Mag Je Een Koelkast Uitzetten? (En Wanneer)

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Nee, je mag een koelkast typisch niet uitzetten in het gewoon dagelijks leven. Hiermee riskeer je het eten en drinken in je koelkast slecht te laten worden zonder al teveel elektriciteit te besparen.

Moderne koelkasten hebben ook vaak technologie om teveel energieverbruik te vermijden wanneer dit niet bijdraagt aan het koel houden van je eten en drinken.

Voor een verhuizing of lange vakantie kan je een koelkast wel uitzetten. Dan moet je wel eerst al het eten en drinken een nieuw thuis geven, de koelkast schoonmaken, en in het geval van de vakantie de deuren openlaten.

Is een koelkast afzetten slecht?

Ja, een koelkast afzetten is typisch slecht als je dit enkel doet om energie te besparen. Moderne koelkasten hebben vaak zelf ingebouwde systemen om niet of minder te werken wanneer dit niet nodig is.

Een koelkast kan echter wel typisch zonder stroom voor 4 uur bij stroomuitval.

Je koelkast uitzetten voor verhuizing of wanneer je op een lange reis bent is niet altijd slecht. Dan moet je wel het apparaat leeg maken, kuisen, en de deuren open laten staan.

Bij het kopen van een nieuwe koelkast ga je het oude apparaat natuurlijk vroeg of laat moeten uitzetten.

Mag je een koelkast uitzetten in de winter?

Nee, je mag een koelkast niet uitzetten in de winter omdat er een grote kans is dat je eten en drinken alsnog in onveilige temperaturen staat.

Er zijn in de winter ook typisch temperatuurschommelingen die niet goed zijn voor het bewaren van je eten en drinken.

Hoe lang kan een koelkast uit zonder problemen?

Een koelkast kan typisch minstens 4 uur lang uit zonder problemen als je de deur toelaat omdat de apparaten goed geïsoleerd zijn.

Exact hoe lang een koelkast zonder stroom kan hangt natuurlijk ook af van de leeftijd en het energielabel van het apparaat.

Dit detail is vaak te vinden in de gebruikershandleiding. Bij twijfel kan je de klantendienst contacteren of het op veilig spelen en het eten wegdoen.

Hoe zet je een koelkast uit voor verhuizing?

Je zet een koelkast uit voor verhuizing door het apparaat leeg te maken, handdoeken klaar te leggen, de knop af te zetten, en de stekker uit te trekken.

Dit proces is hetzelfde voor inbouw koelkasten maar bij deze ga je typisch wat meer moeite moeten doen.

De koelkast schoonmaken voor deze te verhuizen wordt ook typisch gedaan.

Hoe lang van te voren moet je een koelkast uitzetten?

Je moet typisch een koelkast 8 uur van te voren uitzetten voor je de verhuizing. Dit geeft de koelvloeistof en compressor olie genoeg tijd om tot rust te komen.

Deze delen van het apparaat beïnvloeden ook hoe je een koelkast moet vervoeren.

Wat moet je doen met de koelkast als je op vakantie gaat?

Als je op vakantie gaat moet je de koelkast leegmaken en uitzetten of tenminste de makkelijk bederfelijke etenswaren en drinken uit het apparaat halen.

De twee voornaamste opties zijn dus je apparaat uitzetten of aanlaten.

Bij het uitzetten van je koelkast moet je voor je op vakantie gaat het eten uit het toestel halen, het toestel kuisen, en de deuren open laten staan.

Deze manier bespaart wat elektriciteit maar kost ook wel wat aan moeite en tijd.

Je kan ook je koelkast aanlaten wanneer je op vakantie gaat maar dan moet je alsnog makkelijk bederfbaar eten zoals vlees, gesneden groenten, restjes, etc. uit het toestel halen en weggooien, opeten, of weggeven.

Deze manier kost wat meer aan elektriciteit maar vraagt ook wat minder moeite en tijd die je dan kan besteden aan vooruit te kijken naar je vakantie.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.