Hoe Maak Je Een Koekenpan Schoon?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Laatst Bijgewerkt Op

Je maakt vaak een koekenpan schoon door resten af te vegen met keukenpapier, de pan met warm water en wat afwasmiddel te vullen, en de pan voorzichtig af te vegen met een zachte vod.

Bij stevigere soorten koekenpannen zoals RVS en aluminium kan je wat grondiger schrobben indien nodig. Deze hebben minder kans op krassen of schade.

Gietijzeren koekenpannen maak je typisch schoon zonder afwasmiddel. Dit zou de beschermende laag beschadigen. Grof zout is een goed alternatief om ook deze soort koekenpannen proper te krijgen.

Hoe maak je soorten koekenpannen schoon?

Je maakt vele soorten koekenpannen schoon door resten af te vegen met keukenpapier, de pan met warm water en wat afwasmiddel te vullen, en de pan voorzichtig af te vegen met een zachte vod.

Bij stevigere soorten koekenpannen zoals RVS en aluminium kan je wat harder schrobben om een aangekoekte koekenpan schoon te maken met minder zorgen over krassen of schade.

Gietijzeren koekenpannen zijn een uitzondering. Deze maak je niet proper met afwasmiddel omdat hun beschermende laag dan weg kan gaan. In de plaats gebruik je grof zout.

Als een aangekoekte koekenpan echt niet schoon geraakt met de stappen hierboven kan je ook baking soda gebruiken.

Specifieker, laat een mix van baking soda en water rond de 30 minuten in de koekenpan staan. Probeer daarna de etensresten nog eens weg te vegen.

Hoe maak je een koekenpan met anti-aanbaklaag schoon?

Je maakt een koekenpan met anti-aanbaklaag schoon door resten af te vegen met keukenpapier, de pan met warm water en wat afwasmiddel te vullen, en de pan voorzichtig af te vegen met een zachte vod.

De stappen om een koekenpan met anti-aanbaklaag schoon te maken zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  1. Veeg resten in de koekenpan met anti-aanbaklaag weg met keukenpapier
  2. Vul de koekenpan met anti-aanbaklaag met warm water en wat afwasmiddel
  3. Veeg de koekenpan met anti-aanbaklaag voorzichtig af met een zachte vod
  4. Spoel de koekenpan met anti-aanbaklaag verder af met warm water
  5. Droog de koekenpan met anti-aanbaklaag voor je deze weg zet

Hoe maak je een keramische koekenpan schoon?

Je maakt een keramische koekenpan schoon door resten af te vegen met keukenpapier, de pan met warm water en wat afwasmiddel te vullen, en de pan voorzichtig af te vegen met een zachte vod.

De stappen om een keramische koekenpan schoon te maken zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  1. Veeg resten in de keramische koekenpan weg met keukenpapier
  2. Vul de keramische koekenpan met warm water en wat afwasmiddel
  3. Veeg de keramische koekenpan voorzichtig af met een zachte vod
  4. Spoel de keramische koekenpan verder af met warm water
  5. Droog de keramische koekenpan voor je deze weg zet

Hoe maak je een RVS koekenpan schoon?

Je maakt een RVS koekenpan schoon door resten af te vegen met keukenpapier, de pan met warm water en wat afwasmiddel te vullen, en de pan schoon te schrobben met een spons.

De stappen om een RVS koekenpan schoon te maken zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  1. Veeg resten in de RVS koekenpan weg met keukenpapier
  2. Vul de RVS koekenpan met warm water en wat afwasmiddel
  3. Schrob de RVS koekenpan schoon met een spons
  4. Spoel de RVS koekenpan verder af met warm water
  5. Droog de RVS koekenpan voor je deze weg zet

RVS koekenpannen zijn redelijk sterk en minder gevoelig aan krassen dan de vorige soorten dus je kan iets grondiger zijn tijdens het schoonmaken.

Hoe maak je een gietijzeren koekenpan schoon?

Je maakt een gietijzeren koekenpan schoon door de koekenpan af te vegen met warm water en een spons.

Indien er dan nog etensresten in de gietijzeren koekenpan plakken doe je deze weg met de hulp van grof zout en een doek. Je gebruikt dus geen afwasmiddel of dergelijke.

De stappen om een gietijzeren koekenpan schoon te maken zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  1. Veeg de gietijzeren koekenpan af met warm water en een spons
  2. Als er etensresten blijven plakken in de gietijzeren koekenpan schrob je deze weg met grof zout en een doek

Gietijzeren koekenpannen maak je dus typisch niet schoon met afwasmiddel. Daarmee doe je de ingebrande laag weg wat juist gietijzeren koekenpannen hun lange levensduur helpt krijgen.

Als je toch per ongeluk afwasmiddel gebruikt hebt moet je een gietijzeren koekenpan weer inbranden.

Je laat een gietijzeren koekenpan ook niet weken in water. Hiermee riskeer je roestvorming wat meer werk vraagt om weg te krijgen.

Hoe maak je een aluminium koekenpan schoon?

Je maakt een aluminium koekenpan schoon door resten af te vegen met keukenpapier, de pan met warm water en wat afwasmiddel te vullen, en de pan schoon te schrobben met een spons.

De stappen om een aluminium koekenpan schoon te maken zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  1. Veeg resten in de aluminium koekenpan weg met keukenpapier
  2. Vul de aluminium koekenpan met warm water en wat afwasmiddel
  3. Schrob de aluminium koekenpan schoon met een spons
  4. Spoel de aluminium koekenpan verder af met warm water
  5. Droog de aluminium koekenpan voor je deze weg zet

Aluminium koekenpannen zijn nog een voorbeeld van een soort koekenpan die redelijk stevig is. Je wilt nog altijd krassen vermijden maar er is hier net wat minder risico op.

Hoe maak je een aangebrande pan schoon?

Je maakt vaak een aangebrande pan schoon door resten weg te vegen met keukenpapier en een mix van baking soda en water te laten rusten in de pan voor 30 minuten. Daarna veeg je de pan normaal redelijk makkelijk schoon.

Er zijn ook methodes zoals citroenschijven of een vaatwastablet te kook brengen in de pan die ook kunnen werken.

Hoe krijg je bruine aanslag van pan?

Je krijgt bruine aanslag van de onderkant van een pan door deze te bedekken met zout, baking soda, afwasmiddel, keukenpapier, en azijn en deze mix even te laten rusten.

Daarna krijg je typisch de bruine aanslag makkelijk van de pan en wordt deze weer blinkend.

Kan een koekenpan in de vaatwasser?

Nee, een koekenpan kan niet altijd in de vaatwasser zonder krassen of andere schade te riskeren.

De voornaamste uitzondering hier op is een RVS koekenpan. Deze kan vaak wel in de vaatwasser al wil je wel een opmerking van de fabrikant hierover zoeken om je nieuwe pan niet direct kapot te doen.

Waarom mag een pan niet altijd in de vaatwasser?

Een pan mag niet altijd in de vaatwasser omdat dit de pan kan vervormen, krassen kan veroorzaken, en in het geval van tefal pannen de anti-aanbaklaag beschadigen.

Bij gietijzeren pannen kan de ingebrande beschermlaag ook weggaan. Daardoor riskeer je roest en dat eten makkelijker aanbakt.

Krassen maken sommige soorten pannen niet meteen onbruikbaar maar zelfs dan verminder je typisch de levensduur van je pan.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.