Kan Een Pan In De Oven?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een pan kan vaak in de oven wanneer deze volledig uit metalen zoals gietijzer, RVS, koper, en aluminium gemaakt is en geen antiaanbaklaag heeft. Onthoudt wel dat er temperatuur limieten kunnen zijn.

Sommige fabrikanten raden ook af hun volledig metalen pannen in de oven te doen. Kijk dus zeker de handleiding na of contacteer de fabrikant om hiervan bevestiging te zoeken.

Pannen met een antiaanbaklaag of handvaten van materialen zoals rubber, hout, plastiek, en silicone kunnen typisch niet in de oven.

Kan elke pan in de oven?

Nee, niet elke pan kan in de oven. Ovens met een antiaanbaklaag of een handvaten van materialen zoals hout, plastiek, of silicone mogen typisch niet in de oven.

Bij deze soorten pannen en deksels met gelijkaardige materialen hebben je oven, pan, of zelfs huis risico op schade wanneer het misloopt.

Omdat dit erge nadelen kan veroorzaken bekijk je dus beter goed wat er niet in de oven mag.

Welke pannen kunnen in de oven?

Pannen die volledig van metaal zijn en geen antiaanbaklaag hebben kunnen vaak in de oven. Enkele specifieker voorbeelden van pannen die vaak in de oven kunnen zijn koperen, gietijzeren, roestvrij staal, en aluminium pannen.

Je wilt echter wel bevestiging zoeken in de handleiding dat deze pannen in de oven kunnen en opzoeken tot welke temperaturen de oven mag gaan.

Zo kunnen aluminimum pannen typisch niet tegen temperaturen hoger dan 260°C (500°F) en de grens ligt regelmatig lager dan dit.

Kunnen metalen pannen in de oven?

Volledig metalen pannen kunnen vaak in de oven maar je kijkt typisch beter na in de handleiding of bij de fabrikant of dit ook van toepassing is op jouw specifieke metalen pan.

Kan je een rvs pan in de oven doen?

Je kan vaak een rvs pan in de oven doen als deze geen antiaanbaklaag of handvaten van hout, plastiek, of silicone. Kijk echter wel na in de handleiding of bij de fabrikant of jouw rvs pan in de oven mag.

Kan je een gietijzeren koekenpan in de oven doen?

Je kan vaak een gietijzeren koekenpan in de oven doen als deze geen antiaanbaklaag of handvaten van hout, plastiek, of silicone. Kijk echter wel na in de handleiding of bij de fabrikant of jouw gietijzeren koekenpan in de oven mag.

Kan een braadpan in de oven?

Ja, een braadpan kan regelmatig in de oven al wil je wel nakijken tot welke oventemperaturen dit veilig gaat. Je moet ook weten dat dit ook niet bij alle braadpannen het geval is.

Zet je een braadpan in de oven met of zonder deksel?

Je zet typisch een braadpan in de oven met deksel zodat er minder vocht verdampt in je oven en je deze minder vuil maakt.

Voor je dit doet kijk je wel beter na of je braadpan en het deksel effectief in de oven mogen.

Welke pannen kunnen niet in de oven?

Pannen met een antiaanbaklaag of handvaten van materialen zoals hout, plastiek, of silicone kunnen typisch niet in de oven.

Er zijn echter ook andere soorten pannen waarbij de fabrikant niet bevestigd dat de pan in de oven mag. Bij deze speel je het typisch best op veilig en kies je ander kookgerei voor je maaltijd.

Kan je een antiaanbakpan in de oven doen?

Nee, je kan typisch niet een antiaanbakpan in de oven doen op hoge temperaturen. Dit kan je pan beschadigen of je eten niet ten goede komen.

Kan je een pan met een plastiek handvat in de oven doen?

Nee, je kan typisch niet een pan met een plastiek handvat in de oven doen. Door de hoge temperatuur van de ovenlucht kan het handvat smelten.

Kan je een pan met een rubber handvat in de oven doen?

Nee, je kan typisch niet een pan met een rubber handvat in de oven doen. Door de hoge temperatuur van de ovenlucht kan het handvat smelten.

Kan een deksel pan altijd in de oven?

Nee, een deksel pan kan niet altijd in de oven omdat er geregeld opties zijn waarbij het handvat van het deksel van materiaal zoals hout, plastiek, of rubber gemaakt is.

Deksel pannen die volledig van metaal zijn kunnen echter wel regelmatig in de oven. Kijk wel na of ook jouw deksel pan in de oven mag met de handleiding of de site van de fabrikant.

Hoe kan je zien of een pan in de oven mag?

Je kan zien of een pan in de oven mag door de handleiding na te kijken, de pan na te kijken, en de fabrikant te contacteren.

Indien er geen bevestiging is via deze manieren doe je een pan beter niet in de oven om risico’s te vermijden.

Je kan ervoor kiezen om volledig metalen pannen alsnog in de oven te gebruiken maar dit zal wel typisch de garantie teniet doen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.