10 Oven Tekens & Symbolen Uitgelegd

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Enkele van de meest populaire oven tekens zijn het hetelucht stand symbool, het grill stand symbool, en het bovenwarmte symbool. Een grotere selectie van oven tekens is hieronder opgelijst.

  1. Hetelucht stand symbool
  2. Grill stand symbool
  3. Bovenwarmte symbool
  4. Onderwarmte symbool
  5. Boven en onderwarmte symbool
  6. Pizzastand symbool
  7. Magnetron stand symbool
  8. Stoomfunctie symbool
  9. Circulatiegrill symbool
  10. Ontdooien symbool

Welke ovenstand het beste is voor jouw kooksessie hangt af van je gerecht en persoonlijke voorkeuren.

1. Hetelucht stand oven symbool

Het hetelucht stand oven symbool is een vakje met een ventilator in. Dit hetelucht stand oven symbool betekent dat de oven hetelucht rondom het eten zal verspreiden.

Hetelucht stand oven symbool

Hetelucht is één van de meer populaire oven standen omdat het eten relatief gelijk opwarmt. Je kiest dus typisch deze oven stand als je recept niets specifieks vermeldt.

Dit oven symbool is ook typisch de beste keuze als je gerechten op verschillende verdiepen hebt. Dan is de kans veel groter dat alles gelijk opgewarmd wordt.

Welk oven symbool pak je voor lasagne?

Voor lasagne pak je typisch het hetelucht stand oven symbool wat neerkomt op een ventilator in een vierkant vakje.

Dit symbool zorgt ervoor dat je lasagne gelijk opgewarmd wordt door warme lucht langs alle kanten.

2. Grill stand oven symbool

Het grill stand oven symbool is een vakje met een gezaagde lijn bovenaan. Bij sommige ovens kan je kiezen tussen een grote gezaagde lijn voor grote grill stand en een kleine gezaagde lijn voor kleine grill stand.

Grill stand oven symbool

Zoals het grill stand oven symbool aanduidt wordt er op deze stand intense warmte vanboven gegenereerd.

Dit is handig voor je vlees of ovenschotel een krokante korst te geven. De grill stand kan ook groenten een typische textuur en smaak geven.

3. Bovenwarmte oven symbool

Het bovenwarmte oven symbool is een vierkant vakje met een horizontale streep vanboven. Dit oven symbool kan de juiste keuze zijn als je gerechten enkel van boven af wil opwarmen.

Bovenwarmte oven symbool

4. Onderwarmte oven symbool

Het onderwarmte oven symbool is een vierkant vakje met een horizontale streep vanonder. Onderwarmte kan het juiste oven teken zijn wanneer je voedsel van onderaan wilt opwarmen.

Onderwarmte oven symbool

Dit oven symbool kan handig zijn voor gerechten zoals taart waarbij je de bodem wilt bakken zonder de bovenkant even hard op te warmen.

5. Boven en onderwarmte oven symbool

Het boven en onderwarmte oven symbool is een vierkant vakje met een horizontale streep vanboven en vanonder.

Boven en onderwarmte oven symbool

Dit boven en onderwarmte oven symbool kan de juiste keuze zijn als je gerechten langs boven en onder tegelijk wilt opwarmen zonder warmte lucht te circuleren.

Deze oven stand kan dus beter zijn voor gerechten die moeten rijzen zoals bijvoorbeeld cake. De luchtcirculatie van hetelucht zou dit gerecht kunnen doen inzakken.

Hoe ziet het symbool voor een gewone elektrische oven eruit?

Het symbool voor een gewone elektrische oven ziet eruit als een vierkantje met een horizontale lijn bovenaan en een horizontale lijn onderaan.

Wanneer je dit symbool gebruikt zal je oven dus warmte van boven af en van onder af genereren met elektrische verwarmingselementen.

Welk oven symbool pak je best voor broodjes te bakken?

Je pakt typisch best het hetelucht oven symbool met enkel een ventilator of het boven en onderwarmte oven symbool met enkel een horizontale lijn vanboven en beneden voor broodjes te bakken.

Bij deze symbolen gaat je oven de broodjes gelijk langs alle kanten bakken zodat je kan genieten van een krokante buitenkant en een aangenaam warme binnenkant.

6. Pizzastand oven symbool

Het pizzastand oven symbool is een vakje met een ventilator vanboven en een horizontale lijn vanonder. Wanneer je dit oven teken gebruikt gaat je oven onderwarmte en luchtcirculatie combineren.

Pizzastand oven symbool

Welk oven symbool pak je best voor pizza?

Voor pizza pak je typisch best het pizzastand oven symbool met ventilator en horizontale lijn eronder of onderwarmte oven symbool met enkel een horizontale lijn vanonder.

De standen achter deze symbolen zorgen ervoor dat je oven de deeg van je pizza lekker krokant maakt terwijl het relatief dunne formaat ervoor zorgt dat de ingrediënten aan de bovenkant ook opgewarmd geraken.

7. Magnetron stand oven symbool

Het magnetron stand oven symbool is een vierkant vakje met gegolfde horizontale lijnen. Dit symbool is echter wel enkel te vinden op combi ovens met magnetronfunctie.

Magnetron stand oven symbool

Deze magnetron stand is handig om porties eten en drinken snel op te warmen van binnen uit.

8. Stoomfunctie oven symbool

Het stoomfunctie oven symbool is een vierkant vakje met gewolkte horizontale lijnen. Dit symbool is enkel te vinden op volwaardige stoomovens of “gewone” combi ovens met deze functie.

Stoomfunctie oven symbool

Deze stoomfunctie kan handig zijn als je eten wilt opwarmen zonder vetstoffen of gewoonweg fan bent van de specifieke smaak en textuur opties.

9. Circulatiegrill oven symbool

Het circulatiegrill oven symbool is een vierkantje met een ventilator onderaan en een gezaagde lijn bovenaan.

Dit duidt op de intense warmte van boven uit die afgewisseld wordt door de ventilator die warme lucht rondom het eten blaast.

Circulatiegrill oven symbool

De circulatiegrill functie kan handig zijn als je gerecht in de oven extra lekker is met een krokant korstje maar nog steeds genoeg warmte nodig heeft langs de andere kanten van het gerecht.

10. Ontdooien oven symbool

Het ontdooien oven symbool is een vierkant met een druppel onderaan en 1 of 2 sneeuwvlokjes bovenaan. Dit is nog een oven teken dat je enkel op combi ovens met magnetron functie vindt.

Ontdooien oven symbool

De ontdooien oven stand is handig om ingevroren eten eerst te ontdooien. Daarna kan je alsnog één van de andere bovenstaande oven symbolen gebruiken om het gerecht “echt” klaar te maken.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.