Wat Voor Oven Koop Je Best?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

Voor de gemiddelde persoon is het het beste om een hetelucht oven en/of combi oven te kopen.

Of deze inbouw of vrijstaand moet zijn hangt af van details zoals de grootte van je huishouden, je specifieke keuken, en je budget.

Bovenop de hetelucht stand hebben dit soort ovens vaak allerlei andere standen en extra functies. Wat je wilt op deze vlakken hangt hard af van je persoonlijke kookgewoontes en voorkeuren.

Zo zijn er bijvoorbeeld stoomovens die ook eten kunnen klaarmaken met stoom. Dit is niet voor iedereen maar kan wel een bonus zijn als deze kookmethode je wel aanstaat.

Bij het kopen van een goede oven let je ook best op details zoals de dimensies, inhoud, prijs, klantenbeoordelingen, en meer.

Door rekening te houden met deze details wordt het makkelijker om een goed apparaat voor jouw persoonlijke situatie te vinden.

Is een inbouw oven of vrijstaande oven beter voor jou?

Een inbouw oven is typisch beter dan een vrijstaande oven voor mensen die grotere gerechten willen maken of nood hebben aan een groot temperatuur bereik.

Losse vrijstaande ovens kunnen beter zijn dan inbouw ovens voor keukens zonder inbouw nis, kleinere keukens, en kleinere budgetten.

Het onderscheid tussen deze twee categorieën van ovens maakt de volgende stap in het kies proces heel wat makkelijker.

Welke soort oven heb je nodig?

Hetelucht ovens zijn typisch de beste soort oven omdat ze je helpen gerechten gelijk op te warmen langs alle kanten en het mogelijk maken lekker te bakken op verschillende hoogtes.

Daarbovenop kan je ook een combi oven overwegen als je regelmatig eten snel wilt opwarmen, een oven met grillfunctie als je gerechten krokant wilt krijgen, en stoomovens als je zonder vetstoffen wilt koken.

Het is belangrijk om te weten dat deze “soorten” ovens elkaar vaak niet uitsluiten. Je bekijkt de verschillende kookopties beter als standen.

Sommige ovens bieden allerlei kookmethodes aan terwijl anderen zich op specifieke categorieën van gerechten richten.

Welke ovenstand dan het beste is hangt dus ook af van welke gerechten je in je kooksessie wilt klaarmaken op welke manier.

Waar moet je op letten bij het kopen van een oven?

Bij het kopen van een oven moet je letten op details zoals het oventemperatuurbereik, de ovendimensies, de inhoudscapaciteit, en meer. De voornaamste dingen om op te letten bij het kopen van een oven zijn hieronder nog eens opgelijst.

  • Oventemperatuurbereik: Om je favoriete gerechten te koken moet je oven de juiste temperaturen aankunnen. Voor sommige gerechten is dit niet vanzelfsprekend.
  • Dimensies van de oven: De oven moet in je keuken passen als je het apparaat wilt kunnen gebruiken. Zeker bij inbouw ovens kijk je dit detail beter nauwkeurig na.
  • Inhoudscapaciteit van de oven: Een oven moet ook de porties die je typisch bakt aankunnen. Grote huishoudens waar regelmatig veel gasten langskomen kopen vaak beter een grote oven.
  • Extra functies: Ovens kunnen allerlei extra functies zoals stoom, zelfreinigen, kookprogramma’s, meerdere ovenstanden, etc. hebben. Dit kan handig of nodig zijn voor bepaalde kookgewoontes en voorkeuren.
  • Gebruiksgemak: Een oven die gemakkelijk te gebruiken is, is ook leuker om mee te koken.
  • Klanten beoordelingen: Of een oven voldoet aan de beloften is niet makkelijk in te schatten. Bij veel klanten beoordelingen krijg je een beter idee over de prestaties op lange termijn.
  • Anekdotische beoordelingen van experts: Keukenexperts die al met veel ovens gewerkt hebben kunnen extra details opmerken.
  • Prijs: De prijs van een oven speelt ook een rol in welke optie je kiest. Sommige extra functies kosten wat extra en niet iedereen vindt dit het waard.
  • Oven merk betrouwbaarheid en reputatie: Sommige oven merken brengen topmodel na topmodel uit. Bij deze kan je wat meer erop vertrouwen dat nieuwere apparaten ook goed gaan zijn.

Voor het kiezen van je nieuwe oven kan je nadenken over welk van deze gebieden het belangrijkste voor je zijn en wat je wilt.

Daarna kan je kijken welke ovens deze details aanbieden aan een redelijke prijs.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.