Hoe Maak Je Een Vriezer Schoon?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je maakt een vriezer schoon door het apparaat leeg te maken, uit te zetten, en de vriezer met een zachte doek en een sopje af te kuisen. Voor je de vriezer weer aanzet moet je wel de binnenkant afdrogen om ijsvorming te vermijden.

Stap 1: Verzamel het poetsgerief voor je vriezer

Verzamel het poetsgerief voor je vriezer schoon te maken voor je aan het taakje begint. De etenswaren binnenin staan liefst niet te lang in de warmte.

Koeltassen of een koelkast kunnen de inhoud van de vriezer langer op temperatuur houden dan gewoon de etenswaren op het aanrecht te zetten.

Waarmee maak je de vriezer schoon?

Je maakt de vriezer typisch schoon met een zachte doek en een sopje met water en een beetje afwasmiddel of allesreiniger.

Voor koppige vlekken, schimmel, en geurtjes kan je ook overwegen je vriezer schoon te maken met soda of azijn.

Het is typisch niet aangeraden om je vriezer schoon te maken met schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen.

Stap 3: Zet de vriezer uit

Zet de vriezer uit en trek de stekker uit het stopcontact zodat het apparaat kan beginnen ontdooien en je de vriezer niet per ongeluk weer aanzet tijdens het kuisen.

Hoe je een vriezer uitzet is vaak duidelijk maar de voornaamste opties zijn de draaiknop op 0 draaien of gewoon het apparaat uittrekken.

Stap 3: Haal het eten uit je vriezer

Om goed de binnenkant van je vriezer schoon te kunnen maken moet je eerst het eten uit de vriezer halen. Dit gaat ook nodig zijn om het ijs te ontdooien in de volgende stap.

Stap 4: Ontdooi de vriezer en verwijder het ijs

Om alle vlekken in de vriezer te kunnen proper maken moet je typisch het ijs eerst verwijderen.

Een vriezer ontdooi je typisch met een kom warm water, een doek, en wat prutsen. Dit doe je wel vaak eerder voorzichtig om schade aan de vriezer te vermijden.

Als je een no frost vriezer hebt ga je gelukkig normaal geen tijd en moeite aan deze stap moeten besteden.

Kan je een vriezer schoonmaken zonder ontdooien?

Nee, je kan typisch niet een vriezer schoonmaken zonder ontdooien omdat veel vuil en vlekken zich onder het ijs bevinden. Als je dit ijs niet ontdooit gaat het moeilijk of onmogelijk zijn de vriezer goed proper te maken.

Stap 5: Maak de binnenkant van de vriezer schoon

Maak de binnenkant van de vriezer schoon door met de natte doek over de binnenwanden te gaan.

Vriezers hebben minder vaak hardnekkige vlekken dan koelkasten maar indien je deze toch tegenkomt kan natriumcarbonaat, ook gekend als baking soda, dit vaak oplossen.

Bij veel vriezer ga je ook best met een wattenstaafje door het condens afvoergaatje gaan om de vuiligheid daar weg te krijgen.

Stap 6: Maak de deurrubbers van de vriezer voorzichtig schoon

Vriezers hebben deurrubbers om te zorgen dat de koude lucht niet naar buiten gaat. Dit verlaagt op zijn beurt het verbruik van de vriezer.

Deurrubbers kunnen echter soms ook vuil verbergen. Ga dus voorzichtig met een natte doek tussen de deurrubers om dit vuil weg te krijgen.

Bij oudere vriezers kan het zelfs zijn dat je de deurrubbers moet vervangen. Dit kan ook de levensduur van het apparaat verbeteren.

Stap 7: Droog de binnenkant en de deurrubbers van de vriezer

Bij vriezers moet je de binnenkant en de deurrubers goed droog maken met een handdoek of dergelijke om ijsvorming te vermijden.

Deze ijsvorming is slecht omdat het je verbruik omhoog kan doen, levensduur omlaag kan doen, en het beschikbare volume vermindert.

Stap 8: Maak de achterkant van de vriezer schoon

De achterkant en specifieker de spoelen van een vriezer proper maken is nog een gewoonte dat je verbruik zo laag mogelijk kan helpen houden.

Dit doe je typisch met een droge doek aangezien het vooral stof is dat je weg moet doen.

De zijkanten van de vriezer schoonmaken gaat ook. Of dit de tijd en moeite waard is hangt af van hoe proper deze delen van het apparaat zijn.

Stap 9: Zet de vriezer terug aan

Nu de vriezer proper is kan je het apparaat weer aanzetten. Hoe lang het duurt voor de vriezer koud is hangt ervanaf maar is typisch rond de 3 tot 6 uur.

Als je bevroren etenswaren toch gewoon op het aanrecht liggen kan je deze eventueel al eerder in de vriezer leggen. Dit is wel niet altijd aangeraden in handleidingen.

Stap 10: Vul de vriezer weer met etenswaren

Nadat de vriezer op de gewenste temperatuur is kan je het apparaat weer aanvullen met etenswaren.

Aangezien zelfs de beste vriezers positieve gevolgen kunnen ondervinden van regelmatige schoonmaak beurten kan je eventueel op je kalender noteren wanneer dit gedaan is.

Hoe vaak moet je de vriezer schoonmaken?

Je moet je vriezer minstens om het jaar schoonmaken volgens OSU Extension Service. Dit zorgt ervoor dat je je etenswaren op een hygiënische manier opslaat en onaangename geuren vermijdt.

Vriezers zonder no frost ontdooi je vaak best wat regelmatiger. Je kan deze momenten eventueel ook gebruiken om je apparaat een extra schoonmaakbeurt te geven.

Hoe lang duurt het om een vriezer schoon te maken?

Het duurt typisch rond een uur om een vriezer schoon te maken. Bij veel ijsvorming, grote vriezers, of veel morsen kan dit mogelijks langer duren.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.