Waar Kan Je Een Oven Plaatsen?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Je kan typisch best een oven dichtbij het fornuis voor de luchtafvoer en dichtbij het aanrecht of de kookplaat plaatsen voor de gemakkelijkheid.

Veel mensen kiezen er ook voor om de oven ergens tussen romphoogte en ooghoogte te plaatsen omdat dit het makkelijker maakt gerechten in en uit de oven te zetten.

Houdt wel rekening met de verplichte ruimte tussen de oven en andere keukentoestellen en de beschikbare elektrische aansluitingen.

De grootte van je keuken beïnvloedt ook of je oven in één van deze ideale plaatsen kan staan of niet.

Waar kan je een oven plaatsen in de keuken?

Je plaatst typisch een oven in plaatsen zoals dichtbij het fornuis in de keuken waar de warmte en kookdampen makkelijk wegkunnen.

Een oven staat vaak ook dichtbij een aanrecht om makkelijker ingrediënten en schotels tussen deze twee plaatsen te dragen.

Je kan een inbouw oven ook plaatsen onder het keukenfornuis, onder het aanrecht, of in een middelhoge kast. Deze plaatsen zijn wel niet altijd ideaal op vlak van gebruiksvriendelijkheid.

Bij je keuze van een ovenplaats in de keuken wil je de nodige ruimte tussen de oven en andere apparaten en de elektrische aansluiting niet vergeten.

Deze dingen beïnvloeden ook waar je oven best in de keuken staat.

Kan de oven naast, boven, of onder de koelkast?

Nee, de oven kan typisch best niet naast, boven, of onder de koelkast omdat dit ervoor zorgt dat beide apparaten meer verbruiken dan normaal.

Een uitzondering is als je echt geen plaats hebt. In data geval kan je overwegen om extra isolatie tussen de oven en een koelkast te zetten om het energieverbruik redelijker te houden.

Dat gezegd, je zet typisch een oven en een koelkast beter niet naast elkaar ook al hebben de apparaten enige vorm van isolatie ingebouwd.

Het verbruik van een koelkast en het verbruik van een oven zijn al hoog genoeg.

Kan de oven boven de vriezer?

Nee, de oven kan typisch best niet boven de vriezer omdat dit het verbruik van deze apparaten verhoogt.

Soms is er geen andere optie door plaatstekort in de keuken. Er zijn echter vaak nog steeds betere oplossingen dan je oven boven een vriezer te plaatsen.

Kan de oven boven een vaatwasser?

Ja, de oven kan typisch boven een vaatwasser zolang je genoeg ruimte tussen de apparaten houdt zodat de warme ovenlucht wegkan.

Je wilt echter wel weten dat de levensduur van je oven mogelijks kan leiden onder de opstijgende damp uit je vaatwasser als dit niet goed weggeleidt wordt.

Kan een oven onder een inductieplaat?

Ja, een oven kan typisch onder een inductieplaat zolang je genoeg plaats tussen de apparaten houdt zoals beschreven in de handleiding.

Kan een vrijstaande oven in een kast?

Ja, een vrijstaande oven kan in een kast als je genoeg ruimte laat tussen de twee en het apparaat niet teveel warmte genereert voor de kast.

Om het op veilig te spelen kan je eerst de vrijstaande oven op een andere plaats gebruiken met een thermometer ernaast.

Daarna kan je beslissen of de temperatuur rond de vrijstaande oven te hoog is voor je kast of niet en indien nodig, extra isolatie rond het kastvak toevoegen.

Hoe hoog plaats je een oven?

Je plaatst typisch een oven ergens tussen romphoogte tot ooghoogte om het apparaat makkelijk te kunnen gebruiken zonder dat je veel voorover moet buigen.

Hoe hoog je uiteindelijk een oven plaatst hangt ook af van de grootte van de andere personen, waar je plaats hebt in je keuken, en je persoonlijke voorkeuren.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.