Moet Een Vriezer In Een Geaard Stopcontact?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Ja, een vriezer moet typisch in een geaard stopcontact om het risico op erge nadelen bij een kortsluiting te verlagen.

Een vriezer aansluiten op een geaard stopcontact is vaak ook nodig om je garantie te behouden en aangeraden om problemen met huisverzekering te vermijden.

In theorie werkt een vriezer wel op een gewoon stopcontact maar het risico op schade is veel hoger bij problemen zoals kortsluiting.

Is het aangeraden om een vriezer op een geaard stopcontact aansluiten?

Ja, het is typisch aangeraden om een vriezer op een geaard stoopcontact aan te sluiten om het risico op erge nadelen bij kortsluiting te vermijden.

Je vriezer op een geaard stopcontact aansluiten is vaak ook nodig om in aanmerking te komen voor de garantie en in orde te zijn met de verzekering.

Een vriezer rechtstreeks aansluiten is typisch ook beter dan een verlengkabel of stekkerdoos. Zo vermijdt je teveel stroom door deze hulpstukken sturen en dat er vocht van de vriezer op een stekkerdoos terecht komt.

Wat gebeurt er als je een vriezer niet aardt?

Als je een vriezer niet aardt verhoog je het risico op erge nadelen zoals elektrocutie of brand wanneer het apparaat kortsluit.

Een vriezer niet aarden kan ook mogelijks de garantie ongedaan maken en problemen opleveren met je huisverzekering.

Kan een vriezer op een gewoon stopcontact werken?

Ja, een vriezer kan in theorie op een gewoon stopcontact werken ook al verhoog je nog altijd het risico op ergere gevolgen bij kortsluiting.

Een vriezer op een stopcontact zonder aarding aansluiten is dus typisch niet aangeraden.

Mogen een vriezer en een koelkast op 1 stopcontact?

Ja, een vriezer en een koelkast mogen in theorie op 1 stopcontact als het stopcontact en het stroomcircuit hiervoor sterk genoeg zijn.

Dat gezegd, een vriezer en een koelkast op 1 stopcontact aansluiten is niet altijd mogelijk. Het stopcontact en het stroomcircuit kunnen mogelijk niet genoeg stroom bieden.

In dit geval gaat je zekering mogelijks springen. Het is mogelijk dat je dit te laat merkt en daardoor het eten in je vriezer en koelkast slecht wordt.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.