Mag Je Een Koelkast Liggend Vervoeren?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Nee, je mag een koelkast niet liggend vervoeren als je risico op schade wilt vermijden. Het is beter om deze rechtstaand en goed vastgezet te transporteren in een bestelwagen of gelijkaardig voertuig.

Dit is omdat de koelvloeistof en compressor olie anders een grotere kans hebben om op de verkeerde plaatsen te komen.

Als je dan toch echt je koelkast tijdelijk moet neerleggen doe je dit typisch beter op de linker of rechterkant.

Kan een koelkast plat liggen?

Nee, een koelkast kan niet plat liggen zonder risico op schade. In deze positie kan de koelvloeistof en compressor olie op ongewone plaatsen komen wat dit risico op schade inhoudt.

Er zijn manieren om deze risicos kleiner te maken maar uiteindelijk wil je het liever op veilig spelen met een product zoals dit.

Kan je een nieuwe koelkast plat vervoeren?

Nee, je kan een nieuwe koelkast ook ni plat vervoeren zonder risico op schade.

Er wordt wel regelmatig gezegd dat plat liggen minder erg is voor een nieuwe koelkast maar de nadelen bij schade zijn ook wel wat groter.

Hoe lang mag een koelkast plat liggen?

Een koelkast mag minder dan 1 minuut plat liggen als je het risico op schade compleet wilt vermijden.

Tegelijkertijd houdt je koelkast even plat vervoeren om hem op de trap te krijgen minder risico in dan een verhuis process van meer dan 24 uur.

Als je dan echt je koelkast plat moet leggen is het volgens Whirlpool beter om deze op zijn zij te leggen. Niet op de voorkant of achterkant.

Volgens Puls is het ook slim om je koelkast dan op de kant te leggen tegenovergesteld van waar de compressor lijnen uitlopen.

Bv, als de compressor lijn links loopt, de koelkast op de rechterzijde te zetten.

Waarom mag een koelkast niet liggen?

Een koelkast mag niet liggen omdat de koelvloeistof en compressor olie dan in de verkeerde plaatsen kunnen geraken.

Op zijn beurt kunnen deze dingen optimale koeling verhinderen en je compressor beschadigen in het slechtste geval.

Hoe kan je een koelkast vervoeren?

Je kan een koelkast vervoeren door een geschikt voertuig te gebruiken waarin de koelkast rechtop kan staan en vastgemaakt kan worden om vallen te vermijden.

Dit zijn de belangrijkste punten maar je kan in meer detail gaan in het artikel over hoe je een koelkast kan vervoeren.

Hoelang moet een nieuwe koelkast staan voor gebruik?

Een nieuwe koelkast moet best 24 uur staan voor gebruik na transport. Dit is omdat je dan het meeste kans geeft om de koelvloeistof en compressor olie terug naar hun plaats te laten lopen.

Sommige bronnen vermelden dat je je koelkast al 8 uur na rechtopstaand transport kan gebruiken.

Dat gezegd, met een redelijke investering zoals een koelkast wil je het waarschijnlijk op veilig spelen en wat langer wachten.

Wat te doen als je je koelkast te snel hebt aangezet?

Als je je koelkast te snel hebt aangezet wil je dit snel doorhebt zet je best je toestel weer af. Indien je al eten of drinken weggestoken had wil je dit op een andere manier koelhouden.

Indien dit al even geleden is en er is schijnbaar niets mis met je koelkast dan kan je deze zo in gebruik houden.

Als je merkt dat je je koelkast niet mag neerleggen na problemen te zien ga je waarschijnlijk je apparaat moeten laten nakijken door een expert.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.