Waarom Maakt Een Waterkoker Geluid?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Lees onze redactionele richtlijnen

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Laatst Bijgewerkt Op

Het is niet helemaal vanzelfsprekend waarom water koken geluid kan maken. Ontdek waarom dit is en hoe je het lawaai kan verminderen.

Een waterkoker maakt geluid omdat de warme dambellen van tegen het verwarmelement stijgen, in contact komen met koud water vanboven, en imploderen.

Stillere waterkokers zijn zo ontworpen dat hun verwarmelementen groter zijn en dat het water in de waterkoker meer in zijn geheel opwarmt in plaats van verschillende plaatsen eerst.

In een experiment van Consumer NZ maten ze ook dat kalkaanslag verwijderen uit een waterkoker de herrie van 79.1dB (decibel) naar 75.4dB verlaagde.

Of deze methodes de moeite waard zijn hangt af van dingen zoals hoe hard het geluid van de waterkoker je stoort en wat je budget is voor een nieuwe machine.

Vanwaar kom het geluid uit een waterkoker?

Een waterkoker is eigenlijk “gewoon” een container met een verwarmelement (en wat andere details om de machine af te doen slaan).

Het elektrische deel van het verwarmelement kan een beetje geluid maken maar je bedoelt waarschijnlijk eerder het lawaai dat het water maakt.

Dit lawaai is er omdat het water direct rond het verwarmelement eerst warm wordt. Als dit verwarmde water in dambellen verandert beginnen deze te stijgen.

Tot zover is er nog geen herrie maar als deze dampbellen tegen het koudere water hogerop in de waterkoker komen imploderen ze.

Dit imploderen is waarom een waterkoker geluid maakt.

Zoals je kan verwachten van de uitleg hierboven maken waterkokers typisch het meeste geluid wanneer de eerste dampbellen zich beginnen vormen maar veel van het andere water nog niet warm is.

Hoe maak ik mijn waterkoker stiller?

Water opwarmen in je waterkoker duurt typisch niet zo lang maar je kan mogelijks nog altijd willen dat dit wat stiller gebeurt.

Als je waterkoker kalkaanslag heeft kan dit verwijderen met wat azijn interessant genoeg je machine stiller maken.

Dit komt doordat de kalkaanslag een isolator is dat de opwarming van het water nog meer ongelijk maakt.

De organisatie Consumer NZ deed een experiment waarbij ze het geluidsverschil maten tussen een waterkoker die nog kalkaanslag had en dezelfde waterkoker maar uitgekuist.

Ze maten dat de waterkoker 79.1dB (decibel) geluid maakte met kalkaanslag en 75.4dB zonder (1).

Consumer NZ zegt dat dit misschien niet veel klinkt maar dat omdat de decibel verschillen logaritmische zijn (hoe hoger hoe meer verschil tussen decibellen) dit 25% stiller is.

Buiten dit kuisen kan je ook stillere waterkokers overwegen als je de herrie echt niet wilt hebben.

Deze hebben typisch grotere warm elementen waardoor het water geleidelijker warmer wordt en je dus meer warmteverschillen in je waterkoker en het lawaai dat dit veroorzaakt vermijdt.

Sommige mensen zeggen dat een grote en goeie theemuts over de waterkoker zetten deze ook stiller maakt maar ik kan mij inbeelden dat dit niet altijd veilig gaat zijn en dus waarschijnlijk beter te vermijden is.

Gerelateerde artikels:

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.