Hoe Lang Kan Een Vriezer Zonder Stroom?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een vriezer kan typisch 24 tot 48 uur lang zonder stroom voordat het eten binnenin te slecht wordt om te consumeren.

Halfvolle vriezers kunnen typisch maar rond de 24 uur zonder stroom terwijl volle vriezers eerder rond de 48 uur zonder stroom gaan kunnen.

Het belangrijkste punt is dat je vriezer niet warmer dan 4°C is geweest tijdens de stroomval. Vanaf deze temperatuur gaat bacteriegroei veel sneller.

Om na te kijken hoe koud je vriezer nog is na de stroomuitval heb je een ingebouwde of losse thermometer. Als je apparaat te warm was ga je eten moeten weggooien.

Onthoudt dat vriezers kunnen verschillen in hoe lang ze zonder stroom kunnen. Kijk dit detail zeker na in de handleiding of vraag het na bij de klantendienst.

Hoe lang kan een vriezer koud blijven zonder stroom?

Een vriezer kan typisch rond de 24 uur tot 48 uur koud blijven zonder stroom volgens de CDC. Het belangrijkste punt is dat je eten niet boven de 4°C is geweest. Dan kan je het normaal weer invriezen.

Halfvolle vriezers zullen eerder rond de 24 uur beneden de 4°C blijven terwijl volle vriezers soms tot wel 48 uur beneden 4°C kunnen blijven.

Om veilig eten uit je diepvries te consumeren of weg te gooien na een stroomuitval moet je dus wel een manier hebben om de temperatuur te meten. Een vriezer thermometer is hiervoor handig.

De vriezer handleiding nakijken of de klantendienst contacteren is typisch ook slim om zeker te zijn dat jouw apparaat ook zo lang als hierboven zonder stroom kan. Dit is niet altijd het geval. Zeker bij oude vriezers.

Wat moet je doen met je vriezer bij stroomuitval?

Bij stroomuitval moet je een vriezer zoveel mogelijk toe laten, je informeren hoe lang de stroomuitval nog gaat duren, en beslissen of je al bepaald eten opmaakt.

Na de stroomuitval moet je te weten komen hoe koud je vriezer nog is met een ingebouwde of losse thermometer.

Indien de temperatuur van de vriezer onder de 4°C is moet je het meeste eten weggooien om het op veilig te spelen. Slecht eten consumeren kan erge nadelen veroorzaken.

Ben je verzekerd als de diepvries uitgevallen is door een stroomstoring?

Ja, je bent typisch verzekerd tot €250 via inboedelverzekering als je diepvries uitgevallen is door een stroomstoring die minstens 12 uur duurde volgens Promovendum.

Dat gezegd, of je de inhoud van je vriezer echt verzekerd is bij een stroomstoring kan nog altijd afhangen van de details van jouw verzekering. Bij twijfel contacteer je dus beter de aanbieder van je verzekering om het uiteindelijke antwoord te weten te komen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.