Welke Oven Stand Is Het Beste Voor Jouw Kooksessie?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Gepubliceerd Op

De hetelucht en boven en onderwarmte oven standen zijn de beste keuzes voor de meeste kooksessies met een oven. Deze zorgen dat gerechten gelijk langs verschillende kanten opgewarmd worden.

Dat gezegd, wat de ideale ovenstand is wordt natuurlijk hard beïnvloedt door welke specifieke gerechten of ingrediënten je wilt klaarmaken op welke manier.

Zo kunnen eten snel opwarmen met de magnetron stand van een combi oven of groenten roosteren met grillstand ook goede resultaten opleveren.

In de rest van het artikel kom je te weten wat voor oven standen er nog zijn en welke je best kiest voor bepaalde gerechten.

8 populaire oven standen uitgelegd

Enkele van de meest populaire oven standen zijn hetelucht, grillstand, en onderwarmte. Al de typische ovens standen zijn hieronder opgelijst en uitgelegd.

  1. Hetelucht stand
  2. Grill stand
  3. Bovenwarmte
  4. Onderwarmte
  5. Boven en onderwarmte
  6. Pizzastand
  7. Magnetron stand
  8. Stoomfunctie

Zelfs de beste ovens hebben niet altijd al deze standen. Kies dus zeker een apparaat dat aansluit bij jouw kookgewoontes en smaakvoorkeuren.

1. Hetelucht stand oven

Hetelucht stand, ook gekend als convectie stand, betekent dat je oven de gecreëerde warme lucht verspreidt in de oven door middel van een ventilator.

De hetelucht ovenstand is goed voor bakken op meerdere hoogtes en gerechten die je gelijk wilt opwarmen langs alle kanten.

Is hetelucht boven en onderwarmte?

Nee, hetelucht is niet noodzakelijk boven en onderwarmte al kan dit bij sommige ovens wel zo zijn. Heteluchtovens werken regelmatig met een extra verwarmelement achterin bij de ventilator.

Wat betekent convectie bij een oven?

Convectie bij een oven betekent dat het apparaat een hetelucht stand heeft waarbij warme lucht binnenin gecirculeerd wordt.

Is hetelucht hetzelfde als convectie bij een oven?

Ja, hetelucht stand is hetzelfde als convectie bij een oven. Deze termen duiden beide op het circuleren van warme lucht binnenin de oven.

2. Grill stand oven

De grill stand van een oven zorgt met intense bovenwarmte voor de bovenkant van je gerechten krokant te maken.

Onthoudt dat de grill stand bij dikkere gerechten de bovenkant kan verbranden voor de binnenkant gebakken wordt. Voor dit tweede doel gebruik je dus typisch andere ovenstanden.

Wat is het verschil tussen een grill stand en een ovenstand?

Het voornaamste verschil tussen een grill stand en een ovenstand is dat de grill stand enkel vanboven warmte genereert terwijl hetelucht ovenstand warme lucht rondom het gerecht circuleerd.

3. Bovenwarmte ovenstand

Bovenwarmte ovenstand betekent dat enkel het bovenste verwarmelement van de oven werkt.

Deze bovenwarmte ovenstand wordt typisch gebruikt voor gerechten zoals taarten met voorgebakken bodem en gerechten die je gratineert.

4. Onderwarmte ovenstand

Onderwarmte ovenstand betekent dat enkel het onderste verwarmelement van de oven werkt.

Deze onderwarmte ovenstand wordt typisch gebruikt voor gerechten zoals taarten met voorgebakken bodem en gerechten die je gratineert.

5. Boven en onderwarmte stand

Bij de boven en onderwarmte stand van een oven werken beide de bovenste en onderste verwarmelementen zonder dat de warme lucht wordt gecirculeerd.

Dit kan een voordeel zijn bij gebak dat moet rijzen omdat de lucht circulatie dit anders zou kunnen doen inzakken.

Langs de andere kant is enkel boven en onderwarmte stand typisch niet goed genoeg voor op meerdere verdiepen te bakken.

Wat is beter heteluchtoven of gewone elektrische oven?

Een heteluchtoven is typisch beter dan een gewone elektrische oven om gerechten gelijk op te warmen langs alle kanten. Zeker tijdens het bakken op meerdere verdiepen.

