Kan Een Koelkast In De Schuur Staan?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Nee, een koelkast kan niet altijd in de schuur staan. Om dit mogelijk te maken moet je koelkast klimaatklasse goed zitten en je schuur niet te koud of te vochtig zijn.

Veel koelkasten hebben een omgevingstemperatuur van minstens 10°C of 16°C nodig om goed te koelen.

Dat gezegd, er zijn ook enkele koelkasten die tot wel 0°C of -16°C kunnen werken. Deze zijn goed voor een schuur als deze niet te vochtig is.

Kan een koelkast in de schuur?

Nee, een gewone koelkast kan niet altijd in de schuur staan. Voor dit mogelijk te maken moet je koelkast tegen de temperaturen in de schuur kunnen.

De schuur mag ook niet te vochtig zijn. Gewone koelkasten zijn vaak gemaakt voor in de keuken te staan en dus net iets minder robuust.

Om te weten of de koelkast die je op het oog hebt wel of niet in de schuur kan moet je eerste de koudste temperatuur in je schuur meten (inclusief in de winter).

Vervolgens ga je kijken in de koelkast handleiding wat de minimum omgevingstemperatuur moet zijn. Vaak gaat die 10°C of 16°C zijn maar er zijn ook modellen die tot 0°C en zelfs -15°C gaan.

Daarna moet je je gezond verstand gebruiken. Roesten dingen die in je schuur opgeborgen worden vaak? Indien ja, dan gaat die waarschijnlijk ook zo zijn voor je koelkast.

Welke koelkast is geschikt voor in de schuur?

SN koelkasten en apparaten die tegen lagere temperaturen kunnen zijn geschikter voor in de schuur dan andere klimaatklassen.

Deze SN-koelkasten functioneren in temperaturen zo laag als 10°C.

Zoals gezegd zijn er ook koelkasten die in tot 0°C en zelfs -15°C temperaturen kunnen werken. Deze zijn wel wat meer geschikt voor in de schuur te staan dan een apparaat dat +16°C nodig heeft.

Hou wel nog altijd de echte temperaturen en luchtvochtigheid in de schuur in gedachten. Zelfs de beste koelkasten voor in de schuur hebben hun limieten.

Kan elke koelkast in de schuur?

Nee, niet elke koelkast kan in elke schuur. De omgevingstemperatuur moet geschikt zijn voor je apparaat.

Aanvullend hebben verschillende koelkasten soms verschillende klimaatklassen waardoor ze verschillende temperaturen aankunnen.

Kan een Amerikaanse koelkast in de schuur?

Nee, niet elke Amerikaanse koelkast kan in elke schuur. Amerikaanse koelkasten hebben temperatuur en luchtvochtigheid limieten waardoor sommige schuren niet geschikt zijn.

Dat gezegd, als je schuur goed geisoleerd is kan je Amerikaanse koelkast er wellicht wel in staan.

Bij twijfel wil je de koelkast handleiding checken voor de locatie richtlijnen.

Waarom kan een koelkast soms niet in de schuur?

Een koelkast kan soms niet in de schuur omdat het apparaat temperatuur en luchtvochtigheid limieten heeft. Sommige schuren zijn niet genoeg geisoleerd om deze benodigdheden te voorzien.

Wanneer je dan een koelkast in een suboptimale schuur zet gaat deze niet goed koelen, sneller kapot gaan, en mogelijks roesten.

Als je echt een koelkast in de schuur wilt kan je overwegen deze beter te isoleren. Toch als uit je metingen blijkt dat dit nodig is.

Kan een koelkast in de garage staan?

Nee, een koelkast kan niet altijd in de garage staan. Sommige garages zijn te nat en te koud voor dit doel.

Dat gezegd, veel koelkasten kunnen functioneren in een droge ruimte boven de 10°C of 16°C. Als dit je garage beschrijft kan er waarschijnlijk wel een koelkast in.

Er zijn zelfs koelkasten die kunnen werken in 0°C of -15°C. Deze zijn al wat geschikter voor een garage.

Kan een koelkast tegen vorst?

Nee, een koelkast kan typisch niet tegen vorst. De meeste koelkasten hebben een omgevingstemperatuur van minstens 10°C of 16°C nodig.

Zelfs al heb je één van de uitzonderlijke koelkasten die tot 0°C werkt gaat vorst teveel zijn en slecht koelen en mogelijks schade veroorzaken.

Dit is één van de redenen waarom een koelkast niet buiten kan staan.

Dat gezegd, er zijn wel uitzonderlijke koelkasten die zelfs in -15°C kunnen werken. Je wilt wel weten dat deze vorst temperatuur nog altijd niet met teveel luchtvochtigheid mag komen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.