Wat Is Een Pan?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

In Nederland is een pan typisch een hoge holle cilinder vorm met bodem en handvaten waarin gekookt wordt.

In België is een pan typisch een lage holle cilinder vorm met bodem en één lang handvat. In Nederland wordt ditzelfde kookgerei typisch een koekenpan genoemd.

Er zijn ook hapjespannen, ook gekend als sauté pannen, die lijken op koekenpannen maar hogere en rechtere randen hebben. Dit komt van pas bij bepaalde vloeibare gerechten of gewoon grotere porties.

Wat is een koekenpan?

Een koekenpan is een lage holle cilinder vorm met bodem en één lang handvat waarin allerlei gerechten gekookt kunnen worden.

Waarom heet het een koekenpan?

Het heet voornamelijk een koekenpan omdat deze soort pan een populaire keuze is voor pannenkoeken te bakken.

Waar gebruik je een koekenpan voor?

Je gebruikt een koekenpan vaak voor voor etenswaren zoals eieren, pannenkoeken, en vlees. Koekenpannen kunnen echter zeker ook dienen voor allerlei andere doeleinden.

Hoe werkt een koekenpan?

Een koekenpan werkt door het keukengerei op een geschikte warmtebron te zetten, vetstof toe te voegen indien nodig, en je ingrediënten in de koekenpan te doen.

De koekenpan warmt relatief snel op dankzij de keuze van materialen voor dit keukengerei.

Wat is een hapjespan?

Een hapjespan, ook gekend als sauté pan, is typisch een koekenpan die een hogere en rechtere rand heeft. Dit maakt een hapjespan handiger voor eenpansgerechten en grotere porties aangezien de kans op morsen kleiner wordt.

Wat is het verschil tussen een hapjespan en een koekenpan?

Het voornaamste verschil tussen een hapjespan en een koekenpan is dat een hapjespan hogere en rechtere randen dan een koekenpan heeft.

Dit maakt een hapjespan handiger voor vloeibare eenpansgerechten en grotere porties omdat de kans op morsen hier dan kleiner is dan bij het gebruiken van een gewone koekenpan.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.