15 Soorten Pannen Voor Allerlei Gerechten

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Enkele populaire soorten pannen zijn koekenpannen, kookpannen, en steelpannen. Deze zijn vaak nodig bij pannengerechten.

Op vlak van materialen zijn er pannen van rvs, gietijzer, aluminium, koper, en meer. De beste materialen hangen af van details zoals jouw favoriete gerechten, budget, en voorkeuren.

Ontdek hier beneden nog meer soorten pannen, hoe ze eruit zien, waar ze goed voor zijn, en meer.

1. Koekenpan

Een koekenpan is een soort lage pan met een redelijk lang handvat. Dit kookgerei is één van de meest populaire opties dankzij de flexibiliteit.

Je gebruikt een koekenpan vaak voor dingen zoals vlees, aardappelen, en kleine stukken vis bakken. Dit zijn dus echter zeker niet de enige opties.

Dankzij hun populariteit zijn koekenpannen in allerlei materialen te verkrijgen. Tussen deze kiezen doe je door de duurzaamheid, prijs, en andere details te vergelijken.

Koekenpan

2. Kookpan

Een kookpan is een soort hoge pan met een deksel en twee handvaten. Dit is opnieuw een flexibel kookgerei dat je kan vinden in vele keukens.

Kookpannen kan je gebruiken voor allerlei gerechten. Enkele voorbeelden zijn soep, gekookte pasta, gekookte groenten, en meer.

Onthoudt wel dat een kookpan vaak veel ruimte inneemt door het grote formaat. Je kan wat kookgerei in de kookpan zelf bewaren maar dit veroorzaakt meer werk voor je deze kunt gebruiken.

Kookpan

3. Wokpan

Een wokpan is een soort grote pan met wanden die naar boven en naar buiten gebogen zijn. Zoals de naam zegt wordt dit soort pan voor wokken gebruikt.

Wokpannen kunnen je echter ook helpen met stomen, frituren, en roken. Deze kookmethodes zijn wel net wat minder populair in de meeste keukens.

Wokpan

4. Hapjespan

Een hapjespan is een soort middelhoge pan met rechte wanden en een deksel.

Deze hogere randen maken het makkelijker om vloeibare gerechten in redelijke porties klaar te maken. Zo moet je niet direct een hele kookpan vullen.

Hapjespan

Wat is het verschil tussen een hapjespan en een koekenpan?

De voornaamste verschillen tussen een hapjespan en een koekenpan zijn dat een hapjespan hogere wanden, rechtere wanden, en vaak een deksel heeft.

Dit maakt een hapjespan handiger voor gerechten met veel vloeistof en grotere porties.

5. Steelpan

Een steelpan is een soort middelhoge pan met één lang handvat in plaats van twee korte handvaten. Dit soort pan komt ook vaak met een deksel.

Het lange handvat van een steelpan maakt het makkelijker om het kookgerei met één hand te dragen en eten af te gieten.

Steelpan

6. Grillpan

Een grillpan is een lage pan met een geribbelde bodem, een iets langer handvat langs één kant, en een kort handvat aan de andere kant.

Vaak is er ook een schenkrand om vetten en dergelijke makkelijk weg te gieten zonder je keuken vuil te maken.

Zoals de naam zegt wordt een grillpan typisch gebruikt om vlees, vis, of groenten te grillen.

Grillpan

7. Pannenkoekenpan

Een pannenkoekenpan is een extra lage pan met een groot oppervlak en een lang handvat. Zoals de naam vermeldt wordt dit kookgerei gebruikt om pannenkoeken te bakken.

In theorie kan je ook ander eten klaarmaken met deze pan. Dan moet je echter wel voorzichtig zijn dat je het vocht in de pan niet morst.

Pannenkoekenpan

8. Braadpan

Een braadpan, ook gekend als dutch oven, is een middelhoge pan met dikke wanden en een goed aansluitend deksel.

Dit soort pan is ideaal om vlees te braden en stoofpotten te maken.

Braadpannen staan ook bekend om hun lange levensduur. Dit aspect zorgt er wel voor dat een braadpan een redelijke initiële investering vraagt.

Braadpan

Wat is het verschil tussen een braadpan en een kookpan?

De voornaamste verschillen tussen een braadpan en een kookpan zijn de materiaal keuzes en hoe goed de deksels aansluiten.

Specifieker, braadpannen zijn vaak gemaakt van geëmailleerd gietijzer terwijl kookpannen vaak van rvs gemaakt zijn. Het deksel van braadpannen sluit typisch beter aan.

9. Vispan

Een vispan is een lage pan met een ovalen vorm. Dit maakt het makkelijker om een hele vis te bakken.

Omdat een hele vis bakken niet zo vaak voorkomt is deze soort pan dus ook niet zo populair.

Vispan

10. Paella Pan

Een paella pan is een soort lage pan met een handvat aan elke zijde en een groot oppervlak. Dit maakt het makkelijker om het populaire gerecht paella in mooie porties te maken.

