Oven Of Airfryer: Wat Zijn De Verschillen?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Het voornaamste verschil tussen een oven en een airfryer is het formaat. Beide apparaten gebruiken hete lucht om eten op te warmen.

Een airfryer zorgt er ook voor dat vetstoffen vanop het eten weg kunnen druipen terwijl deze bij een oven op of rond het voedsel blijven.

Enkele gevolgen van het kleinere formaat zijn dat airfryers minder verbruiken, sneller op temperatuur geraken, en goedkoper zijn bij aankoop.

Ovens hebben echter nog altijd meer plaats en hogere temperatuur bereiken. Een oven gaat dus nog altijd nodig zijn voor grote porties en/of gerechten die hoge temperaturen nodig hebben.

In theorie kan een airfryer dus genoeg zijn als je enkel kleine porties eten en/of snacks wilt opwarmen. Veel mensen kiezen er echter voor om nog altijd een oven in huis te halen voor bepaalde porties en gerechten.

Wat is het verschil tussen een oven en een airfryer?

Het voornaamste verschil tussen een oven en een airfryer is het formaat. Airfryers hebben ook minder temperatuurscapaceit en een manier om olie weg te laten lopen van het eten dat je opwarmt.

Deze dingen zorgen ervoor dat een airfryer ook minder verbruikt, minder kost bij aankoop, en sneller op temperatuur geraakt.

Langs de andere kant kunnen ovens grotere porties maken en hebben deze apparaten typisch een groter temperatuurbereik waardoor je meer verschillende gerechten kan maken.

Verbruikt een oven meer dan een airfryer?

Ja, een oven verbruikt typisch meer dan een airfryer omdat het apparaat meer volume lucht moet opwarmen.

Daarbovenop is een airfryer typisch sneller opgewarmt. Hierdoor het je minder stroomverbruik tijdens het voorverwarmen.

Wat is voordeliger oven of airfryer?

Een airfryer is typisch voordeliger dan een oven voor kleine porties eten dankzij het lager verbruik en de kortere voorverwarm tijd.

Om grote porties te vergelijken heb je de specifieke verbruiken van beide apparaten nodig. Het verbruik van een oven wordt regelmatig precies vermeldt maar bij airfryers is dit vaak niet het geval.

Een airfyer is ook typisch voordeliger dan een oven in de zin dat het apparaat vaak minder kost bij aankoop.

Kookt een oven trager dan een airfryer?

Ja, een oven kookt typisch trager dan een airfryer op dezelfde temperatuur omdat de oven meer volume lucht heeft om op die temperatuur te krijgen.

In simpelere woorden, een airfyer warmt typisch sneller op dan een oven omdat deze kleiner is. Zo kan voorverwarmen rond de 0 tot 3 minuten duren bij een airfryer en rond de 12 tot 15 minuten bij een oven.

Is een oven groter dan een airfryer?

Ja, een oven is typisch veel groter dan een airfyer. Investeren in een goede oven zal dus nog altijd nodig zijn voor ovenschotels, maaltijden voor gasten, en diepvriespizza’s.

Een airfryer is eerder gebouwd voor kleinere snacks en zijgerechten zoals frietjes, vlees, en vis.

Wat is het verschil in temperatuur tussen een oven en airfryer?

Het voornaamste verschil in temperatuur tussen een oven en airfryer is dat de airfryer typisch maar tot 200°C gaat terwijl ovens regelmatig tot 300°C kunnen.

Een sterke oven is dus nodig voor gerechten zoals thuisgemaakte pizza, sommige soorten taarten, en allerlei gebak te maken.

Wat is gezonder airfryer of oven?

Er is momentieel niet genoeg onderzoek om met duidelijkheid te kunnen zeggen of een airfyer of oven altijd gezonder is.

Bij een airfyer gaat typisch wel minder vetstof op je eten achterblijven dan bij een oven. Dit maakt het mogelijks makkelijker om overgewicht te vermijden. Dit kan dan als gezond gezien worden.

Kan je een airfryer gebruiken als oven?

Ja, je kan een airfryer gebruiken als kleine oven met een lagere maximumtemperatuur. Dit kan van pas komen voor snacks en eten zoals frietjes, vlees, en vis.

Een airfryer gaat echter een oven niet vervangen voor grote gerechten zoals ovenschotels of gerechten die hoge temperaturen nodig hebben zoals thuisgemaakte pizza’s.

Hiervoor heeft het apparaat niet genoeg ruimte en niet genoeg kracht.

Wat kan een airfryer wat een oven niet kan?

Een airfryer kan snel voorwarmen, vaak binnen de 3 minuten, terwijl je bij een oven langer moet wachten om je trek in een snack te stillen.

Het is typisch ook makkelijker om een airfryer in een kleine kast te passen dankzij het compactere formaat.

Waarom zou je een airfryer ipv een oven kopen?

Je zou een airfryer ipv een oven kunnen kopen als je regelmatig kleine porties eten of snacks in de oven maakt.

In deze situatie kan een airfryer je elektriciteitsverbruik verlagen en je maaltijden sneller klaarmaken.

Sommige mensen zijn ook fan van airfryers doordat de vetstoffen van het eten af kunnen druipen.

Een airfryer zou in theorie zelfs je enige hetelucht apparaat kunnen zijn als je enkel de kleine porties eten of snacks wilt klaarmaken.

Dan bespaar je ook wel wat ruimte en geld door geen oven te kopen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.