6 Soorten Mixers Voor Heerlijke Bereidingen

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

De voornaamste soorten mixers zijn handmixers, staafmixers, blenders, keukenmachines, foodprocessors, en hakmolens.

Hier beneden vindt je wat deze keukenapparaten zijn, waar ze goed voor zijn, en waar je de beste keuzes vindt.

1. Handmixer

Een handmixer is een soort losse mixer met een breed handvat en twee ronddraaiende onderdelen.

Je gebruikt een handmixer typisch met kloppers of kneedhaken om slagroom op te kloppen, deeg te mengen, of taartbeslag te mengen.

Wat de beste handmixer is voor jouw situatie hangt af van details zoals hoeveel kracht je nodig hebt, hoeveel standen je wilt, en of je een extra voetstuk wilt hebben voor makkelijkere bediening.

Handmixer

2. Staafmixer

Een staafmixer is een soort mixer dat bestaat uit een kort handvat en één ronddraaiende staaf. Aan het uiteinde van deze staaf vindt je typisch scherpe messen en een omhulsel.

Dankzij deze constructie kan je een staafmixer gebruiken om puree of soep klaar te maken zonder de wanden van je pot (of je staafmixer) te beschadigen.

Sommige goede staafmixers hebben ook accessoires die je toelaten om ingrediënten te blenden.

Staafmixer

3. Blender

Een blender is een soort mixer dat bestaat uit een houder met deksel en fijne ronddraaiende messen op de bodem.

Deze houder met deksel maakt blenders handig voor vloeibare bereidingen zoals smoothies, ijs fijnmalen, en milkshakes maken.

Bij het kiezen tussen de beste blenders zijn er allerlei verschillende sterktes beschikbaar. Welke capaciteit nodig is hangt af van wat je wilt klaarmaken met deze mixer.

Blender

Wat is het verschil tussen een blender en een mixer?

Het voornaamste verschil tussen een blender en een mixer is dat een blender één specifieke soort mixer is terwijl niet alle mixers blenders zijn.

Specifiekere, de gesloten container van een blender met de ronddraaiende messen beneden is redelijk uniek voor deze categorie.

4. Keukenmachine

Een keukenmachine is een soort mixer met een groot voetstuk, ingebouwde kom, en meerdere accessoires.

Dankzij de beschikbare accessoires zijn keukenmachines voor vele bereidingen te gebruiken. Toch als je het budget en de plaats hebt voor een goede keukenmachine.

Een keukenmachine kan ook handiger zijn dan een handmixer in de zin dat het apparaat de moeite van de mixer rond te bewegen van je overneemt.

Er zijn zelfs accessoires die een keukenmachine een gewone mixer en blender in 1 apparaat toelaat.

Keukenmachine

5. Foodprocessor

Een foodprocessor is een soort mixer met container die ingrediënten snijdt, raspt, of mixt met het ronddraaiende stuk op de bodem en de juiste accessoires.

Foodprocessors zijn redelijk flexibel dankzij het aanbod aan accessoires. De nadruk ligt wel vooral op eten in kleinere stukken krijgen. Minder op mengen zoals andere soorten mixers.

Foodprocessor

6. Hakmolen

Een hakmolen is een soort mixer dat bestaat uit een houder met deksel en grote ronddraaiende messen op de bodem.

Hakmolens lijken in zeker zin op blenders maar door de grotere messen ligt de nadruk eerder op groenten snijden en hakken.

Om echt een puree van je ingrediënten te maken is een blender nog altijd vaak de eerste keuze.

Hakmolen

Wat voor mixer heb je nodig?

Wat voor mixer je nodig hebt hangt hard af van details zoals je kookgewoontes, budget, en opslagplaats.

Zo kan je een staafmixer nodig hebben als je gewoon puree en soep wilt maken aan een lage kost en zonder veel plaats in te nemen.

Een keukenmachine kan echter de investering waard zijn als je allerlei verschillende bereidingen wilt maken en fan bent van het feit dat jij het apparaat niet moet rondbewegen.

Je hebt echter enkel een handmixer nodig als je gewoon slagroom wilt opkloppen en af en toe wat brood wilt kneden.

Een foodprocessor kan de juiste keuze zijn als je ingrediënten vaak gaat snijden of raspen.

Ten laatste kan een hakmolen handig zijn om groenten en gelijkaardige ingrediënten snel in kleinere stukken te hakken zonder al teveel moeite.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.