Moet Een Koelkast Geaard Zijn?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Ja, een koelkast moet geaard zijn om deze zo veilig mogelijk te gebruiken. Je doet dit door het apparaat in een geaard stopcontact te steken.

In theorie werkt een koelkast zonder aarding wel maar dit verhoogt het risico op elektrocutie en brand bij kortsluiting.

Een niet geaarde koelkast gebruiken maakt ook typisch de garantie ongelding en kan problemen opleveren met je huisverzekering.

Moet je een koelkast aarden?

Ja, je moet een koelkast aarden om dit apparaat veilig te gebruiken. Dit wordt typisch gedaan door de koelkast in een geaard stopcontact te steken.

Wat gebeurt er als je een koelkast niet aardt?

Als je een koelkast niet aardt verhoog je het risico op erge nadelen zoals elektrocutie en brand als het toestel kortsluit.

Een koelkast dat niet geaard is gebruiken maakt ook typisch de garantie ongeldig. Er is ook een kans dat dit problemen oplevert met je huisverzekering.

Kan een koelkast op een ongeaard stopcontact lopen?

Ja, een koelkast kan typisch op een ongeaard stopcontact lopen ook al is het veel minder veilig. In praktijk is je koelkast aarden nog altijd aangeraden.

Kan je de koelkast gebruiken zonder aarding?

Ja, je kan de koelkast gebruiken zonder aarding ook al is het veel minder veilig. In praktijk is het sterk aangeraden om je koelkast enkel te gebruiken met aarding.

Hoe aardt je een koelkast?

Je aardt typisch een koelkast door het toestel in een geaard stopcontact te steken.

In theorie kan je ook je koelkast aarden via andere wegen maar deze houden typisch veel meer werk in terwijl ze ook minder veilig zijn.

Gerelateerd:

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.