Wat Mag Er Niet In De Oven?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Enkele dingen die niet in de oven mogen zijn plastieken kookgerei, houten kookgerei, containers van piepschuim, sommige glazen kookgerei, en meer. Deze lijst is echter zeker niet compleet.

Bij enige twijfel zoek je naar een oven-veilig bevestiging op je kookgerei, de verpakking, de website van de fabrikant, of de klantendienst.

Als je echt geen bevestiging vindt is het typisch slimmer om het op veilig te spelen en iets ander kookgerei voor in de oven te vinden.

De potentiële nadelen van de verkeerde dingen in de oven steken kunnen erg zijn.

Welke dingen mogen er niet in de oven?

Enkele van de voornaamste dingen die niet in de oven mogen zijn plastieken kookgerei, houten kookgerei, en kartonnen en papieren kookgerei.

Een groter overzicht van dingen die typisch niet in de oven mogen is opgelijst hier beneden.

  1. Plastieken kookgerei
  2. Houten kookgerei
  3. Kartonnen en papieren kookgerei
  4. Glazen kookgerei (tenzij uitdrukkelijk toegelaten)
  5. Sommige antiaanbakpannen
  6. Piepschuim
  7. Borden (tenzij uitdrukkelijk toegelaten)

Aangezien de gevolgen erg zijn wil je bij twijfel extra goed onderzoeken of iets wel of niet in de oven mag.

Kan papier in de oven?

Nee, papier kan niet in de oven omdat dit makkelijk kan ontbranden op hoge temperaturen.

Kan bakpapier verbranden in de oven?

Ja, bakpapier kan verbranden in de oven als het te dicht tegen de verwarmelementen of de ovenwanden komt. Zorg dus dat je bakpapier goed op zijn plaats blijft zitten.

Kan elk glas in de oven?

Nee, niet elk glas kan in de oven. Om te zien of je specifieke glazen kookgerei in de oven kunnen kijk je best naar de verpakking of contacteer je de klantendienst.

Kan aluminiumfolie in de oven?

Ja, aluminiumfolie kan typisch in de oven omdat het typisch voornamelijk van aluminium, silicium, en ijzer is gemaakt.

Kan een soepkom in de oven?

Nee, niet alle soepkommen kunnen in de oven. Als ge geen oven-veilig aanduiding kan vinden op je soepkom of bij de fabrikant zet je de soepkom beter niet in de oven.

Kan een bord in de oven?

Nee, niet alle borden kunnen in de oven. Er zijn veel borden die wel in de oven kunnen maar als ge geen oven-veilig aanduiding vindt speel je het typisch liever op veilig.

Kan keramiek in de oven?

Ja, keramiek kan vaak in de oven. Er is echter ook keramieken kookgerei dat niet in de oven kan. Zeker bij keramiek met speciale ontwerpen zoek je liever naar bevestiging dat het in de oven mag.

Kan een mok in de oven?

Nee, niet alle mokken mogen in de oven op hoge temperaturen. Het is typisch slim om de specifieke temperatuur limieten op te zoeken voor jouw mok om het op veilig te spelen.

Hoe weet je of iets in de oven mag?

De voornaamste manieren om te weten of iets in de oven mag is een oven-veilig aanduiding vinden op het kookgerei, op de verpakking, of op de website van de fabrikant.

Bij twijfel kan je ook de klantendienst van je kookgerei contacteren met deze vraag.

Indien je nog steeds niet zeker bent of iets in de oven mag na deze stappen speel je het liever op veilig en kies je iets anders om je eten of drinken mee op te warmen.

Er is immers genoeg kookgerei dat wel in de oven kan.

Kan een oven in brand vliegen?

Ja, een oven kan in brand vliegen als je het apparaat niet juist gebruikt zoals beschreven in de handleiding en volgens gezond verstand.

Zo mag je bijvoorbeeld geen papieren of houten kookgerei in de oven steken omdat dit makkelijk in brand kan vliegen.

Zelfs bakpapier kan soms in brand vliegen als het te dicht bij de verwarmelementen of wanden van de oven komt.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.