Vriezer Ontdooien: Wat Je Wilt Weten

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een vriezer ontdooi je door het apparaat leeg uit te zetten, het ontdooiproces te versnellen met warm water en een krabber, en het vrijkomende water op te vangen.

Dit taakje doe je best rond de 2 tot 5 keer per jaar om teveel ijsvorming te vermijden. Je vriezer moet daardoor harder werken wat een hoger verbruik en kortere levensduur inhoudt.

Hoe moet je een vriezer ontdooien?

Je moet een vriezer ontdooien door het apparaat leeg te maken, uit te zetten, warm water binnenin te zetten, ijs los te schrapen, en vrijkomend water op te vangen.

De stappen om een vriezer te ontdooien zijn ook meer gedetailleerd opgelijst hier beneden.

1. Zet de vriezer uit en trek het uit het stopcontact

Eerst moet de vriezer uitgezet worden zodat het apparaat niet je harde werk ongedaan maakt.

Een vriezer uitzetten is vaak zo simpel als de aan/uit knop induwen. Soms ga je een draaiknop op 0 moeten draaien of gewoon de stekker uittrekken.

Zelfs bij vriezers met een aan/uit knop trek je beter even het apparaat uit het stopcontact. Zo ben je zeker dat je niet per ongeluk het apparaat aanzet tijdens het werk.

2. Maak de vriezer leeg

Vervolgens maak je de vriezer leeg zodat je makkelijk al het ijs uit de binnenkant kan verwijderen.

Een vriezer ontdooien duurt typisch niet lang dus je zou de etenswaren gewoon kunnen samenleggen op je aanrecht.

Je kan deze echter ook in vriestassen of de koelkast leggen om te zorgen dat ze minder snel ontdooien.

3. Zet een container met warm water binnenin de vriezer

Zet een pot, pan, kom, of andere container binnenin de vriezer om het ontdooien te versnellen. Bij een grote vriezer kan je meerdere containers zetten.

Hierbovenop kan je een spuit vullen met warm water en dit op de binnenzijkanten spuiten om nog sneller te ontdooien.

4. Gebruik een warme natte doek of een plastieken ijsschraper

Gebruiken een warme natte doek, een plastieken ijsschraper of voorwerpen zoals een houten spatel om de resterende stukken ijs los te krijgen van de vriezer.

Om je vriezer niet te beschadigen vermijdt je liever metalen voorwerpen voor deze stap.

5. Vang het loskomende water en ijs op

Tijdens het ontdooien van je vriezer komt er redelijk wat water en ijs los. Om vuiligheid op je vloer te vermijden vang je deze best op in een bakje of met een handdoek.

6. Droog de binnenkant van de vriezer verder

Droog de binnenkant van de vriezer verder met een handdoek of dergelijke zodat je niet onmiddelijk weer ijsvorming hebt wanneer je het apparaat aanzet.

Je kan eventueel ook je vriezer schoonmaken in deze stap als je veel plekken of andere vuiligheid ziet.

7. Zet de vriezer weer aan

Zet de vriezer aan wanneer deze niet meer te warm is door het warme water dat je gebruikt hebt tijdens het ontdooien.

Vergeet niet dat je het apparaat mogelijks uit het stopcontact hebt getrokken bij eerdere stappen.

Wanneer mag je een vriezer weer aanzetten na ontdooien?

Je mag een vriezer weer aanzetten na ontdooien wanneer deze weer op kamertemperatuur of kouder is. Zorg wel dat de binnenkant van de vriezer droog is. Anders vormt er onmiddellijk weer ijs.

8. Vul de vriezer weer wanneer deze op temperatuur is

Vul de vriezer weer met etenswaren wanneer deze op temperatuur is. Hoe lang het duurt voor een vriezer koud is kan verschillen tussen apparaten maar is typisch rond de 3 tot 6 uur.

Als je etenswaren anders toch gewoon op het aanrecht liggen zou je deze al in de vriezer kunnen leggen. Handleidingen raden dit echter vaak niet aan.

Kan je een vriezer ontdooien zonder uitzetten?

Nee, je kan typisch een vriezer niet ontdooien zonder deze uit te zetten. De vriezer gaat het water dat je gebruikt snel bevriezen en meer ijsvorming veroorzaken.

Het ijs gaat ook typisch minder goed loskomen wat het taakje weer moeilijker maakt. En als je etenswaren hebt die bevroren moeten blijven gaan deze vaak in de weg liggen.

Hoe ontdooi je een diepvries die ik niet kan uitzetten?

Je ontdooit een diepvries die je niet kan uitzetten door het apparaat uit het stopcontact te trekken en alsnog de vriezer ontdooi stappen te volgen.