De gewone boven en onderwarmte stand van een elektrische oven kan beter zijn dan heteluchtoven stand bij rijzend gebak omdat de luchtcirculatie dit kan doen inzakken.

6. Pizzastand

Pizzastand houdt in dat je oven de onderwarmte stand combineert met luchtcirculatie.

Dit komt van pas bij gerechten zoals pizza en quiche waarbij je het hele gerecht wilt opwarmen maar de bodem extra krokant wilt.

7. Stoomfunctie

Met de stoomfunctie verdampt een oven water en gebruikt het apparaat dan dit warm stoom om je ingrediënten en gerechten klaar te maken.

Deze stand is zeker niet aanwezig bij alle ovens. Vandaar dat stoomovens typisch als aparte subcategorie worden gezien.

8. Magnetron

Sommige ovens combineren de gewone ovenstanden met de mogelijkheid om een magnetronfunctie te gebruiken.

Deze magnetronfunctie is handig om eten en drinken snel terug op te warmen. Gewone ovenstanden zijn hier typisch niet goed voor.

Onthoudt wel dat zelfs de beste combi ovens niet altijd de meest uitgebreide oventemperaturen hebben. Deze ovens kunnen typisch bepaalde gerechten niet lekker klaarmaken.

Wat is de standaard oven stand?

De meest standaard oven standen zijn boven en onderwarmte en hetelucht. Bij deze ovenstanden worden gerecht gelijk opgewarmd langs boven en onder.

Je wilt je oven echter wel eerder op hetelucht stand zetten bij het bakken op meerdere verdiepen. Anders gaan de kanten van gerechten in het midden van de oven mogelijks niet helemaal gaar zijn.

En zelfs al weet je welke oven stand je wilt moet je nog steeds het juiste oven symbool kiezen om dit ook toe te passen.

Welke oven stand kies je voor populaire gerechten?

Voor veel populaire gerechten kies je de hetelucht ovenstand zodat het eten langs alle kanten gelijk opgewarmd wordt.

Daarna kan je nog steeds de oven even op bovenwarmte of grillfunctie zetten voor een krokante bovenkant.

Om eten snel op te warmen gebruik je eerder de magnetron stand bij een combi oven.

Je kan ook de stoomfunctie of grillfunctie kiezen bij een oven afhangende van je voorkeuren en ingrediënten.

Welke stand oven kies je voor krokant?

Voor een krokante bovenkant kies je typisch de grill of bovenwarmte oven stand. Voor een krokante onderkant kies je eerder de onderwarmte of pizza oven stand.

Onthoudt dat grotere en dikkere gerechten niet altijd van binnen gaar geraken bij deze oven standen.

Welke stand oven kies je voor pizza?

Voor pizza kies je typisch hetelucht, boven en onderwarmte, onderwarmte, of pizza oven standen.

Deze zorgen voor een krokante bodem terwijl de ingrediënten vanboven normaal ook nog steeds klaar geraken.

Welke stand oven kies je voor cake?

Voor cake kies je typisch hetelucht of boven en onderwarmte oven standen. Welk van deze twee het beste is hangt af van details zoals je cake recept en de grootte van het gebak.

Welke stand oven kies je voor lasagne?

Voor lasagne kies je typisch hetelucht of boven en onderwarmte oven standen. Deze zorgen ervoor dat je lasagne gelijk wordt opgewarmd langs meerdere kanten.

Welke stand oven kies je voor broodjes?

Voor broodjes te bakken kies je typisch hetelucht of boven en onderwarmte oven standen.

Welke stand oven kies je voor ovenschotels?

Voor ovenschotels te bakken kies je typisch hetelucht of boven en onderwarmte oven standen.

Welke stand oven kies je voor friet?

Voor friet te bakken in de oven kies je typisch hetelucht of boven en onderwarmte standen.

Welke stand oven kies je voor worstenbroodjes?

Voor worstenbroodjes kies je typisch hetelucht of boven en onderwarmte oven standen.

Welke stand oven kies je voor kip?

Voor kip kies je typisch boven en onderwarmte, grill, en/of hetelucht standen. Hoe je de kip wilt bereiden en hoe dik de stukken zijn beïnvloeden je uiteindelijke keuze.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.