6 Soorten Koelkasten En Of Ze Voor Jou Zijn

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

De voornaamste soorten koelkasten zijn koelvriescombinaties, inbouw koelkasten, kastmodel koelkasten, Amerikaanse koelkasten, en mini koelkasten.

Ontdek in dit artikel de typische kenmerken van deze soorten koelkasten en wanneer ze vaak de juiste keuzes zijn.

Soorten koelkasten:

  1. Koelvriescombinaties
  2. Inbouw koelkasten
  3. Tafelmodel koelkast
  4. Kastmodel koelkasten
  5. Amerikaanse koelkasten
  6. Mini koelkasten

1. Koelvriescombinaties

Koelvriescombinaties zijn apparaten die een koelkast en vriezer in één toestel combineren. Dit soort koelkast komt in beide vrijstaande en inbouw modellen.

Een voordeel van koelvriescombinaties is dat je kan koelen en vriezen met slechts één apparaat. Koelvriescombinaties zijn ook vaak de meest energiezuinige koelkasten.

Een nadeel van koelvriescombinaties is dat je minder plaats hebt dan een koelkast en vriezer apart. Deze soort is vaak niet groot genoeg voor grote gezinnen.

Is een koelvriescombinatie of losse koelkast en vriezer het beste?

Een koelvriescombinatie is typisch beter dan losse koelkast en vriezer voor kleine gezinnen, huishoudens die al een koelkast hebben, en mensen met een kleiner budget.

Langs de andere kant kan een losse koelkast en vriezer beter zijn dan een koelvriescombinatie voor huishoudens met grote honger en dorst.

2. Inbouw koelkasten

Inbouw koelkasten zijn koelkasten die je installeert in een nis. Dit soort koelkasten kan een koelvriescombinatie zijn of enkel een koelkast zonder vriesvak.

Een voordeel van inbouw koelkasten is dat mooi kunnen opgaan in je keuken. Je gebruikt de beschikbare ruimte optimaal.

Een nadeel van inbouw koelkasten is dat ze meer installeerwerk nodig hebben.

De beschikbare nis grootte heeft ook voorrang op je voorkeuren in koelkast functies. Je kan immers geen toestel gebruiken waarvoor er geen plaats is.

Nog een nadeel van inbouw koelkasten is dat ze vaak niet veel koelruimte en vriesruimte hebben. Toch niet vergeleken met andere types.

Inbouw koelkasten zijn voornamelijk voor keukens met een specifiek ontwerp voor deze soort. Je maakt de beslissing over deze toestellen dus beter op voorrand.

3. Tafelmodel koelkast

Tafelmodel koelkasten zijn een soort kleine koelkasten die lager zijn, tot ongeveer tafelhoogte.

Een voordeel van tafelmodel koelkasten is dat ze veel compacter zijn. Dit maakt het makkelijker de toestellen in een kleine keuken of garage te zetten.

Nog een voordeel van tafelmodel koelkasten is dat ze typisch goedkoop zijn. Dit is handig voor kleinere budgetten.

Een nadeel van tafelmodel koelkast is dat ze ook veel minder koelruimte hebben. Deze apparaten zijn typisch te klein voor grote gezinnen die geen andere koelkasten hebben.

Tafelmodel koelkasten hebben vaak ook minder positieve klantenbeoordelingen vergeleken met de andere soorten op deze lijst.

Dat gezegd, tafelmodel koelkasten kunnen nog steeds de juiste keuze zijn voor situaties waar de ruimte, koelnoden, of het budget beperkt is.

4. Kastmodel koelkasten

Kastmodel koelkasten zijn koelkasten met één deur. Deze toestellen zijn typisch vrijstaand en hebben enkel een koelruimte maar er zijn ook modellen die inbouw zijn en een vriesvak hebben.

Een voordeel van kastmodel koelkasten is dat ze heel veel extra koelruimte bieden voor één redelijke investering.

Deze toestellen verbruiken ook vaak weinig energie vergeleken met de extra koelruimte die ze bieden.

Een nadeel van kastmodel koelkasten is dat ze vaak geen vriesvak hebben. Je moet ook een andere soort koelkast of vriezer overwegen om eten in te vriezen.

5. Amerikaanse koelkasten

Amerikaanse koelkasten zijn brede koelkasten die twee deuren hebben. Het is ook typisch voor deze toestellen om een water dispenser te hebben die ook ijsblokjes kan maken.

Een voordeel van Amerikaanse koelkasten is dat ze veel koelruimte en vriesruimte aanbieden voor slechts één investering.

Dankzij het brede formaat valt er ook typisch veel licht in de koelkast. Dit maakt het aangenamer om je favoriete eten of drinken te vinden.

De mogelijkheid om snel ijsblokjes of koel water te maken kan een warme zomerdag ook veel aangenamer maken.

Een nadeel van Amerikaanse koelkasten is dat ze typisch wat meer installatie werk vragen door de wateraansluiting die vaak nodig is.

En heb je dan toch een Amerikaanse koelkast met waterreservoir ga je dit geregeld zelf moeten aanvullen.

Amerikaanse koelkasten zijn ook typisch prijziger dan andere soorten koelkast. Dit is een nadeel ook al is het logisch met de grotere koelinhoud.

Dit soort koelkast is voor mensen met veel ruimte, grote koelnoden, en/of een voorkeur voor snel ijsblokjes te kunnen maken.

Wat is een side by side koelkast?

Een side by side koelkast is hetzelfde als een Amerikaanse koelkast. Dit betekent dat side by side koelkasten ook brede koelkasten met twee deuren zijn.

Side by side koelkasten hebben dus ook vaak de mogelijkheid om koel water te schenken en ijsblokjes te maken.

Wat is een French door koelkast?

Een French door koelkast is een soort Amerikaanse koelkast waar het vriesvak in horizontale schuiven vanonder is en het koelvak vanboven twee deuren heeft.

6. Mini koelkasten

Mini koelkasten zijn heel kleine koelkasten. Nog kleiner dan tafelmodel koelkasten.

Een voordeel van mini koelkasten is dat ze weinig ruimte innemen. Dit maakt ze makkelijker in apartementen, studentenkoten, en mancaves te passen.

Mini koelkasten zijn ook relatief goedkoop dankzij de kleinere hoeveelheid materialen waaruit ze gemaakt zijn.

Een nadeel van mini koelkasten is dat ze typisch veel energie verbruiken vergeleken met hun kleine inhoud.

Mini koelkasten hebben natuurlijk ook niet zo veel koelruimte beschikbaar. Veel mensen hebben een grotere soort koelkast nodig.

Een mini koelkast kan een goede keuze zijn als je echt niet meer wilt koelen of echt niet meer plaats vindt. Anders ga je waarschijnlijk liever één van de alternatieven overwegen.

Wat zijn de zuinigste soorten koelkasten?

De zuinigste soorten koelkasten voor hun beschikbare koelinhoud en vriesinhoud zijn typisch koelvriescombinaties.

Dat gezegd, mini koelkasten verbruiken vaak het minste in absolute elektriciteitshoeveelheden dankzij hun klein formaat.

Zelfs binnen deze soorten koelkasten kunnen individuele apparaten veel verschillen. Voor de beste energiezuinige koelkasten te kiezen wil je zo dicht mogelijk bij energielabel A zijn.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.