Hoe Maak Je Een Oven Schoon?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je maakt typisch een oven schoon door zoveel mogelijk vuil voorzichtig weg te krabben, de binnenkant te bedekken met een baking soda pap, deze pap in te laten trekken, en dan de pap weg te vegen met een vochtige doek.

Onthoudt wel dat de schoonmaak richtlijnen in de handleiding van jouw oven anders kunnen zijn. Je volgt typisch beter deze stappen om schade en het vervallen van de garantie te vermijden.

1. Leg keukenpapier of doeken voor de oven

Leg keukenpapier of doeken voor de oven om je vloer proper te houden. In de volgende stappen wordt er vuil uit het apparaat gehaald.

2. Verwijder het rooster en de inschuifhoogtes uit de oven

Verwijder het rooster en de inschuifhoogtes uit de oven om goed aan alle zijkanten en hoeken in de binnenkant van het apparaat te geraken.

Het rooster, een bakplaat, en/of de metalen constructie van de inschuifhoogtes zijn typisch de voornaamste dingen die je moet verwijderen.

3. Schraap aangebakken resten van de bodem en verwijder het stof

De bodem van een oven heeft vaak allerlei aangebakken resten van voedsel dat naar beneden is gevallen. Schraap dit weg met een plastieken of houten schraper zonder de oven te beschadigen.

Daarna zit je met veel stof op de bodem van je oven. Verwijder zoveel mogelijk van dit met een vuilblik of dergelijke.

Hoe krijg je ingebrand vet uit de oven?

Je krijgt vaak zwart ingebrand vet uit de oven door zoveel mogelijk voorzichtig weg te krabben, de binnenkant te bedenken met een baking soda pap, deze pap in te laten trekken, en daarna de pap weg te vegen met een vochtige doek.

4. Gebruik de oven zelfreinigingstand indien toepasbaar

Sommige goede ovens hebben een zelfreinigingstand. Hierbij warmt de oven zo hard op dat resterend vuil opgebrand wordt tot stof.

Voor je deze functie gebruikt wil je wel zeker zijn dat je keuken goed ventileert. Zo heb je niet al teveel last van eventuele rook of geurtjes door de zelfreinigingstand.

Verwijder het extra stof weer met een vuilblik.

5. Bedek de binnenkant van de oven met een baking soda pap

Maak een pap van baking soda (natriumcarbonaat) (4 delen), afwasmiddel (1 deel), en water (1 deel). Smeer deze pap over de binnenwanden van je oven.

Zorg wel dat je voorzichtig bent rond de ventilator en warmte elementen van de oven. Hier krijg je beter geen baking soda pap in.

Hoe maak je een oven schoon met citroen?

Je kan een oven schoonmaken met citroen door de citroen in schijfjes te snijden, deze schijfjes in een ovenbestendige schaal met water in de oven te zetten voor 10 minuten, en dan het vuil weg te vegen.

Het is mogelijk dat een oven schoonmaken met citroen niet genoeg is om al het vuil weg te krijgen. In dat geval overweeg je best andere schoonmaakmiddelen.

Hoe maak je een oven schoon met bakpoeder?

Je maakt een oven schoon met bakpoeder door eerst voorzichtig vuil weg te schrapen, de binnenkant te bedekken met een pap van bakpoeder en water, te wachten, en dan de pap weg te vegen met een vochtige doek.

Hoe maak je een oven schoon met azijn?

Je maakt een oven schoon met azijn door het azijn in een ovenbestendige schaal met water in de oven te zetten voor 10 minuten en dan het vuil weg te vegen.

Hoe maak je een oven schoon met een vaatwastablet?

Je maakt een oven schoon met een vaatwastablet door het vaatwastablet in een ovenbestendige schaal met water in de oven te zetten voor 10 minuten en dan het vuil weg te vegen.

Onthoudt wel dat oven merken schoonmaken met een vaatwastablet niet altijd aanraden.

6. Bedek de ovendeur voorzichtig met dezelfde baking soda pap

Bedek de ovendeur binnenkant met dezelfde baking soda pap vanuit de vorige stap.

Dit verdient echter een aparte stap omdat je extra voorzichtig moet zijn bij dit deel van de oven. Anders komen er krassen op het glas van de ovendeur.

7. Wacht enkele uren

Wacht rond de 4 tot 8 uur voor de binnenkant van de oven verder schoon te maken zodat de baking soda pap kan intrekken.

Terwijl dit aan de gang is kan je al enkele van de volgende schoonmaak stappen doen.

8. Maak de roosters schoon met baking soda en afwasmiddel

Maak de ovenroosters schoon met een mix van baking soda, afwasmiddel, en water. Opnieuw kan het helpen om de roosters even te laten rusten in deze mix.

Indien mogelijk maak je de ovenroosters schoon in de gootsteen maar sommige mensen doen dit ook in de badkuip.

Als dit nog niet het gewenste resultaat heeft kan je ook overwegen azijn te gebruiken (en harder te schrobben).

9. Kuis de binnenkant van de oven af met een natte doek

Nadat de baking soda pap ingetrokken is kuis je de binnenkant van de oven af met een natte doek.

Normaal gezien is hier het meeste vuil uit de oven maar indien nodig haal je terug je schraper boven en begin je opnieuw vanaf stap 3.

10. Poets de buitenkant van de oven

Nadat de binnenkant van de oven proper is kan je ook de buitenkant van de oven poetsen met een vochtige doek.

Zorg wel dat deze doek ook niet te nat is. Je krijgt liever geen vocht achterin de knoppen.

Hoe vaak moet je de oven schoonmaken?

Je moet typisch een oven schoonmaken om de 3 tot 6 maanden. Het is echter mogelijk dat je vroeger of later al een schoonmaakbeurt moet inplannen.

Bijvoorbeeld, als je na één maand al verbrandt eten ruikt in je oven of visueel vuil ziet moet je oven mogelijks vaker gereinigd worden.

Hoe vermijdt je vuil in de oven?

Je vermijdt vuil in de oven door ingrediënten in een ovenbakplaat te leggen i.p.v. op een rooster, bakpapier te gebruiken, en/of gevallen etensresten onmiddellijk te verwijderen.

Waarom moet je een oven schoonmaken?

Je moet een oven schoonmaken omdat je oven en het eten binnenin anders op termijn stinkt naar verbrandt eten en je eten onhygiënisch behandeld.

Waarom stinkt een oven?

Een oven stinkt vaak door gevallen of aangeplakte etensresten die verbranden door de warmte van de oven. Gelukkig kan je deze vaak weghalen tijdens een schoonmaakbeurt.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.