Hoe Moet Je Een Nieuwe Vriezer In Gebruik Nemen?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je moet een nieuwe vriezer in gebruik nemen door het apparaat te laten rusten na transport, aan te sluiten op een geschikt stopcontact, de juiste temperatuur te selecteren, te wachten, en geleidelijk eten in de vriezer te steken.

Het specifieke vriezer merk en het ontwerp van het apparaat beïnvloeden hoe lang elke stap duurt, waar de stekker is, hoe je de temperatuur instelt, en hoeveel eten je per dag kan invriezen. Kijk dus zeker je handleiding na bij twijfel.

Stap 1: Laat de vriezer rusten na transport

Een nieuwe vriezer moet rusten na transport omdat de koelvloeistof en compressor olie vaak in suboptimale plaatsen zitten. Door te rusten lost de zwaartekracht dit probleem vaak op.

De nieuwe vriezer moet typisch 4 tot 24 uur na vervoer staan. Wanneer je vriezer rechtopstaand vervoerd wordt is dit eerder 4 uur. Bij liggend transport eerder 24 uur.

Deze aangerade tijdsperiodes kunnen echter verschillen tussen apparaten. Bekijk dus je vriezer handleiding of stel een vraag aan de klantendienst.

De nieuwe vriezer direct op de juiste plaats zetten bespaart je later moeite. Onthoudt dat het apparaat best minstens 5 cm ruimte aan alle vrije kanten heeft (en soms meer).

Kun je een nieuwe vriezer meteen gebruiken?

Nee, je kunt een nieuwe vriezer niet meteen gebruiken na transport. Je mag een nieuwe vriezer typisch pas aanzetten na 4 tot 24 uur vanaf het apparaat vervoerd is.

Stap 2: Steek de nieuwe vriezer in het stopcontact

De nieuwe vriezer moet aangesloten worden in het stopcontact zodat de compressor en andere onderdelen kunnen functioneren.

Een vriezer moet in een geaard stopcontact als je het op veilig wilt spelen. Dit is typisch aangeraden ook als het wat extra moeite kost om dit op te stellen.

Stap 3: Zet de vriezer aan en stel de juiste temperatuur in

De nieuwe vriezer moet aangezet worden en op de juiste temperatuur ingesteld worden zodat het apparaat kan beginnen koelen.

Een vriezer heeft typisch best een temperatuur van -18°C. Om te weten op welke temperatuur je vriezer is ga je echter misschien zelf een thermometer moeten leggen bij apparaten met een draaiknop die enkel kracht standen toont.

Er zijn ook vriezers die geen aparte aan knop hebben. Bij deze gebruik je gewoon rechtstreeks de draaiknop of het digitale scherm.

Hoe stel je een vriezer in?

Je stelt een vriezer in door de draaiknop op de gewenste stand te zetten of de temperatuur via het digitale scherm te kiezen als je apparaat er één heeft.

Bij draaiknop vriezers begin je vaak best bij een sterke stand. Daarna kan je met een thermometer kijken of het apparaat ook koud genoeg is op lagere standen. Dit zorgt voor minder verbruik.

Moet je een vriezer leeg aanzetten?

Ja, je moet typisch een vriezer leeg aanzetten omdat het apparaat tijd nodig heeft om op temperatuur te komen. Eten dat vroeger in het apparaat wordt gezet kan dan slecht worden.

Er zijn wel mensen die hun vriezer aanzetten met ijs in het apparaat om sneller de gewenste temperatuur te bereiken. Handleidingen zeggen hier vaak niets over dus dit zou je kunnen overwegen.

Stap 4: Wacht tot de nieuwe vriezer op temperatuur is

Een nieuwe vriezer heeft tijd nodig om tot de ideale temperatuur te komen waarop bacterievorming hard wordt tegengegaan. Het apparaat gaat eten dat je daarvoor erin steekt mogelijks nog niet goed bewaren.

Hoe snel is een nieuwe vriezer op temperatuur?

Een nieuwe vriezer is typisch na 3 tot 6 uur op temperatuur nadat je het apparaat aanzet.

Hoe lang een vriezer aan moet staan voor gebruik kan echter van apparaat tot apparaat verschillen. Bekijk dus zeker je handleiding aangezien deze hier vaak extra informatie over bevat.

Stap 5: Neem je nieuwe vriezer juist in gebruik

Nadat je nieuwe vriezer op temperatuur is kan je het apparaat in gebruik nemen. Onthoudt echter dat vriezers typisch een maximum invriesvermogen hebben.

Het invriesvermogen is hoeveel kilogram eten de vriezer kan invriezen zonder te grote schommelingen in de binnentemperatuur.

Je wilt dus typisch niet onmiddellijk de nieuwe vriezer helemaal vol met eten of snacks vullen. Bekijk het invriesvermogen van je vriezer en pas je ladingen levensmiddelen eraan aan.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.