Hoeveel Verbruikt Een Oven?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een oven verbruikt typisch rond de 0,9 kWh tot 1,1 kWh per cyclus op gewone elektrische ovenstand en rond de 0,6 kWh tot 0,7 kWh per cyclus op hetelucht ovenstand.

Als je de oven rond de 4,5 uur per week gebruikt komt dit neer op een jaarlijks verbruik rond de 150 kWh.

Dit kost dan rond de 0.065 euro tot 0,195 euro aan stroom per uur of rond de 15 euro tot 45 euro aan stroom per jaar.

Het exacte verbruik van je oven kan natuurlijk variëren om redenen zoals de grootte, de leeftijd, de isolatie, en meer.

Een oven verbruikt redelijk veel stroom per uur maar op jaarbasis verbruiken huishoudapparaten zoals elektrische kookplaten, vriezers, airco’s, en vaatwassers vaak meer.

Hoeveel stroom verbruikt een oven?

Een oven verbruikt rond de 0,9 kWh tot 1,1 kWh per cyclus op gewone elektrische ovenstand en rond de 0,6 kWh tot 0,7 kWh per cyclus op hetelucht ovenstand.

Deze cyclus is hoeveel energie er nodig is om een gestandaardiseerde hoeveelheid op een bepaalde temperatuur te krijgen volgens de Delegated Regulation.

In simpelere woorden, energielabels van ovens beschrijven hoeveel energie het apparaat verbruikt om een bepaald iets op te warmen.

Hoeveel kWh verbruikt een oven per uur?

Een oven verbruikt rond de 0,65 kWh per uur volgens Energids. Dit komt neer op een verbruik van 150 kWh per jaar als je de oven 4,5 uur per week gebruikt.

De energielabels van ovens helpen echter niet om met zekerheid te kunnen zeggen hoeveel de apparaten typisch per uur verbruiken. Dit hangt ook af van details zoals de grootte.

Hoeveel kost 1 uur oven aan stroom?

1 uur oven aan kost rond de 0,065 euro tot 0,195 euro met het verbruik van hierboven en een energiekost rond de 0,1 euro tot 0,3 euro per kWh.

Een oven kost dan rond de 15 euro tot 45 euro aan stroom per jaar als je het apparaat rond de 4,5 uur per week gebruikt.

Deze kosten kunnen natuurlijk variëren om redenen zoals de oventemperatuur die je gebruikt en wat binnenin het apparaat zit. In ieder geval is de initiële kost van een oven niet de enige investering.

De oven gaat wel minder “echte” kosten aan stroom inhouden wanneer je zonnepanelen hebt die de elektriciteit maken.

Wat kost een half uur de oven aan?

Een half uur de oven aan kost rond de 0,0325 tot 0,0975 euro aan stroom met een energiekost rond de 0,1 euro tot 0,3 euro per kWh. Het uiteindelijke bedrag kan natuurlijk verschillen in jouw exacte situatie om allerlei redenen.

Verbruikt een oven veel stroom?

Ja, een oven verbruikt redelijk veel stroom per uur vergeleken met allerlei andere huishoudelijke apparaten.

Op jaarbasis gaat een oven wel typisch minder stroom verbruiken dan alternatieven zoals kookplaten, vriezers, airco’s, en vaatwassers.

Dit is door een combinatie van hoog verbruik per uur en/of het langdurig gebruik van deze apparaten.

Moet een oven op een aparte groep?

Ja, een standaard elektrische inbouw oven moet typisch op een aparte groep als je het veilig wilt spelen. Apparaten zoals dit hebben vaak een aansluitwaarde van 3000 watt of meer.

Door een oven op een aparte groep te zetten speel je het op veilig en verminder je het risico op ongelukken en stroomuitval.

Bij een vrijstaande oven maakt de exacte grootte veel uit. Er zijn immers heel kleine ovens die veel minder watt gebruiken.

Wat beïnvloedt het verbruik van een oven?

Het verbruik van een oven wordt beïnvloedt door factoren zoals de grootte, het soort oven, de temperatuur, de leeftijd van het apparaat, de isolatie, en waar je de oven zet. De dingen die het verbruik van een oven beïnvloeden kan je nog eens opgelijst vinden hier beneden.

 • Grootte
 • Soort
 • Temperatuur in de oven
 • Temperatuur rond de oven
 • Leeftijd
 • Isolatie
 • Waar de oven staat

Het exacte verbruik van een oven in jouw specifieke situatie is nog moeilijker in te schatten door de impact van deze details.

Hoe verminder je het verbruik van een oven?

Je vermindert het verbruik van een oven door de deur gesloten te houden, de oven niet naast koude apparaten zoals een koelkast te zetten, en meerdere gerechten tegelijk te maken. De manieren om het verbruik van een oven te verminderen zijn nog eens opgelijst hier beneden.

 • Houdt de deur gesloten
 • Zet de oven niet naast koude apparaten zoals een koelkast
 • Maak meerdere gerechten tegelijk indien mogelijk
 • Kuis de oven handmatig i.p.v. zelfreinigende functies te gebruiken
 • Zet de oventemperatuur niet hoger dan nodig

Een oven gaat nog steeds wel wat energie verbruiken maar deze tips gaan dit toch al wat verminderen.

Wat zijn de energielabels van ovens?

De energielabels van ovens zijn labels die aanduiden hoe energiezuinig het apparaat is vergeleken met alternatieven, hoeveel inhoud de oven heeft, en hoeveel een cyclus verbruikt. Bij ovens variëren de energielabels momenteel van A+++ (zeer zuinig) tot D (niet zuinig).

Dit verbruik per cyclus betekent hoeveel stroom een oven verbruikt om een gestandardiseerde “portie” op te warmen tot een bepaald punt.

Oven energielabels specifiëren dit verbruik per cyclus typisch met gewone elektrische verwarmingsstand en heteluchtoven stand.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.