Pan Weggooien: Waar & Wanneer?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je kan een pan vaak gewoon weggooien bij het restafval aangezien er tijdens de afvalverwerking nog gesorteerd wordt. Er zijn echter ook inleverpunten en de milieustraat waar je oude pannen weg kunt gooien.

Indien je pan nog bruikbaar is kan je deze ook naar de kringloopwinkel doen.

Dit hangt af van hoe erg mankementen zoals krassen, vervormingen, roest, en meer zijn. Bepaalde soorten pannen zoals exemplaren met een anti-aanbaklaag zijn ook kwetsbaarder.

Waar kan je een pan weggooien?

Je kan een pan gewoon weg gooien in de vuilnisbak (restafval) volgens Milieu Centraal. Er zijn echter ook inleverpunten zoals de Blokker waar je ook je pan kwijt kan.

Deze dingen zijn van toepassing op zowel gewone pannen als (tefal) pannen met een anti-aanbaklaag (of pfas).

Via beide methodes van je pan weggooien wordt typisch het herbruikbare ijzer gescheiden van ander afval. Zo worden de materialen niet verspild.

Als je oude pan toch nog bruikbaar is kan je deze ook naar de kringloopwinkel brengen.

Is een pan oud ijzer?

Ja, een pan wordt vaak gezien als oud ijzer en kan regelmatig bij de ijzerboer binnengebracht worden. Je kan een pan echter ook vaak op andere plaatsen kwijt.

Wanneer moet je een pan weggooien?

Je moet een pan weggooien als dingen zoals kromgetrokken delen, diepe krassen, en loskomende stukken te erg worden. Een grotere lijst van tekenen dat het tijd is je pan weg te gooien vindt je hier beneden.

  • Je pan is te kromgetrokken
  • De anti-aanbaklaag van de pan komt los (wanneer toepasbaar)
  • Je pan heeft teveel diepe krassen
  • Er komen stukken van je pan los
  • Je pan heeft roest die niet handig weg te halen is
  • De pan verliest zijn kleur te hard
  • Eten blijft plakken in de pan (bij pannen met anti-aanbaklaag)
  • Het handvat van de pan is in te slechte staat

Sommige tekenen hierboven wegen harder door dan anderen. Iets zoals een rvs pan met een paar kleine krasjes gooi je niet direct weg terwijl ditzelfde mankement bij een pan met anti-aanbaklaag erger is.

Weten hoe lang een koekenpan meegaat helpt ook bij deze beslissing. Als het kookgerei al ouder is dan normaal is investeren in een nieuw exemplaar makkelijker te verantwoorden.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.