Paella Pan

11. Soeppan

Een soeppan is een soort hoge pan met een deksel en twee handvaten.

Het meest voor de hand liggende gerecht om te maken met dit kookgerei is soep maar je kan ook groenten en sauzen maken.

Soeppan

12. Snelkookpan

Een snelkookpan is een soort pan die hermetisch afgesloten kan worden dankzij het speciale deksel. Dit stimuleert stoomvorming en zorgt ervoor dat je gerechten sneller klaar zijn.

Onthoudt wel dat snelkookpannen door dit speciale deksel ook wat duurder zijn dan een gewone pan.

Snelkookpan

13. Sauspan

Een sauspan is een middelhoge pan die typisch gebogen wanden en een handvat dat wat langer is heeft.

De schuine wanden van de sauspan maken het makkelijker om overal met de garde te geraken. Tegelijkertijd hou je de pan goed vast met je andere hand.

Sauspan

14. Poffertjespan

Een poffertjespan is een pan met meerdere holtes en een kort handvat aan elke kant. Deze pan heeft dus een zeer specifiek gebruik, namelijk poffertjes maken.

Poffertjespan

15. Fonduepan

Een fonduepan is een middelhoge pan met een dik handvat. Dit soort kookgerei is gemaakt om kaas op te warmen en warm te houden zodat je een lekkere fondue avond tegemoet kan.

Je kan zelfs ook chocolade vloeibaar maken in een fonduepan. Dan moet je wel de pan goed proper maken voor het volgende gebruik.

Hoeveel soorten pannen zijn er?

Er zijn meer dan 15 soorten pannen. Een specifiekere hoeveelheid hier op plakken is moeilijk door de vele culturen over de wereld.

Welke soorten pannen materiaal zijn er?

De voornaamste soorten pannen materiaal zijn rvs, gietijzer, keramiek, aluminium, koper, en mengelingen van metalen.

Daarbovenop kiezen fabrikanten er ook regelmatig voor om een anti-aanbaklaag aan te brengen.

Wat zijn de gezondste pannen?

De soorten pannen die typisch als het gezondste worden gezien zijn rvs, aluminium, en keramiek. Deze pannen materialen lijken momenteel eten het minst negatief te beïnvloeden.

Welke koekenpannen hebben geen pfas?

RVS koekenpannen zonder anti-aanbaklaag hebben vaak geen meetbare hoeveelheden pfas.

Welke pannen heb je nodig?

Je hebt typisch minstens een koekenpan en een kookpan nodig om redelijk te kunnen koken in de keuken.

Verder zijn een hapjespan, een steelpan, en een braadpan andere populaire opties.

Daarbuiten hangt je keuze van pannen hard af van welke gerechten je veel wilt klaarmaken en andere details zoals je budget.

Welke pan gebruik je voor pastasaus?

Je gebruikt typisch een kookpan, een sauspan, een soeppan, steelpan, of een hapjespan voor pastasaus. Deze soorten pannen laten je toe redelijke porties pastasaus klaar te maken zonder morsen.

Welke pan gebruik je voor risotto?

Je gebruikt typisch een kookpan, hapjespan, sauspan, soeppan, of steelpan voor risotto. Deze pannen laten je toe risotto te maken zonder de keuken al te vuil te maken.

Welke pan gebruik je voor vis te bakken?

Je gebruikt typisch een gewone koekenpan of een vispan voor vis te bakken. Een vispan heeft een aangepaste grootte en vorm om vis te bakken maar door het specifiek gebruik heeft niet iedereen dit kookgerei.

Welke pan gebruik je voor aardappelen te bakken?

Je gebruikt typisch een koekenpan voor aardappelen te bakken.

De lage hoogte van de pan maakt het makkelijker om de aardappelen om te draaien. Dit zorgt ook voor een lichter gewicht waardoor het makkelijker is om de pan rond te bewegen.

Welke pan gebruik je voor kaasfondue?

Je gebruikt typisch een fonduepan voor kaasfondue. Deze heeft de juiste vorm en structuur voor succesvol kaas op te warmen, warm te houden, en fondue makkelijk te maken.

Welke pan gebruik je voor biefstuk?

Je gebruikt typisch een koekenpan voor biefstuk te bakken.

De lage hoogte van de pan maakt het makkelijker om de aardappelen om te draaien. Dit zorgt ook voor een lichter gewicht waardoor het makkelijker is om de pan rond te bewegen.

Welke koekenpan kan in de vaatwasser?

Een koekenpan van rvs zonder anti-aanbaklaag kan vaak in de vaatwasser. Dit is ook vaak van toepassing op andere materialen zoals aluminium en koper als ze geen anti-aanbaklaag hebben.

Gietijzeren koekenpannen kunnen typisch niet in de vaatwasser omdat je dan riskeert de ingebrande beschermlaag te beschadigen.

Bij twijfel bekijk je best de handleiding of de website van de fabrikant. Foutief een koekenpan in de vaatwasser steken kan de levensduur verminderen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.