwaliteit, hoe vaak je de koekenpan gebruikt, en hoe goed je deze onderhoudt.

Zelfs al onderhoudt je ze goed ga je echter sommige soorten pannen moeten vervangen.

Enkele tekenen dat dit het geval is zijn een kromgetrokken pan, een kapot handvat, een loskomende anti-aanbaklaag, teveel diepe krassen, en meer.

Hoe vaak moet je pannen vervangen?

Je moet anti-aanbaklaag pannen typisch rond de 3 tot 5 jaar vervangen. Bij keramische pannen is de levensduur nog korter met 1 tot 3 jaar.

Er zijn echter ook pannen soorten zoals gietijzeren pannen en RVS pannen die tientallen jaren en langer kunnen meegaan wanneer je ze goed verzorgt.

Hoe vaak moet je pannen met anti-aanbaklaag vervangen?

Je moet typisch pannen met anti-aanbaklaag, ook gekend als tefal pannen, vervangen rond de 3 tot 5 jaar. Rond deze periode is de anti-aanbaklaag vaak beschadigd wat niet goed is voor de pan en je eten.

Dit kan echter ook soms sneller gebeuren. Dan is de levensduur van je anti-aanbaklaag pan nog korter.

Is een beschadigde anti-aanbaklaag pan gevaarlijk?

Ja, een beschadigde anti-aanbaklaag pan kan gevaarlijk zijn in de zin dat er dan stoffen vrijkomen die typisch slecht zijn voor je gezondheid.

Hoe vaak moet je keramische pannen vervangen?

Je moet typisch keramische pannen vervangen rond de 1 tot 3 jaar afhangende van hoe goed je deze onderhoudt. De levensduur van een keramische pan is dus niet zo lang.

Eén van de tekenen dat een keramische pan aan vervanging toe is, is een verkleuring van het kookoppervlak. Ook wanneer er stukjes loskomen is dit soort pan aan vervanging toe.

Hoe vaak moet je RVS pannen vervangen?

Je moet RVS pannen maar om de 10 tot 20 jaar vervangen als je deze goed onderhoudt. Zelfs in de slechtste gevallen is de levensduur van RVS pannen regelmatig meerdere jaren.

Hoe vaak moet je gietijzeren pannen vervangen?

Je moet gietijzeren pannen nooit vervangen als je deze goed onderhoudt. Het is niet ongewoon om dit keukengerei doorheen meerdere generaties te gebruiken.

Welke soort koekenpan gaat het langst mee?

Gietijzeren koekenpannen gaan typisch het langste mee als je ze goed onderhoudt. RVS koekenpannen en koperen koekenpannen gaan echter ook vaak enorm lang mee.

Wanneer moet je een pan weggooien?

Je moet een pan weggooien wanneer de tekenen van slijtage zoals kromgetrokken delen, diepe krassen, en loskomende stukken te erg worden. De tekenen dat je een pan misschien moet weggooien zijn nog eens opgelijst hier beneden.

 • Je pan is te kromgetrokken
 • Het handvat van de pan is in te slechte staat
 • De anti-aanbaklaag van de pan komt los (wanneer toepasbaar)
 • Je pan heeft teveel diepe krassen
 • Er komen stukken van je pan los
 • Eten blijft plakken in de pan (bij pannen met anti-aanbaklaag)
 • Je pan heeft roest die niet handig weg te halen is
 • De pan verliest zijn kleur te hard

Hoe meer van deze tekenen er zijn en hoe harder zo van toepassing zijn hoe waarschijnlijker het is dat je de pan moet vervangen.

Hoe kan je pannen langer doen meegaan?

Je kan pannen langer doen meegaan door ze met de hand te wassen, genoeg vetstof te gebruiken tijdens het koken, en een houten spatel te gebruiken. De tips om pannen langer te doen meegaan zijn nog eens opgelijst hier beneden.

 • Was de pan met de hand: Pannen wassen met een afwasmachine bespaart je wel moeite maar verkort ook typisch de levensduur van je pan.
 • Gebruik genoeg vetstof tijdens het koken: Door je pan van genoeg vetstof te voorzien vermijdt je dat eten blijft plakken.
 • Vermijdt koud water op een hete pan: Hete pannen kunnen kromtrekken wanneer je ze onmiddellijk onder koud water steekt.
 • Gebruik een houten spatel: Een pan wordt makkelijker beschadigd door een metalen spatel dan een houten spatel.

Door rekening te houden met deze tips kan je de levensduur van je pan soms met jaren of meer verlengen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.