Vriezer Open Laten Staan: Wat Nu Te Doen?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Als je een vriezer open hebt laten staan moet je te weten komen wat de binnentemperatuur van het toestel nog is en de deur sluiten.

Wanneer de vriezer warmer is dan 4 graden Celsius is het typisch slimmer om al het eten weg te gooien om het op veilig te spelen. Je kan dan ineens inplannen je vriezer te ontdooien om de extra ijsvorming weg te krijgen.

Als de vriezer kouder dan 4 graden Celsius bleef kan je normaal gewoon de deur sluiten en het eten weer invriezen.

Omdat ijsvorming in een vriezer waarschijnlijker is wanneer je het apparaat niet goed hebt dicht gedaan moet je ontdooien mogelijks alsnog inplannen.

Hoe lang mag een diepvries open staan?

Een diepvries mag typisch minder dan 5 minuten open staan om te vermijden dat de binnenlucht en het eten te warm worden.

In praktijk moet je vriezer vooral vanbinnen onder de 4 graden Celsius blijven. Hoe lang het duurt voordat je vriezer op dit punt komt hangt af van details zoals de buitentemperatuur, hoe ver de deur open is, en het eten in de vriezer.

Daarom kan een losse thermometer in je vriezer leggen slim zijn als het toestel geen ingebouwde thermometer heeft.

Hoe lang kunnen spullen uit de vriezer?

Volgens de USDA kunnen spullen zoals vlees maximum twee uur uit de vriezer blijven. Bij temperaturen warmer dan 32.2°C raadt de USDA maximum een uur uit de vriezer aan.

In praktijk kan je hier niet echt een exacte tijdsduur op plakken voor alle etenswaren. Details zoals hun volume, het type eten, de buitentemperatuur, en meer beïnvloeden hoe lang ze goed blijven buiten de vriezer.

Koude spullen in een vrieszak steken en in de schaduw laten staan zijn typisch aangeraden om de etenswaren zolang mogelijk goed te houden.

Wat gebeurt er als je de vriezer open laat staan?

Als je de vriezer open laat staan gebeuren dingen zoals dat de binnentemperatuur warmer wordt, er typisch meer ijs vormt, en het eten mogelijks slecht wordt.

Je kan de dingen die mogelijk gebeuren als je een vriezer open laat staan opgelijst vinden hier beneden.

  • De vriezer wordt langzaam warmer vanbinnen
  • Het eten in de vriezer kan ontdooien en slecht worden
  • Er vormt typisch meer ijs binnenin de vriezer. Er kan zelfs ijsvorming zijn in een no frost vriezer
  • Het verbruik van de vriezer stijgt
  • De levensduur van de vriezer wordt waarschijnlijk wat korter

Letten op je vriezer goed toedoen is typisch aangeraden omdat de gevolgen van de deur open laten staan typisch negatief zijn.

Wat moet je doen als je de vriezer open hebt laten staan?

Als je de vriezer open hebt laten staan moet je zo snel mogelijk te weten komen hoe koud het eten binnenin nog is en de deur sluiten.

Wanneer het eten in de vriezer en de binnenlucht warmer zijn dan 4°C moet je al het eten weggooien als je het op veilig wil spelen.

Indien de temperatuur kouder dan 4°C bleef kan je normaal je eten weer invriezen en later consumeren volgens de USDA.

Deze dingen om te doen zijn van toepassing op verschillende soorten vriezers, inclusief no frost modellen.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.