Hoe Lang Gaat Een Vriezer Mee?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een vriezer gaat typisch rond de 12 tot 20 jaar mee. De uiteindelijke levensduur van je vriezer hangt natuurlijk ook hard af van de kwaliteit van het apparaat en hoe je de vriezer onderhoudt.

Er is echter wel geen zekerheid dat je apparaat zo lang meegaat. Vriezers hebben typisch een garantie van 2 jaar en enkele uitzonderlijke toestellen een garantie van 5 jaar.

En als je later dan deze garanties pech hebt met je vriezer kan je misschien concluderen dat een energiezuiniger model kopen slimmer is dan een reparatie.

Wat is de levensduur van een vriezer?

De levensduur van een vriezer is typisch rond de 12 tot 20 jaar volgens Mr. Appliance. Details zoals het vriezer merk, hoe je het apparaat onderhoudt, en waar je het apparaat zet beïnvloeden natuurlijk de levensduur.

Het verbruik van een oude vriezer is wel typisch hoger dan nieuwe apparaten door innovaties in koeltechnologie.

Om deze reden kan je eventueel al sneller een zuinige diepvriezer kopen in plaats van een oud apparaat te blijven gebruiken.

Er is ook gewoonweg geen zekerheid dat je vriezer zo lang blijft functioneren als hierboven. Een typische garantie is 2 jaar. Enkele uitzonderlijke vriezers hebben een garantie van wel 5 jaar.

Hoe kan je de levensduur van je vriezer langer maken?

Je kan de levensduur van je vriezer langer maken met gewoontes zoals het apparaat regelmatig schoonmaken, ijsvorming ontdooien, en de vriezer op een slimme plaats zetten.

De tips voor de levensduur van je vriezer zo lang mogelijk te maken zijn opgelijst hier beneden.

  1. Zet de vriezer niet naast een warmtebron en in omgevingstemperaturen die het apparaat aankan
  2. Maak de ventilatieroosters en koelspoelen van de vriezer regelmatig proper
  3. Ontdooi de vriezer regelmatig om ijsvorming te vermijden
  4. Vervang vriezer onderdelen zoals de deurrubbers wanneer nodig
  5. Laat ruimte rondom de vriezer zodat de warme lucht kan ontsnappen

Zelfs bij de beste vriezers op dit moment kan deze tips al dan niet toepassen een verschil maken in de levensduren van de apparaten.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.