Hoe Lang Gaat Een Koelkast Mee?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een koelkast gaat vaak rond de 10 jaar mee volgens experts met ervaring maar ik heb geen goede experimenten of data gevonden om dit te ondersteunen.

Er zijn ook veel voorbeelden waarbij mensen tot 15 jaar lang met hun koelkast doen.

Er gaan natuurlijk ook verschillen in levensduur zijn door de kwaliteit van de machine die je koopt.

Het is ook kort het vermelden waard dat het soms een oude koelkast vervangen je geld kan besparen op lange termijn dankzij de vermindering in elektricteitsverbruik.

Hoe vaak moet je typisch een koelkast vervangen?

Je moet vaak typisch een koelkast om de 10 tot 15 jaar vervangen.

Om in te schatten wanneer je de extra kosten van een nieuwe koelkast kan verwachten is het handig om te weten hoe vaak je typisch een koelkast moet vervangen.

Spijtig genoeg heb ik geen al te goeie peilingen of expirementen hierover gevonden die een waterdicht antwoord aanbieden.

Dat gezegd, er zijn wel ruwe richtlijnen van experts die na jaren met koelkasten werken een zeker intuitie hebben opgebouwd.

Deze mensen zeggen dat je typische je koelkast gaat moeten vervangen rond de 10 jaar maar dit kan ook regelmatig eerder in de richting van 15 jaar zijn.

Bijvoorbeeld, het Department Of Energy van de VS zegt dat koelkasten gemiddeld 12 jaar meegaan (1).

Uit hoe verschillend deze nummers kunnen zijn kan je concluderen dat situaties hard anders kunnen zijn.

Zeker als je er rekening mee houdt dat de kwaliteitsverschillen tussen merken dit ook kunnen beïnvloeden.

Ten laatste is het ook het vermelden waard dat oudere koelkasten typisch minder energiezuinig zijn.

Dit kan op een bepaald punt ervoor zorgen dat de extra elektriciteitskost duurder is dan een nieuw toestel en dat vervangen een goed idee wordt.

Wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast?

De gemiddelde levensduur van een koelkast is typisch rond de 10 jaar maar 15 jaar is ook mogelijk bij goede apparaten en grondig onderhoud.

Dit is volgens experts die na jaren ervaring intuïtie opgebouwd hebben. Er is voorlopig niet echt propere data over deze vraag.

Levensduurverschillen tussen koelkast merken

Het is logisch dat je tijdens je keuze tussen de beste koelkasten nadenkt over hun levensduur.

Specifieker, je kan je afvragen of er verschillen zijn tussen merken zoals Siemens, Samsung, Whirlpool, Liebherr, Aeg, Miele, en Bosch op vlak van levensduur.

Spijtig genoeg heb ik hier weer geen goeie data over gevonden.

Er is één matig onderzoek van de Consumentenbond maar dit bevatte ook andere huishoudtoestellen, maar 9000 deelnemers, en veel subjectieve meningen.

Dat gezegd, de Consumentenbond concludeerde uit deze peiling dat Miele apparaten typisch het langste meegaan maar dat er eigenlijk in de koelkast categorie relatief kleine levensduur verschillen zijn (2).

Hoe kan je de levensduur van een koelkast verlengen?

Je kan de levensduur van een koelkast verlengen door de condensor spoelen, de metalen buizen die zich typisch achteraan de koelkast bevinden, regelmatig te kuisen.

Vuile condensor spoelen kunnen het koelprocess minder efficiënt maken wat op zijn beurt ervoor zorgt dat de koelkast harder moet werken.

Dit principe geldt ook voor de luchtschachten van je koelkast.

Daarbuiten kan het ook een goed idee zijn om af en toe de deur pakkingen die de koelkast deur(en) toe houden te kuisen en te oliën

Dit helpt je te voorkomen dat de deur niet goed sluit wat weer tot het koelsysteem extra belasten zou leiden.

Met de informatie hierboven heb je een idee van de gemiddelde levensduur van een koelkast en dat er schijnbaar niet superveel verschillen zijn tussen merken.

Hoe weet je dat je koelkast kapot is?

Er gaat onvermijdelijk een punt zijn waarop je huidige koelkast kapot is en aan vervanging toe is.

Het is echter niet altijd exact duidelijk wanneer dit moet gebeuren.

De volgende punten zijn indicaties dat je koelkast kapot is:

  • Eten gaat sneller slecht dan normaal
  • Je koelkast heeft ongewone hoeveelheden condensatie
  • De koelkast motor is te luid of te zacht
  • Je elektriciteitsverbruik is veel hoger dan normaal ook al heb je geen andere aanpassingen gemaakt

Als je echt nog twijfelt of je koelkast al dan niet kapot is kan je de hulp van een expert inroepen.

Dat gezegd, als je koelkast al over de bovengemiddelde levensduur van 15 jaar zit (of daar ergens in de buurt), kan het wel eens goed zijn dat deze aan vervanging toe is.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.