Welke Pannen Zijn Geschikt Voor Inductie?

Dit artikel kan affiliatie links bevatten waardoor we een compensatie krijgen als je via deze koopt. Als Amazon Associate wordt ik vergoed voor aankopen via links. Lees onze redactionele richtlijnen om meer te weten.

Foto van auteur
Geschreven Door Mats Claes
Laatst Bijgewerkt Op

Pannen van roestvrij staal, gietijzer, en geëmailleerd gietijzer zijn typisch geschikt voor inductie dankzij hun mogelijkheid om magnetisch aangetrokken te worden door de inductie plaat.

Pannen van aluminium, koper, en glas zijn vaak niet geschikt voor te koken op inductie. Bij deze gaat je pan met eten vaak niet opwarmen.

Moderne pannen van aluminium en koper hebben echter soms wel een extra magnetische laag aan de bodem. Dit maakt hen toch compatibel met een inductie kookplaat.

Onthoudt wel dat deze pannen typisch best een vlakke bodem hebben om goed te werken. Dit aspect zorgt ervoor dat pannen die op een gasfornuis gestaan hebben niet altijd goed werken op inductie.

Daarbuiten zijn er ook adapter platen die pannen compatibel kunnen maken met inductie kookplaten.

Soorten pannen die geschikt kunnen zijn voor inductie

De soorten pannen die typisch geschikt zijn voor inductie zijn pannen van roestvrij staal, gietijzer, en geëmailleerd gietijzer.

Dit is dankzij hun mogelijkheid om magnetisch aangetrokken te worden door de inductie plaat. Inductie kookplaten genereren hun warmte op deze manier.

Moderne pannen van aluminium en koper kunnen echter ook soms geschikt zijn voor een inductie fornuis of kookplaat als de fabrikant een magnetische bodem toegevoegd heeft.

Onthoudt wel dat de beste pannen voor inductie typisch een vlakke bodem hebben. Indien dit niet het geval is wordt de pan mogelijks niet goed opgewarmd door de inductie kookplaat.

Hoe kan je zien of een pan geschikt is voor inductie?

Je kan zien of een pan geschikt is voor inductie als er een inductie-proof symbool op staat, dit in de handleiding vermeldt is, dit op de site van de fabrikant staat, of de klantendienst dit vermeldt.

Als je de pan al hebt kan je proberen deze op een inductie plaat te gebruiken en zien of deze opwarmt.

Welke pan trekt niet krom op inductie?

Dikkere pannen trekken typisch minder snel krom op inductie. Er is echter nog steeds een kleine kans dat de pan toch wat krom trekt op inductie.

Kunnen oude pannen op inductie?

Ja, oude pannen van materialen zoals roestvrij staal, gietijzer, en geëmailleerd gietijzer die nog steeds een rechte bodem hebben kunnen typisch op inductie.

Oude pannen van andere materialen zoals aluminium, koper, en glas gaan echter typisch niet op inductie kunnen.

Bij het kopen van een inductiefornuis ga je dan dus moeten investeren in nieuwe pannen.

Kan een oude gietijzeren pan op inductie?

Ja, een oude gietijzeren pan kan op inductie zolang de bodem niet te gebogen is. Gietijzeren pannen zijn gemaakt van materiaal dat geschikt is voor de magnetisch opwarmmethode.

Soorten pannen die vaak niet geschikt zijn voor inductie

Pannen van aluminium, koper, en glas zijn vaak niet geschikt voor te koken op inductie. Hun materiaal is typisch niet magnetisch waardoor de inductie kookplaat hen niet kan opwarmen.

Je wilt wel weten dat fabrikanten tegenwoordig soms toch een magnetische bodem toevoegen aan deze soorten pannen zodat ze alsnog gebruikt kunnen worden op een inductie kookplaat.

Er zijn ook onderzetters van de juiste materialen die als adapter kunnen dienen zodat je alsnog warmte uit de inductie kookplaat naar je pannen krijgt.

Wat gebeurt er als een pan niet geschikt is voor inductie?

Als een pan niet geschikt is voor inductie gaat deze simpelweg niet opwarmen. Een verkeerde pan gebruiken heeft normaal dus geen nadelige gevolgen voor je pan of inductie kookplaat.

Kan een pan van gas naar inductie?

Ja, een pan kan van gas naar inductie zolang deze pan uit de juiste materialen gemaakt is of een magnetische bodem heeft en de bodem nog recht genoeg is.

Onthoudt echter wel dat een pan die op een gas fornuis gestaan heeft soms een gebogen bodem hebben gekregen hierdoor. In dat geval wordt de pan mogelijks niet goed opgewarmd door de inductie kookplaat.

Investeren in een nieuwe pannenset kan je dan helpen je energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

Foto van auteur

Auteur:

Mats is de oprichter en hoofdredacteur van Top Keuken Tips. De combinatie van een gezonde interesse voor (gezond) koken, een kritische geest, en uitgebreide schrijfervaring zorgt voor allerlei behulpzame artikels over keuken-gerelateerde zaken.