Hoeveel Verbruikt Een Vriezer?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een standaard vriezer verbruikt typisch rond de 170 kWh tot 230 kWh per jaar. Dit komt neer op een energiekost rond de 17 euro tot 57,5 euro per jaar als je rekent met een energiekost rond de €0,1 tot €0,25 per kWh.

Het uiteindelijke verbruik van je vriezer hangt natuurlijk af van details zoals het energielabel, de omgevingstemperatuur, de plaatsing van je apparaat, welke soort vriezer het is, en meer.

Zo verbruiken tafelmodel vriezers typisch maar rond de 140 kWh tot 170 kWh per jaar. Deze apparaten hebben echter ook kleinere vriesvolumes.

Vriezers hebben typisch een geschat jaarlijks verbruik op hun energielabels. Je kan zelfs zelf het verbruik van je apparaat meten als je echt zeker wilt zijn.

Hoeveel stroom verbruikt een vriezer?

Een standaard vriezer verbruikt typisch rond de 170 kWh tot 230 kWh per jaar.

Dit komt neer op een gemiddeld vriezer verbruik rond de 14 kWh tot 19 kWh per maand, rond de 0,47 kWh tot 0,63 kWh per dag, en rond de 0,02 kWh tot 0,03 kWh per uur.

Hoeveel stroom je vriezer exact verbruikt gaat echter afhangen van details zoals het energielabel, het volume, de omgevingstemperatuur, en meer.

Hoeveel stroom verbruikt een vrieskast?

Een typische vrieskast verbruikt rond de 170 kWh tot 230 kWh per jaar.

Het energielabel van je vrieskast kan het verbruik hard beïnvloeden zoals je kan zien aan de typische hoeveelheden hier beneden.

Energieklasse
F
Energieklasse
E
Energieklasse
D
Energieklasse
C
Energieklasse
B
290 kWh/Jaar230 kWh/Jaar210 kWh/Jaar170 kWh/Jaar120 kWh/Jaar
Typische jaarlijkse verbruiken vrieskasten

Hoeveel stroom verbruikt een vriezer tafelmodel?

Een typische vriezer tafelmodel verbruikt rond de 140 kWh tot 170 kWh per jaar. Vriezers tafelmodel kunnen echter nog altijd wel wat verschillen in verbruik door hun energielabels.

Energieklasse
F
Energieklasse
E
Energieklasse
D
Energieklasse
C
230 kWh/Jaar170 kWh/Jaar140 kWh/Jaar110 kWh/Jaar
Typische jaarlijkse verbruiken vriezers tafelmodel

Hoeveel stroom verbruikt een vrieskist?

Een typische vrieskist verbruikt rond de 230 kWh per jaar. Bij vrieskisten beïnvloedt de grootte echter hard hoeveel elektriciteit het apparaat nodig heeft. Kijk het verbruik dus zeker na.

Energieklasse
F
Energieklasse
E
Energieklasse
D
Energieklasse
C
250 kWh/Jaar230 kWh/Jaar180 kWh/Jaar130 kWh/Jaar
Typische jaarlijkse verbruiken vrieskisten

Hoeveel stroom verbruikt een mini vriezer?

Een typische mini vriezer verbruikt rond de 147 kWh tot 184 kWh per jaar. Deze apparaten verbruiken schijnbaar niet zoveel maar onthoudt dat het vriesvolume ook klein is.

Energieklasse
F
Energieklasse
E
Energieklasse
D
184 kWh/Jaar147 kWh/Jaar118 kWh/Jaar
Typische jaarlijkse verbruiken mini vriezers

Wat kost een vriezer aan stroom per jaar?

Een typische vriezer kost rond de 17 euro tot 57,5 euro per jaar. Dit bereik is voor de typische vrieskast en een energiekost rond de €0,1 tot €0,25 per kWh.

Hoeveel de stroom kost van een vriezer uiteindelijk is hangt natuurlijk af van details zoals het energielabel, de huidige energiekost, de gemiddelde jaarlijkse temperatuur, en meer.

De kost van een vriezer met een goed energielabel is dus wel typisch hoger maar je bespaart ook wat op vlak van energiekosten op termijn.

Hoe kan je het verbruik van een diepvries meten?

Je kan het verbruik van een diepvries meten door het toestel in een elektriciteitsverbruiksmonitor te steken, de vriezer zoals normaal te gebruiken, en dan je resultaten door te trekken op jaarbasis.

Onthoudt wel dat het verbruik van je vriezer typisch hoger ligt in de zomer. Meten hoeveel het apparaat in deze periode verbruikt is dus vaak nodig om een goed beeld te krijgen van het uiteindelijk verbruik.

Hoeveel watt is een vriezer?

Een standaard moderne vriezer is typisch maximum rond de 310 tot 400 watt piekvermogen bij opstart. Tijdens gebruik van de vriezer is het watt verbruik eerder rond de 20 tot 30 watt per uur.

Hoe kan je zorgen dat een vriezer minder verbruikt?

Je kan zorgen dat een vriezer minder verbruikt door de deur minder vaak te openen, genoeg ruimte rondom de vriezer te laten, en het apparaat ook niet te koud te zetten.

De manieren om een vriezer minder te doen verbruiken zijn opgelijst hier beneden.

  • Doe de vriezer deur minder vaak open
  • Laat genoeg ruimte rondom de vriezer zodat de warme lucht kan ontsnappen
  • Zet de vriezer niet te koud. Vanaf een bepaalde temperatuur bewaar je eten niet noodzakelijk beter
  • Ontdooi de vriezer wanneer er teveel ijsvorming is
  • Vervang de deur afdichtingsrubbers van de vriezer wanneer ze te oud zijn
  • Maak de achterkant van je vriezer regelmatig proper

Investeren in een goede energiezuinige vriezer kan het ook soms waard zijn als je momenteel een oud apparaat hebt.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.