Hoeveel Graden Is Het Water Uit Een Waterkoker?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Warme dranken hebben soms ideale temperaturen die niet altijd typisch zijn. Ontdek hoeveel graden het water uit een waterkoker is.

Standaard waterkokers hebben een mechanisme waarbij stoom ervoor zorgt dat de machine afslaat.

Omdat water over het algemeen stoom wordt rond 100 graden Celsius zal het water uit een waterkoker ongeveer zo warm zijn wanneer deze afslaat.

Je wilt wel weten dat vanaf dit punt, de temperatuur van het water naar beneden gaat. Tegen dat je dit uitschenkt zal je water waarschijnlijk al enkele graden lager zijn.

Daarbovenop kan het kookpunt van water verschillen op basis van verschillende hoogtes en exacte samenstellingen.

Het is ook leuk om te weten dat er waterkokers met temperatuurregeling zijn.

Deze meten de temperatuur van het water op een digitale manier wat je toelaat om andere temperaturen te kiezen.

Hoe warm is het water uit een waterkoker normaal?

Het snelle antwoord is dat het water dat uit een waterkoker normaal rond 100 graden Celsius is (dit kan lichtjes verschillen door de exacte mineralen in het water).

Een goede vraag is dan hoe een waterkoker “weet” wanneer dit punt bereikt is.

Het antwoord hierop is dat de meest standaard waterkokers een mechanisme hebben waarbij stoom via een tube naar een warmtegevoelige klep wordt geleid.

Wanneer er genoeg warmte tegen deze klep komt zet het metaal uit en wordt er een schakelaar geactiveerd die de waterkoker stopzet.

Omdat stoomvorming kan verschillende in verschillende omstandigheden en met verschillende watersamenstellingen is dit niet altijd exact 100 graden Celsius.

Daarbovenop koelt het water zich ook snel af. Zeker bij het uitgieten over je thee, koffie, of noodles.

Kun je de waterkoker temperatuur instellen?

De woorden “standaard waterkokers” hierboven kunnen je misschien opgevallen zijn.

Deze verwoording is belangrijk aangezien er ook andere types waterkokers zijn die elektronische thermometers hebben.

Op zijn beurt is dit belangrijk omdat je dus waterkokers met exactere termperatuurregeling heb.

In plaats van altijd tot de volle 100 graden Celcius te gaan kan je dust ook bijvoorbeeld 70 graden kiezen als je vindt dat je thee dan lekkerder is.

Sommige van deze waterkokers met temperatuurregeling zijn zelfs gebouwd om niet enkel eenmalig maar constant je water op een bepaalde temperatuur te laten.

Dit kan van pas komen in bijvoorbeeld een vergaderruimte waar er regelmatig mensen een warm drankje willen.

Hoe krijg je water op 80 graden?

Om water op 80 graden te krijgen heb je een thermometer, een manier om het water op te warmen, en mogelijks een manier om het water af te koelen nodig.

Sommige waterkokers hebben deze dingen ingebouwd en laten je toe om met de druk van een knop je water op 80 graden te krijgen.

In theorie kan je ook water in een pot koken en met een thermometer in de gaten houden wanneer dit op 80 graden is.

Zoals je wel kan inbeelden is deze tweede methode een pak minder handig dan een waterkoker die dit voor je doet.

Kan water boven de 100 graden worden?

Over het algemeen wordt er gezegd dat puur water stoom wordt op 100 graden.

Via deze richtlijn kan je dus zeggen dat water niet boven de 100 graden kan worden aangezien het dan al in stoom veranderd is.

Er zijn echter uitzonderingen op deze regel voor twee voornamelijke redenen.

Eerst en vooral is water uit de kraan typisch niet puur water.

De aanwezigheid van mineralen en hun hoeveelheden kan het kookpunt lichtjes beïnvloeden.

Ten tweede, op welke hoogte je bent beïnvloedt de luchtdruk en op zijn beurt, op welke temperatuur water in stoom verandert.

Dit kan beide richtingen gaan.

Op sommige locaties gaat water al koken op minder dan 100 graden Celsius.

Op andere plaatsen kan water boven de 100 graden worden zonder in stoom te veranderen.

Gerelateerde artikels:

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.