Hoe Vaak Slaat Een Vriezer Aan?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een moderne vriezer slaat typisch minder dan 15 keer per dag aan maar loopt wel rond 80% tot 90% van de tijd.

Oudere vriezers kunnen wel om de 45 minuten of vaker aanslaan om daarna maar rond de 10 tot 20 minuten aan te staan per koelcyclus.

In praktijk kan je vriezer minder vaak of vaker aanslaan door de exacte leeftijd van het apparaat, hoeveel eten je probeert in te vriezen, de omgeving, en meer.

Als je vriezer vaak aanslaat wil je kijken naar de veelvoorkomende oorzaken, oplossingen testen, en mogelijks een vakman om hulp vragen voor je de vriezer vervangt.

Hoe vaak slaat een vriezer typisch aan?

Een moderne vriezer slaat typisch minder dan 15 keer per dag aan maar loopt wel rond 80% tot 90% van de tijd volgens Haier.

Oudere vriezers kunnen wel om de 45 minuten of vaker aanslaan om daarna maar rond de 10 tot 20 minuten aan te staan per koelcyclus.

Modernere vriezers slaan typisch minder vaak aan dan oudere vriezers omdat ze de mogelijkheid hebben om minder hard te werken wanneer ze aanstaan.

Dit verlaagt het verbruik van een vriezer dan typisch omdat de compressor op gang krijgen wel wat elektriciteit verbruikt.

Waarom blijft een vriezer soms vaker aanslaan?

Een vriezer blijft soms vaker aanslaan omdat het apparaat uitstond, de omgeving warm is, en de deur vaak geopend wordt. Je kan de mogelijke redenen dat een vriezer soms vaker aanslaat ook hier beneden opgelijst vinden.

 • Een vriezer die uitstond blijft aanslaan omdat de lucht vanaf kamertemperatuur gekoeld moet worden
 • De vriezer bevat een nieuwe lading levensmiddelen van hogere temperatuur die gekoeld moet worden
 • Het is warm random de vriezer waardoor de lucht binnenin sneller afkoelt
 • De deur van de vriezer wordt vaak geopend
 • De deurafdichtingen van de vriezer moeten vervangen worden
 • IJsvorming in de vriezer maakt het moeilijker het apparaat op temperatuur te houden
 • Er is stofvorming op de koelspiralen wat het moeilijker maakt de lage temperatuur te behouden
 • De vriezer heeft kapotte onderdelen

Om te weten waarom jouw specifieke vriezer vaak blijft aanslaan wil je standaard tijdsduraties van sommige processen bekijken, bepaalde oplossingen testen, en/of hulp vragen aan een vakman.

Bijvoorbeeld, door te kijken hoe lang het duurt voor een vriezer op temperatuur is kan je beter inschatten of je apparaat nog aan de initiële koeling bezig is of er andere oorzaken van het aanslaan zijn.

Wat moet je doen als je vriezer blijft aanslaan?

Als je vriezer blijft aanslaan moet je nakijken of dit misschien tijdelijk normaal is, andere oplossingen uittesten, en mogelijks de hulp van een vakman inroepen.

Je kan de dingen die je moet doen als je vriezer blijft aanslaan ook hier beneden opgelijst vinden.

 • Kijk na of het tijdelijk normaal is dat je vriezer blijft aanslaan. Bijvoorbeeld, wanneer het apparaat voor de eerste keer aangezet wordt slaat de vriezer vaker aan om snel op temperatuur te komen.
 • Test mogelijke oplossingen voor je vriezer. Bij oudere apparaten de draairichtingen vervangen kan ervoor zorgen dat de vriezer minder vaak aanslaat en het verbruik vermindert.
 • Roep mogelijks de hulp van een vakman in als je vriezer nog niet zo oud is. Vriezers slaan soms vaak aan omdat er een specifiek onderdeel zoals de thermostaat kapot is. Dit onderdeel vervangen is typisch goedkoper dan te investeren in een nieuwe goede vriezer.

Welke dingen je het meest waarschijnlijk moet doen als je vriezer blijft aanslaan hangt af van details zoals de leeftijd van het apparaat, hoe goed de vriezer onderhouden wordt, en hoe je het apparaat gebruikt.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.