5 Typische Inbouw Koelkast Maten (& Hoe Meten)

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

De typische inbouw koelkast maten zijn 88, 102, 122, 140 en 178 centimeter hoog. Standaard inbouw koelkasten hebben ook normaal een breedte van 60 cm en een diepte van 55 cm.

Onthoudt dat je voor een inbouw koelkast met vriesvak ook de hoogte van een bestaande onderste nis deur wil opmeten. Dit maakt duidelijk bij welke toestellen het vriesvak mooi apart kan opengaan.

Welke inbouw koelkast maten zijn er?

De typische inbouw koelkast maten zijn:

  • 88 cm hoogte
  • 102 cm hoogte
  • 122 cm hoogte
  • 140 cm hoogte
  • 178 cm hoogte

Dit zijn de hoogtes aangezien de andere afmetingen van inbouw koelkasten typisch hetzelfde zijn. Specifieker, inbouw koelkasten zijn typisch 60 cm breed en 55 cm diep.

Hoe meet je een inbouwkoelkast op?

Je meet een inbouwkoelkast op door de hoogte, breedte, en diepte van de nis te meten met een gereedschap zoals een duimstok.

Voor een inbouw koelvriescombinatie meet je ook de hoogte van de onderste nisdeur als je deze al hebt. Zo zorg je dat je mooi het vriesvak apart kan opendoen.

Onthoudt ook dat een inbouw koelkast ventilatie nodig heeft. Je hebt liefst 10 cm ruimte achter en 5 cm boven een koelkast.

Bij onderbouw koelkasten zijn er typisch pootjes om deze 5 cm ruimte onder het apparaat te voorzien.

Indien je oude inbouw koelkast nog in de nis staat kan je de dimensies van dit apparaat opzoeken en meten hoeveel ruimte er nog over is.

Hoeveel ruimte laat je achter inbouw koelkast?

Je laat ideaal 10 cm of meer achter je inbouw koelkast en 5 cm of meer boven het apparaat.

Dit zorgt ervoor dat de warme lucht kan ontsnappen en dat je eten en drinken koel blijven zonder al te hoog verbruik.

Een koelkast die niet goed kan ventileren ondervindt typisch ook sneller slijtage.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.