Wat Kun Je Met Een Blender?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

De voornaamste dingen die je kunt met een blender zijn mixen, pureren, en, als je blender sterk genoeg is, malen. Je kan deze dingen als de voornaamste functies van een blender beschrijven.

Enkele andere dingen die regelmatig kunnen zijn verpletteren, opkloppen, hakken, en snijden.

Dingen die je regelmatig beter niet in de blender doet zijn hete ingrediënten, gedroogd eten, deeg, te hard eten, sterk ruikend eten, te bevroren fruit, aardappelen, en keuken gereedschap.

Bij onzekerheid kijk je best de blender handleiding of de site van de fabrikant na. Je blender op de foute manier gebruiken kan het apparaat beschadigen en je garantie ongedaan maken.

6 Dingen die je kan doen met een blender

De voornaamste dingen die je kan doen met een blender zijn mixen, pureren, en als je blender sterk genoeg is malen. De dingen die je kan doen met een blender zijn opgelijst hier beneden.

 1. Mixen: Een blender is redelijk goed in ingrediënten mixen dankzij de ronddraaiende messen en de mengbeker.
 2. Pureren: De scherpe messen van de blender maken het makkelijk ingrediënten zoals fruit te pureren. Dit komt van pas voor smoothie recepten.
 3. Malen: Sterke blenders kunnen vaak noten malen om deze makkelijker te consumeren te maken.
 4. Verpletteren: Als je blender sterk genoeg is kan deze ijsblokjes verpletteren voor je favoriete cocktail. Zelfs zwakkere blenders kunnen typisch oud brood tot broodkruimels verpletteren.
 5. Opkloppen: Een blender kan typisch room opkloppen tot slagroom ook al wordt hiervoor vaker een handmixer gebruikt.
 6. Hakken & Snijden: Als je blender sterk genoeg is en je het apparaat niet te lang laat lopen kan je blender groeten hakken en snijden.

Bij twijfel over of je blender geschikt is om deze dingen te doen kijk je beter kort je handleiding na. Dit helpt je voorkomen dat je moet investeren in een nieuw apparaat.

Kan je bevroren fruit in een blender doen?

Nee, je kan bevroren fruit niet altijd in een blender doen. Als het bevroren fruit te groot en nog te bevroren is kunnen zwakke blenders hierdoor kapot gaan.

Kan je noten malen met een blender?

Ja, je kan vaak noten malen met een blender die sterk genoeg is. Zwakkere blenders kunnen mogelijks wel problemen hebben met hardere noten zoals amandelen.

Kun je soep pureren in een blender?

Ja, je kan typisch soep pureren in een blender als je eerst de soep laat afkoelen. De hoge sterkte van een blender heeft normaal geen problemen met soep ingrediënten.

Wat mag niet in de blender?

Enkele dingen die typisch niet in de blender mogen zijn hete ingrediënten, gedroogd eten, en deeg. Je vindt hier beneden een grotere lijst van dingen die vaak niet in de blender mogen.

 1. Hete ingrediënten: Blenders zijn vaak niet gemaakt om hete ingrediënten te mixen. De plastieken onderdelen kunnen hierdoor mogelijks beschadigd raken of smaak afgeven.
 2. Gedroogd eten: Blenders kunnen moeite hebben met gedroogd eten zoals gedroogde tomaten omdat de schil kan vastplakken aan de messen waardoor het apparaat niet goed zijn werk doet.
 3. Deeg: Blenders kunnen typisch niet goed overweg met deeg. Om brood of dergelijke voor te bereiden gebruik je dus beter apparaten zoals een keukenmachine.
 4. Te hard eten: Zwakke of zelfs middelmatig sterke blenders kunnen hard eten niet altijd verwerken. Kijk dus de handleiding van het apparaat na als je dingen zoals ijsblokjes, noten, etc. wilt malen in je blender.
 5. Sterk ruikend eten: Sterk ruikend eten zoals gember, knoflook, en chili pepers kunnen geur en smaak achterlaten in je blender. Zelfs als je het apparaat goed kuist kan dit de smaak van je volgend blender recept negatief beïnvloeden.
 6. Te bevroren fruit: Bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien kunnen relatief hard worden bij bevriezen. Blenders kunnen deze niet altijd verwerken zonder problemen. Het bevroren fruit dus even laten ontdooien is dus vaak een goed idee.
 7. Aardappelen: Aardappelen in een blender steken om puree te maken klinkt als een slim idee maar levert in realiteit eerder een minder smakelijke pap op. Tenzij je een smoothie met aardappelen wilt maken steek je deze dus beter niet in de blender.
 8. Keuken gereedschap: Keuken gereedschap niet in de blender steken klinkt vanzelfsprekend maar is het vernoemen waard. Dit kan zowel het keuken gereedschap als de blender beschadigen.

Sterke blenders kunnen sommige van deze dingen toch mixen maar bij afwezigheid van bevestiging in de gebruikershandleiding vermijdt je ze typisch beter.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.