6 Soorten Vriezers & Welke Voor Jou Is

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

De voornaamste soorten vriezers zijn vrieskasten, tafelmodel vriezers, vrieskisten, inbouw vriezers, mini vriezers, en koelvriescombinaties. Ontdek in de rest van het artikel de voordelen en nadelen van deze types vriezers.

1. Vrieskasten

Vrieskasten zijn hoge rechtopstaande vriezers waarvan de werking van de deur doet denken aan het openen van een kast.

Een voordeel van vrieskasten is dat ze veel volume op een kleine oppervlakte aanbieden door het ontwerp in de hoogte.

Nog een voordeel van vrieskasten is dat dit typisch de meest energiezuinige soort vriezer is op vlak van energielabels.

De handige no frost vriezers komen ook typisch in vrieskast formaat.

Een nadeel van vrieskasten voor kleine huishoudens is dat deze apparaten onmiddelijk veel vriesinhoud toevoegen.

Mogelijks teveel vriesruimte waardoor je dan meer ruimte en geld investeert dan eigenlijk nodig.

Vrieskasten zijn dus vaak goed voor middelgrote of grote huishoudens die heel wat eten willen invriezen op een ordelijke manier.

2. Tafelmodel vriezers

Tafelmodel vriezers zijn lage rechtopstaande vriezers waarvan de deur nog steeds verticaal opengaat. Hun naam komt van de typische tafelhoogte die deze toestellen hebben.

Een voordeel van tafelmodel vriezers is dat ze redelijk budgetvriendelijk zijn. Als dit formaat vriezer het beste is voor jou kan je wat extra geld besparen.

Je kan ook eventueel iets boven de tafelmodel vriezer zetten met een rek. Niet alle tafelmodel vriezers gaan het gewicht van andere dingen kunnen verdragen dus voor dit wil je de handleiding nakijken.

Een nadeel van tafelmodel vriezers is dat ze typisch niet de beste energielabels hebben. Het verbruik van deze soort vriezer gaat dus relatief hoog liggen vergeleken met het vriesvolume.

Tafelmodel vriezers kunnen dus de beste keuze zijn voor huishoudens die maar een kleine hoeveelheid extra vriesruimte nodig hebben.

3. Vrieskisten

Vrieskisten zijn neerliggende vriezers waarbij de deur vanboven horizontaal open gaat zoals bij een kist.

Een voordeel van vrieskisten is dat ze veel extra vriesinhoud bieden. Er zijn apparaten met wel 450 liter vriesinhoud. Dit komt mede door de afwezigheid aan tussenstukken binnenin de vriezer.

Nog een voordeel van vrieskisten is dat ze redelijk goedkoop zijn vergeleken met hun vriesinhoud. Je kan dus heel wat extra invriezen met een redelijk kleine investering.

Een nadeel van vrieskisten is dat ze typisch niet zo ordelijk zijn. Door het gebrek aan tussenstukken kan je toren van etenswaren makkelijk omvallen. In dat geval moet je wel wat tijd besteden aan zoeken naar je favoriete snack.

Nog een nadeel van vrieskisten is dat ze relatief veel grondoppervlakte opnemen.

In combinatie met het feit dat er niets op de vriezer mag staan om de deur makkelijk open te krijgen is dit apparaat niet altijd het meest efficiënte ruimtegebruik.

Een vrieskist kan de beste keuze zijn voor mensen die genoeg ruimte hebben en grote etenswaren met een kleine investering willen invriezen.

4. Inbouw vriezers

Inbouw vriezers zijn vriezers die gemaakt zijn om in een nis te installeren. Hierdoor kan je efficiënt gebruik maken van ruimte in je keuken of schuur en het apparaat verbergen in je keuken ontwerp.

Er zijn ook onderbouw vriezers. Onderbouw vriezers zijn een kleine soort inbouw vriezers die je dan onderaan iets als een aanrecht inbouwt.

Een voordeel van inbouw vriezers is dat ze efficiënt gebruik maken van de beschikbare ruimte. Hierdoor blijft er meer plaats over voor andere keukentoestellen of vrije bewegingen tijdens kooksessies.

Nog een voordeel van inbouw vriezers is dat ze mooi opgaan in je keuken ontwerp. Dit oogt vaak mooier.

Een nadeel van inbouw vriezers is dat ze wat meer installeer werk vragen. Zelfs al kloppen de nismaten perfect moet je werk steken in dingen zoals de deur monteren.

Nog een nadeel van inbouw vriezers is dat er niet zoveel opties zijn. Door het gebrek aan competitie ga je ook minder fantastisch opties beschikbaar hebben.

Inbouw vriezers zijn typisch niet zo populair maar kunnen mogelijks de juiste keuze zijn voor mensen met een kleine vriesnood en een geschikte nis.

5. Mini vriezers

Mini vriezers, ook gekend als barmodel vriezers, zijn simpelweg heel kleine vriezers. Nog kleiner dan tafelmodel vriezers.

Een voordeel van mini vriezers is dat ze bijna geen ruimte innemen. Dit kan handig zijn voor kleine keukens, een studio, en een studentenkot.

Nog een voordeel van mini vriezers is dat ze weinig kosten bij aankoop. Dit maakt deze apparaten wat toegankelijker.

Een nadeel van mini vriezers is dat ze typisch veel verbruiken vergeleken met hun vriesinhoud. De beste energiezuinige vriezers doen het vaak veel beter op dit vlak.

Mini vriezers kunnen de juiste keuze zijn als je echt geen plaats of budget hebt voor een grotere vriezer of koelvriescombinatie.

6. Koelvriescombinaties

Koelvriescombinaties zijn koelkasten die ook een ingebouwd vriesvak hebben. Deze toestellen zijn dus een soort vriezer en een soort koelkast.

Een voordeel van koelvriescombinaties is dat je redelijk budgetvriendelijk een mooi volume koelinhoud en vriesinhoud krijgt.

Koelvriescombinaties zijn ook vaak redelijk energiezuinig vergeleken met de beschikbare inhoud.

Een nadeel van koelvriescombinaties is dat je typisch niet super veel vriesruimte hebt. Middelgrote en grote gezinnen hebben waarschijnlijk ook een andere soort vriezer nodig.

Koelvriescombinaties zijn vaak een handig eerste toestel voor middelgrote huishoudens die een gewone koelkast te groot vinden. Een extra kleine vriezer gaat echter vaak ook nog nodig zijn.

Welk type vriezer is het beste?

De beste types vriezers zijn vaak vrieskasten of tafelmodel vriezers. Deze apparaten komen het vaakste voor bij de beste vriezers dankzij hun handig gebruik en redelijke prijzen.

Koelvriescombinaties zijn ook populair maar deze worden vaak overwogen door hun koelkast gedeelte en niet hun vriesgedeelte.

Wat is het verschil tussen een vriezer en diepvriezer?

Er is typisch geen verschil tussen een vriezer en een diepvriezer. Dit zijn twee termen die normaal voor dezelfde apparaten gebruikt worden.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.