Vriezer Maakt Geluid: Is Er Iets Mis?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Nee, er is niet noodzakelijk iets mis wanneer je vriezer geluid maakt. Geluiden zoals brommen, borrelen, en ratelen tot rond de 35 tot 40 decibel is typisch normaal.

Als je vriezer luider is dan dit kan er echter wel iets mis zijn. Zorg dan zeker dat je vriezer waterpas staat en er niks tegen het apparaat staat dat kan ratelen.

Een vriezer die teveel of constant een herrie maakt en meer elektriciteit verbruikt dan normaal kan wel een mankement hebben.

Kijk na of de vriezer deur nog goed sluit, de achterkant niet te stoffig is, en de thermostaat niet kapot is. Als deze dingen oplossen het geluid niet weg doet is je vriezer mogelijks aan reparatie of vervanging toe.

Hoeveel geluid maakt een vriezer normaal?

Een vriezer maakt normaal rond de 35 tot 40 decibel geluid. Dit is ongeveer even luid als een stille bibliotheek.

Omdat een vriezer vaak af en toe aanslaat hoor je dit geluid normaal niet aan één stuk door. Er is mogelijks iets mis met je apparaat als dit toch het geval is.

Waarom maakt een diepvries lawaai?

Een diepvries maakt lawaai omdat er bewegende onderdelen en stoffen betrokken zijn bij de normale werking van het apparaat. Enkele normale oorzaken van diepvries lawaai zijn hier beneden opgelijst.

  • De compressor van een vriezer maakt een brommend geluid tijdens het samendrukken van het koelgas.
  • De ventilator van een vriezer maakt een zoemend geluid wanneer deze de koude of vochtige lucht rond blaast.
  • De thermostaat van een vriezer maakt een klikkend geluid wanneer deze aan of uit slaat.
  • Het koelgas van een vriezer maakt borrelende, sissende, klotsende, en piepende geluiden tijdens de circulatie ervan.
  • De leidingen van een vriezer maken een krakend geluid bij temperatuursveranderingen.

De werking van een vriezer bekijken maakt duidelijker waarom een diepvries typisch lawaai maakt.

Wat moet je doen als je vriezer piept?

Als je vriezer af en toe piept moet je niet noodzakelijk iets doen. Dit geluid is redelijk normaal tijdens de werking van een vriezer door de circulatie en samendrukking van het koelgas.

Dat gezegd, wanneer de vriezer blijft piepen of heel luid piept zet je soms beter het apparaat uit en roep je de hulp van een vak persoon in.

Wat moet je doen als je vriezer veel lawaai maakt?

Als je vriezer veel lawaai maakt moet je eerst zorgen dat de vriezer waterpas staat, er niets ratelend tegen het apparaat staat, en dat de vriezerdeur goed gesloten is.

Een vriezer die constant lawaai maakt en ook nog eens meer verbruikt heeft mogelijks een vorm van mankement.

In dat geval moet je nakijken dat de vriezerdeur nog goed sluit, dat de achterkant niet te stoffig is, en de thermostaat niet kapot is.

Wanneer je vriezer nog steeds een herrie maakt na deze maatregelen heeft het apparaat mogelijks een reparatie of vervanging nodig.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.