Een vriezer uitzetten doe je niet altijd door op een aan/uit knop te duwen. Soms moet je een draaiknop op 0 zetten of het apparaat gewoon uit het stopcontact te trekken.

Hoe ontdooi je een ingebouwde vriezer?

Je ontdooit een ingebouwde vriezer door het apparaat leeg te maken, uit te zetten, een kom met warm water binnenin te zetten, het ijs en water te verwijderen, en de binnenkant te drogen.

Een ingebouwde vriezer ontdooien is dus simpelweg hetzelfde als andere vriezers en combi koelkast vriezers ontdooien.

Wanneer moet je een vriezer ontdooien?

Je moet een vriezer ontdooien wanneer de ijsvorming te groot is om energiezuinig te koelen of het apparaat makkelijk te gebruiken.

Deze dingen kan je zien aan je energierekening en dat de schuiven van de vriezer niet gemakkelijk meer tot de achterkant geraken.

Bij 1 cm ijs is het vaak ook gewoon slim om je vriezer te ontdooien.

Hoe vaak moet je een vriezer ontdooien?

Je moet een gewone vriezer typisch rond de 2 tot 5 keer per jaar ontdooien. Een low frost vriezer moet je typisch eerder rond de 1 tot 2 keer per jaar ontdooien.

No frost vriezers moet je typisch niet ontdooien. Deze apparaten hebben ingebouwde technologie dat dit werkje voor je doet.

Waarom moet je een vriezer ontdooien?

Je moet een vriezer ontdooien omdat teveel ijsvorming het verbruik van de vriezer omhoog doet, de levensduur typisch omlaag doet, en je gebruiksgemak vermindert.

In theorie kan je dus een vriezer ontdooien lang uitstellen maar dit kan negatieve gevolgen hebben.

Hoe lang duurt het om een vriezer te ontdooien?

Het duurt typisch minder dan 45 minuten om een vriezer te ontdooien. Zeker als je de tips gebruikt om het proces sneller te doen gaan.

Moet je een no frost diepvries ontdooien?

Nee, je moet een no frost diepvries typisch niet ontdooien. Dit apparaat heeft ingebouwde technologie dat dit voor je doet doorheen de dag.

Omdat een vriezer ontdooien niet het aangenaamste karweitje is kiezen veel mensen voor één van de beste no frost diepvriezers.

Waar moet je op letten bij het ontdooien van een vriezer?

Bij het ontdooien van een vriezer moet je vooral letten op het apparaat uit te zetten voor je begint, de vriezer niet te beschadigen tijdens het verwijderen van het ijs, en het loskomende ijs en water op te vangen.

Om een vriezer te ontdooien gebruik je dus typisch beter een plastieken of houten schraper om het ijs te verwijderen. Zelfs dan wil je voorzichtig zijn.

Loskomend ijs en water opvangen is eerder om je vloer droog te houden.

Doe je tijdens de vriezer ontdooien de deur open of dicht?

Tijdens de vriezer ontdooien maakt het typisch niet echt uit of de deur open of dicht is aangezien je warm water gebruikt en het apparaat uitzet.

Je kan argumenteren voor de vriezerdeur eerder open te doen als de omgeving warm is en toe met een container warm water binnenin als de omgeving koud is.

In praktijk maakt dit waarschijnlijk niet al teveel verschil op hoe snel je de vriezer kan ontdooien.

Wat is de snelste manier om je vriezer te ontdooien?

De snelste manier om je vriezer te ontdooien is een container met warm water in je vriezer te zetten, de randen te bespuiten met warm water, en het ijs los te schrapen met een plastieken of houten voorwerp.

Dit is omdat water veel beter is in warmte overbrengen dan lucht. Vervolgens krijg je vaak stukken ijs los zonder te moeten wachten tot dit helemaal ontdooit.

Waarom vormt er ijs in een vriezer?

Er vormt ijs in een vriezer omdat er vocht in de lucht zit die dan aanvriest tegen de randen van de vriezer.

Dit is ook zo bij no frost vriezers maar deze maken slim gebruik van luchtcirculatie om deze ijsvorming in één plek te concentreren en dit dan zelf te ontdooien. Toch al je de vriezer deur niet laat openstaan.

Wat te doen tegen ijsvorming in de vriezer?

Tegen ijsvorming in de vriezer moet je de deur zo vaak mogelijk gesloten houden, zorgen dat de deurafsluitingen nog goed zijn, en geen warm eten invriezen.

Als een vriezer ontdooien een taakje is dat je echt niet aanstaat kan het ook slim zijn om een no frost vriezer te kopen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.