Hoe Meet Je Een Koekenpan?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je meet een koekenpan door met een rolmaat of meetlint de afstand tussen de binnenkanten van de bovenrand te meten.

In simpelere woorden, met een koekenpan diameter wordt typisch de afstand tussen de randen bedoelt. Niet de bodem.

Deze methode van een koekenpan meten maakt het makkelijker om een deksel van de juiste maat te vinden.

Dit maakt het echter ook moeilijker om te voorspellen welke pannen op je kookplaten passen. De bodem gaat immers typisch wat smaller zijn dan de randen.

Hoe bereken je de maat van een pan?

Je berekent de maat van een pan door de afstand tussen de randen vanboven te meten. Deze afstand wordt typisch beschouwt als de maat van een pan.

Onthoudt echter wel dat voor bepaalde doeleinden andere maten van de pan belangrijk kunnen zijn.

Bijvoorbeeld, de bodem van je pan is liefst hetzelfde als de grootte van de inductie kookplaat voor optimaal opwarmen met een lager energieverbruik.

De bodem van de pan is echter typisch smaller dan de afstand tussen de randen vanboven door de schuine wanden.

Om deze andere details te weten te komen kan je zoeken op de website van de fabrikant of een bericht sturen naar hun klantendienst.

Hoe meet je de diameter van een pan op?

Je meet de diameter van een pan op door de afstand tussen de binnenkant van de randen vanboven te meten met een rolmaat of meetlint.

Deze diameter wordt typisch gemeten aan de binnenkant van de randen omdat het dan makkelijker is om een deksel met de juiste maat te vinden. De randen van pannen kunnen immers verschillen in dikte.

Hoe meet je de doorsnede van een pan op?

Je meet de doorsnede van een pan op door de afstand tussen de binnenkant van de randen vanboven te meten met een rolmaat of meetlint.

De doorsnede wordt typisch aan de binnenkant van de randen vanboven gemeten om makkelijk een bijhorend deksel te vinden.

Onthoudt wel dat de doorsnedes van kookplaten eerder relevant zijn voor de doorsnede van de bodem van de pan.

Om dit detail te weten te komen kijk je best op de website van de verkoper of fabrikant. Een berichtje sturen naar de klantendienst gaat ook.

In theorie kan je ook een inschatting maken over het verschil tussen de doorsnede van de bodem en de randen van de pan.

Welke pan diameters komen vaak voor?

Enkele pan diameters die vaak voorkomen zijn 20 cm, 24 cm, en 28 cm. Deze pan diameters zijn vaak geschikt voor rond de 2 tot 4 personen.

De beschikbare maten en hoeveel opbergruimte je hebt in de keuken kunnen ook je beslissing tussen de beste pannen beïnvloeden.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.