Wat Is Een Combi Oven? (En Is Het De Juiste Keuze)

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Een combi oven is een oven die ook één of meerdere andere functies heeft. Dit komt typisch neer op een oven functie en een magnetron functie.

Deze magnetron functie is handig om snel eten en drinken op te warmen. Tegelijkertijd heb je nog altijd de oventemperaturen voor veel typische ovengerechten.

Combi ovens zijn vaak goedkoper en compacter dan te investeren in een aparte oven en magnetron.

Voor deze redenen kunnen combi ovens een goede investering zijn voor de juiste mensen en situaties.

Langs de andere kant zijn combi ovens vaak wel iets kleiner en minder krachtig dan gewone ovens.

Als je de magnetron functie niet echt gaat gebruiken is een gewone oven waarschijnlijk de betere keuze.

Het verschil tussen een combi oven en een gewone oven

Het voornaamste verschil tussen een combi oven en een gewone oven is dat een combi oven extra functies heeft. Dit is typisch een magnetron functie maar kan ook een stoomfunctie zijn.

Een extra magnetron functie laat je toe om ook snel eten en drinken op te warmen bovenop de ovengerechten die je normaal kan klaarmaken.

Buiten dit verschil in functies kan je ook zeggen dat combi ovens vaak net ietsje duurder en kleiner zijn.

Het aanbod van gewone ovens is over het algemeen ook groter.

Wat competitie is vaak goed voor de consument dus een goede combi oven voor jouw situatie vinden vraagt mogelijks wat meer werk.

Wat zijn de voordelen van een combi oven?

Vergeleken met gewone ovens zijn de voordelen van een combi oven voornamelijk de magnetron en combinatie (oven en magnetron tegelijk) functies.

Als je een combi oven enkel vergelijkt met een oven lijkt de combi versie duurder.

Vergeleken met een aparte oven en een aparte magnetron zijn combi ovens echter vaak budgetvriendelijker.

Een voordeel van een combi oven is ook dat je ruimte bespaart aangezien je twee apparaten in één combineert.

Ten laatste kan je ook combi ovens met combimagnetrons vergelijken.

Hier zijn de voordelen van combi ovens dat ze vaak grotere volumes en meer oventemperatuur capaciteit hebben.

Wat zijn de nadelen van een combi oven?

Enkele nadelen van combi ovens zijn dat ze vaak duurder en kleiner zijn dan gewone ovens. Als je de magnetron functie niet echt gaat gebruiken zou dit zonde zijn.

Combi ovens met hoge (300°C) oventemperaturen zijn ook net wat moeilijker te vinden.

Vergeleken met combimagnetrons zijn de voornaamste nadelen van combi ovens dat ze typisch duurder zijn en inbouw nodig hebben.

De inbouw zorgt voor net wat minder flexibiliteit en is niet een optie voor elke keuken.

Soms hebben combi ovens ook net wat minder magnetronkracht dan combimagnetrons wat een nadeel is voor grotere porties eten of drinken.

Is een combi oven of gewone oven de juiste keus voor jou?

Een gewone oven is typisch de juiste keuze voor jou als je niet echt van plan bent om de magnetron functie te gebruiken. Dan zou een combi oven wel wat minder wat kracht en volume aanbieden aan een hogere prijs.

Gewone ovens kunnen ook gecombineerd worden met gewone magnetrons in grotere keukens als je het budget hebt.

Zeker de meest kwaliteitsvolle opties bieden wel wat op het vlak van oventemperaturen, volume, en budgetvriendelijke prijs.

Indien je ergens tussenin deze uitersten zit kan een combi oven een goede middenweg zijn.

De voornaamste vragen die je je moet stellen bij het kiezen tussen een combi oven en gewone oven zijn dus of je een magnetron functie wilt en of je niet liever een aparte magnetron wilt.

Gerelateerde artikels:

Is een oven beter dan een combi oven?

Een oven is typisch beter dan een combi oven op vlak van oventemperaturen en volume.

Langs de andere kant zijn combi ovens een budget en ruimte vriendelijkere optie vergeleken met een combinatie van een aparte oven en magnetron.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.