Wat Kun Je Doen Met Een Staafmixer?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

De voornaamste dingen die je kunt doen met een staafmixer zijn hakken, fijnmalen, en pureren. Met de juiste accessoires kan je soms zelfs kloppen, raspen, en blenden.

Staafmixers zijn vooral nodig voor soep en puree in een pot pureren dankzij het metalen stuk rondom de ronddraaiende messen. Dit beschermt je pot.

Een staafmixer kan ook gebruikt worden voor allerlei andere kookmethodes maar bij deze zijn er typisch ook andere keukenapparaten die als alternatieven kunnen dienen.

Wat kan ik allemaal met een staafmixer?

De voornaamste dingen die je allemaal kunt doen met een staafmixer zijn hakken, fijnmalen, en pureren. Met de juiste accessoires kan je soms zelfs kloppen, raspen, en blenden. De dingen die je kan doen zijn nog eens opgelijst hier beneden.

  • Hakken
  • Fijnmalen
  • Pureren
  • Kloppen
  • Raspen
  • Blenden

Wat deze mogelijke mixer keukenfuncties betekenen voor populaire bereidingen kan je hier beneden vinden.

Kan je ei opkloppen met staafmixer?

Ja, je kan typisch ei opkloppen met een staafmixer al wil je wel een garde accessoire voor optimale resultaten.

Vergeet bij beide stijlen van ei opkloppen met een staafmixer geen kom om een vuile keuken te vermijden.

Kun je met een staafmixer cake maken?

Nee, met enkel een staafmixer kan je typisch niet makkelijk cake maken. Voor de cake ingrediënten te mengen gebruik je bijvoorbeeld typisch beter een handmixer of keukenmachine.

Kan je soep pureren met een staafmixer?

Ja, je kan typisch soep pureren met een staafmixer. Dit is één van de voornaamste doeleinden waarvoor staafmixers gebruikt worden.

Kan een staafmixer in hete soep?

Ja, in theorie kan een staafmixer in hete soep als je voorzichtig bent. Je loopt echter wel het risico om hete soep rond te laten vliegen. Een staafmixer in hete soep gebruiken is dus vaak suboptimaal.

Kun je slagroom kloppen met een staafmixer?

Ja, je kunt kleine porties slagroom kloppen met een staafmixer. Voor grotere porties gaat een staafmixer echter wat te klein aanvoelen.

Kan je een smoothie maken met een staafmixer?

Ja, je kan typisch een smoothie maken met een gewone staafmixer al maakt een speciale accessoire dit wel wat makkelijker.

Andere keukenapparaten zoals een blender zijn echter vaak handiger voor smoothies.

Kun je pesto maken met een staafmixer?

Ja, je kunt typisch pesto maken met een staafmixer. Een staafmixer heeft normaal geen problemen met kleine porties zoals dit. Gebruik wel een geschikte kom om een vuile keuken te vermijden.

Kan je een staafmixer gebruiken in een pan?

Ja, je kan een staafmixer gebruiken in niet-antiaanbakpannen als je voorzichtig bent. De ronddraaiende messen komen dan immers niet in contact met de pan zelf.

Het metalen stuk rond de messen kan de pan echter wel krassen. Vandaar dat je dit beter niet doet met een antiaanbakpannen waarbij de pan gevoeliger is voor krassen.

Waar heb je een staafmixer voor nodig?

Je hebt een staafmixer typisch nodig voor pureren dankzij de redelijk unieke mogelijkheid om in een pot puree of soep te mixen zonder de pot te beschadigen.

Een staafmixer kan ook handig zijn voor andere bereidingen maar hiervoor is dit specifieke keukenapparaat minder essentieel. Andere alternatieven kunnen vaak ook dienen of zelfs beter zijn.

Is een staafmixer echt nodig?

Nee, een staafmixer is niet altijd echt nodig voor kookmethodes zoals fijnmalen en hakken. Hiervoor zijn er ook andere soorten mixers en keukenapparaten die je kunnen helpen.

Voor pureren in een pot is een staafmixer echter wel vaak nodig. Dankzij het metalen stuk rond de messen vermijdt je het beschadigen van je pot en mixer.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.